17 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Το ΜΤΣ θα καταβάλλει 13ο μέρισμα το 2024 στους απόστρατους

Ο Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ),...

Σαν Σήμερα 18 Δεκεμβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου....

Σαν Σήμερα 5 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 5 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Ιανουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1822 ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη, αφού ανακηρύχθηκε αρχηγός της εκστρατείας κατά της Καρύστου της Εύβοιας, αποβιβάζεται με 600 Μανιάτες και 50 Κουντουριώτες στο Αλιβέρι.

Το 1824 σε έγγραφο υπόμνημα, που υποβλήθηκε προς τη βουλή και τη γερουσία των ΗΠΑ από τους κατοίκους της Βοστόνης, γίνεται για πρώτη φορά νύξη για ένωση της Κύπρου με το υπό δημιουργία ελληνικό κράτος.

Το 1850 ισχυρός αγγλικός στόλος υπό τον Ναύαρχο Ουίλιαμ Πάρκερ (Sir William Parker) ενήργησε αποκλεισμό του Πειραιά και έμμεσα της Σύρου, της Κορίνθου και της Πάτρας. Η ενέργεια αυτή αποσκοπούσε στην πίεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί αγγλικές απαιτήσεις που είχαν να κάνουν με χρηματικές αποζημιώσεις του ελληνικού κράτους στους Άγγλους υπηκόους Πατσίφικο (Don Pacifico) και Φίνλευ (Finley). Είναι τα λεγόμενα «Παρκερικά».

Το 1913 ο Ελληνικός Στόλος υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επί του θωρηκτού “Γεώργιος Αβέρωφ”, πέτυχε σημαντική νίκη εναντίον του Οθωμανικού Στόλου στην περιοχή της Λήμνου. Ήταν η δεύτερη νικηφόρα ναυμαχία του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, η οποία και επισφράγισε την απόλυτη κυριαρχία των Ελλήνων στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης για το Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ: Το Πλοίο – Σύμβολο της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας του Ελληνισμού

Το 1941 λαμβάνει χώρα επιδρομή ελληνικών αντιτορπιλικών στο Οτράντο της Ιταλίας. Ήταν η τρίτη επιδρομή των ελληνικών αντιτορπιλικών «Βασίλισσα Όλγα», «Βασιλεύς Γεώργιος», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Κουντουριώτης» υπό τον Αρχηγό Στόλου Υποναυάρχο Επαμεινώνδα Καββαδία στο στενό του Οτράντο. Οι επιδρομές αυτού του τύπου δεν είχαν άμεσο επιχειρησιακό αποτέλεσμα, αλλά είχαν τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.

Το 1962 οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΟΑΣ και Σύνδεσμος Ελλήνων Κυβερνητικών Υπαλλήλων απέστειλαν στους αντιπροσώπους χωρών μελών του ΟΗΕ διαμαρτυρία για την αναλογία 70:30 που προβλεπόταν από το Σύνταγμα του 1960.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα