Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.
Το 1913 υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Η Διεθνής Επιτροπή διακανονισμού των συνόρων Αλβανίας-Ελλάδας υποβάλλει στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου τις αποφάσεις που έλαβε, γνωστές ως «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας», με βάση τις οποίες η Βόρειος Ήπειρος παραχωρήθηκε στην Αλβανία. Μετά από έντονη διαμαρτυρία και αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στο Λονδίνο προχώρησαν σε διακοίνωση προς την Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία της γνωστοποιούσαν ότι η απόφαση για οριστική παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της με τους όρους του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας.
Το 1940 πραγματοποιούνται από την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ) τρεις αποστολές διώξεως και τρεις βομβαρδισμού. Οι πρώτες αφορούσαν σε αναγνώριση επ’ ωφελεία της Στρατιάς, κάλυψη της περιοχής Πρεμετής και συνοδεία βομβαρδιστικών αεροπλάνων, ενώ οι υπόλοιπες σε βομβαρδισμούς στρατιωτικών στόχων στην περιοχή Τεπελενίου, Αργυροκάστρου και στην οδό Κλεισούρας – Βερατίου.
Το 1950 Ελληνικά αεροσκάφη C-47 Dakota του 13ου Σμήνους Μεταφορών αρχίζουν να συμμετέχουν στην επιχείρηση μεταφοράς, με αερογέφυρα, 4.700 τραυματιών της εγκλωβισμένης 1ης Αμερικανικής Μεραρχίας Πεζοναυτών στο Hagaru–ri, στη βορειοανατολική Κορέα. Υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υπό τα πυκνά πυρά του εχθρού παραλαμβάνουν τους τραυματίες και τους μεταφέρουν στο αεροδρόμιο Yonpo της περιοχής Hungnam.
Το 1967 έληξε η κρίση της Κοφίνου που ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου με την εφαρμογή του Σχεδίου ΓΡΟΝΘΟΣ, με την αποδοχή της έκκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τις τρεις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις. Τελικά, η Εθνική Φρουρά διατηρήθηκε, αλλά το πλήγμα στην άμυνα του νησιού από την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο υπήρξε καίριο.