Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 6 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία
Το 1453 ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής, επικεφαλής στρατού 250.000 ανδρών, τον οποίο ακολουθούν και στίφη ατάκτων, εμφανίζεται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης.
Το 1821 με αφορμή την είδηση της έναρξης της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, οι Γενίτσαροι σφάζουν 60 Έλληνες στην αγορά της Σμύρνης και απειλούν με γενική σφαγή.
Μετά τις σημαντικές επιτυχίες, που είχε ο Οθωμανο-αιγυπτιακός Στρατός υπό τον Χουσεΐν στην Κρήτη, ο Αρμοστής Μανώλης Τομπάζης εγκαταλείπει τη νήσο και ο Αγώνας καταστέλλεται προσωρινά. Η υποταγή της Κρήτης το 1824 είχε δυσμενείς επιπτώσεις για την Επανάσταση γενικότερα, αφού αυτή μετατράπηκε σε ισχυρή βάση ανεφοδιασμού του εχθρού.
Το 1854 εκστρατευτικό σώμα υπό τον Συνταγματάρχη Τσάμη Καρατάσο, γιο του ήρωα του 1821 Γεροκαρατάσου της Νάουσας, αποβιβάζεται στον όρμο Καλαμίτσι της Σιθωνίας με σκοπό τη συστηματική διεξαγωγή του επαναστατικού αγώνα στη Χαλκιδική. Οι σταδιακές επιτυχίες του σώματος ήταν σημαντικές και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταλήφθηκαν τα χωριά Συκιά, Άγιος Νικόλαος, Νικήτη, Ορμήλα, καθώς και η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής Πολύγυρος.
Το 1897 διεξάγονται επιχειρήσεις στους τομείς Νεζερού – Μελούνας – Γκριτζόβαλι της Θεσσαλίας. Οι ελληνικές δυνάμεις του Αρχηγείου Θεσσαλίας, αντιμετωπίζοντας υπέρτερες οθωμανικές δυνάμεις, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Μελούνα και το Γκριτζόβαλι.
Το 1935 με απόφαση που πήρε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε προσφυγή που υποβλήθηκε από τους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου, η Αλβανία υποχρεώνεται να επιτρέψει την επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων.
Το 1941 στις 05:30 ο Γερμανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Πρίγκιπας Βίκτωρ Έρμπαχ επιδίδει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή διακοίνωση, με την οποία διατυπώνονταν ισχυρισμοί περί παραβιάσεως της ελληνικής ουδετερότητας και αναγγελλόταν ότι τα γερμανικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στο ελληνικό έδαφος. Στις 0515, εκδηλώνεται η πρώτη επίθεση γερμανικών δυνάμεων κατά των ελληνικών φυλακίων του Όρους Mπέλες (Κερκίνη). Μετά τις 0530, η γερμανική επίθεση κατά των ελληνικών προφυλακών επεκτείνεται σε όλο το μέτωπο, από το Τριεθνές (στο Δυτικό Μπέλες) μέχρι βόρεια της Κομοτηνής. Ήδη εναντίον της Ελλάδας ενεργούν δυνάμεις της 12ης Γερμανικής Στρατιάς που υποστηρίζονται από την ισχυρότατη Γερμανική Αεροπορία. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε σφοδρή αεροπορική επίθεση και αποκλεισμός με νάρκες του λιμένα του Πειραιά. Πυρπολούνται και βυθίζονται πολλά εμπορικά πλοία και αχρηστεύεται το αντιτορπιλικό «Βασιλεύς Γεώργιος». Κατά τον βομβαρδισμό χτυπήθηκε και εξερράγη το Βρετανικό φορτηγό «Κλαν Φρέιζερ» το οποίο μετέφερε 400 τόνους τορπιλών. Η έκρηξη προξένησε ανυπολόγιστες ζημιές στο λιμάνι.
Το 1958 ομάδα της ΕΟΚΑ επιτίθεται και ανατινάσσει τον αστυνομικό σταθμό Κουτραφά.