Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου.
Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.
Το 1822 παραχωρείται, μετά από Σουλτανικό φιρμάνι, με όρους αμνηστία στους Αγιορείτες. Έτσι έληξε η Επανάσταση στη Χαλκιδική, που είχε προξενήσει τεράστιες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
Το 1878 στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, δύναμη από 1.500 Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Βασίλειο Ζούρα, Νικόλαο Κορδίστα, Μάρκο Καραγιώργη, Γεώργιο Μανθόπουλο, Νικόλαο Γκίζη και Στέφα αναπτύσσει σημαντική επαναστατική δράση κατά των Τούρκων, στις περιοχές Κορεστίων-Περιστερίου-Μοριχόβου της Δυτικής Μακεδονίας.
Το 1897 στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Κρήτης, μετά την κατάληψη του φρουρίου Βουκολίων Χανίων από τον Συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο, ο αγώνας διεξάγεται στην περιοχή Αγιάς και Λειβαδίων των Χανίων. Τμήμα, υπό τον Οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, καταλαμβάνει την Αγιά και τους οχυρούς τουρκικούς στρατώνες Λειβαδίων.
Το 1956, σε μαθητική διαδήλωση του Γυμνασίου και του Εμπορικού Λυκείου Αμμόχωστου για το κλείσιμο του σχολείου τους, μαθητές λιθοβολούν τους Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας τον σημαιοφόρο του Γυμνασίου Αμμοχώστου Πετράκη Γιάλλουρο, τον πρώτο μαθητή που θυσιάστηκε για τον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Τη νύκτα της 7/8 Φεβρουαρίου 1973 επιθέσεις της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ Β’) εναντίον των αστυνομικών σταθμών φτάνουν στο αποκορύφωμά τους. Άνδρες της οργάνωσης με καταδρομικές επιχειρήσεις καταλαμβάνουν 21 αστυνομικούς σταθμούς της υπαίθρου, αρπάζουν τον οπλισμό τους και ανατινάσσουν τρεις από αυτούς. Στόχος των επιθέσεων ήταν η ματαίωση της επανεκλογής του Μακαρίου στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις εκλογές, που είχαν προκηρυχτεί για τις 18 Φεβρουαρίου 1973, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν έχει ανθυποψήφιο και έτσι με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας στις 8 Φεβρουαρίου, ανακηρύσσεται ξανά πρόεδρος.