Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 6 Μαΐου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία
Το 1821 τέσσερα ελληνικά πλοία, υπό τη διοίκηση του Ανδρέα Γιαννίτση, με υψωμένη την τουρκική σημαία για παραπλάνηση, βάλλουν αιφνιδιαστικά κατά του Φρουρίου της Ίμβρου και αποβιβάζουν συγχρόνως ικανές δυνάμεις από Ψαριανούς επαναστάτες, που αναγκάζουν τους Τούρκους να υποχωρήσουν στο εσωτερικό του νησιού. Καταλαμβάνουν το Φρούριο, το καταστρέφουν και συναποκομίζουν σημαντικές ποσότητες πολεμοφοδίων.
Το 1821 ο Κεχαγιάμπεης του Χουρσίτ Πασά μπαίνει στην Τριπολιτσά για να ενισχύσει τους Οθωμανούς της πόλης που πολιορκούνται. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ενισχύει τα στρατόπεδα στο Χρυσοβίτσι, Λεβίδι και Πιάνα με δυνάμεις υπό τους Πλαπούτα και Ανδρέα Παπαδιαμαντόπουλο.
Το 1823 ο Νικόλαος Κριεζώτης νικά τους Οθωμανούς του Ομέρ Μπέη στο Βατίτσι της Καρύστου. Η οθωμανική δύναμη διαλύθηκε και με δυσκολία ανασυγκροτήθηκε αργότερα στην Κάρυστο, όπου ήταν η έδρα της.
Το 1825 οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου επιχειρούν την πρώτη έξοδο από την πόλη και προκαλούν μεγάλη σύγχυση στον εχθρό.
Το 1897 υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην τοποθεσία Ταράτσα, βόρεια της Λαμίας. Ακολουθεί η κατάπαυση του πυρός στη Θεσσαλία και την Ήπειρο και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων, για ανακωχή.
Το 1906 κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Αντωνίου Βλαχάκη (Λίτσα) προσβάλλει τους Βουλγάρους κομιτατζήδες των χωριών Οσνίτσανη (Καστανόφυτο) και Έζερετς (Πετροπουλάκη) της Καστοριάς. Στην πολύωρη μάχη που ακολούθησε, μια από τις πιο σημαντικές του Μακεδονικού Αγώνα, οι Βούλγαροι είχαν βαρύτατες απώλειες. Ωστόσο, τάγμα από 750 Τούρκους προσβάλλει το ελληνικό σώμα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Αντώνιος Βλαχάκης και ο Λεωνίδας Πετροπουλάκης (Υπαρχηγός του σώματος), καθώς και 22 από τους άνδρες τους.
Το 1944 ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις επιχειρούν εκκαθάριση της περιοχής βόρεια της γέφυρας Παπάδων της Δράμας από τις Εθνικές Ανταρτικές Ομάδες της ΕΣΕΑ (Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος). Ύστερα όμως από ισχυρή αντίσταση των ανταρτικών ομάδων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα στις 15 Μαΐου. Απώλειες Βουλγάρων, 42 αξιωματικοί και 702 οπλίτες. Στη Μηλέα Πηλίου συγκεντρώνονται επαναστάτες και υψώνουν τη σημαία της ελευθερίας.
Το 1945, η Γερμανική φρουρά κατοχής της Μήλου παραδίδεται σε μονάδες του Ιερού Λόχου.