Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.
Το 1821 ο Βαλής της Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Εμίν Πασάς, με δύναμη 14.000 Τούρκων, επιτίθεται κατά των 1.500 Ελλήνων υπό τον Εμμανουήλ Παπά, στο στρατόπεδο Κασσάνδρας της Χαλκιδικής. Κατά την πεισματώδη μάχη που έγινε, φονεύθηκαν οι περισσότεροι Έλληνες, ενώ ο Παπάς διασώθηκε στο Άγιο Όρος. Μετά τη μάχη έγιναν άγριες σφαγές του πληθυσμού της Κασσάνδρας από τους Τούρκους.
Το 1918, με την ανακωχή του Μούδρου, νικηφόρος μικτή συμμαχική μοίρα του Ελληνικού, Αγγλικού και Γαλλικού Στόλου εισήλθε στα στενά των Δαρδανελίων και αγκυροβόλησε στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 1918. Στην ελληνική μοίρα συμπεριλαμβανόταν και το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως.
Το 1940 λαμβάνει χώρα η πρώτη αερομαχία του ελληνοϊταλικού πολέμου πάνω από την Κορυτσά μεταξύ τριών ιταλικών καταδιωκτικών Fiat CR.42 και δύο Henschel Hs 126 Μ στρατιωτικής συνεργασίας, χωρίς απώλειες. Επίσης, δύο Henschel του 3/2 Σμήνους Στρατιωτικής Συνεργασίας, ενώ εκτελούν αναγνώριση πάνω από το μέτωπο, δέχονται επίθεση από πέντε Fiat.
Τα καταιγιστικά ιταλικά πυρά πληγώνουν θανάσιμα τον παρατηρητή του ενός Henschel Ανθυποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη, πρώτο Έλληνα πεσόντα αξιωματικό (των Ενόπλων Δυνάμεων) στον πόλεμο αυτόν. Ο χειριστής Αρχισμηνίας Λεωνίδας Τζάντας, ελαφρά τραυματισμένος, πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση ΒΑ της Καστοριάς. Στη συνέχεια, οι Ιταλοί αεροπόροι κατευθύνουν τα πυρά τους στο δεύτερο Henschel, το οποίο διαφεύγει, αλλά δεν κατορθώνει να επιστρέψει στη βάση του. Ο χειριστής Ανθυποσμηναγός Λάζαρος Παπαμιχαήλ και ο πυροβολητής Σμηνίας Κωνσταντίνος Γεμενετζής συμπληρώνουν τους νεκρούς της ημέρας αυτής.
Το 1943 δύναμη από περίπου 300 αντάρτες του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) υπό τον Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα συμπλέκεται με τους Γερμανούς στην περιοχή Νεράιδας Τρικάλων. Ο αγώνας ήταν άνισος και ύστερα από διήμερη σκληρή μάχη οι Έλληνες αντάρτες υποχρεώθηκαν τελικά να συμπτυχθούν.
Το 1943 δύναμη 114 Ιερολοχιτών και 200 αλεξιπτωτιστών, υπό τον Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, καταλαμβάνει τη Σάμο με τη βοήθεια των ιταλικών τμημάτων του νησιού και Βρετανών καταδρομέων.
Το 1948 Ισχυρές δυνάμεις ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού”, με ορμητήριο στο έδαφος της Βουλγαρίας, ιεπιτίθενται αιφνιδιαστικά εναντίον λόχου που ήταν αμυντικά εγκατεστημένος στο χωριό Αχλαδόκαμπος του Σιδηροκάστρου. Φονεύθηκαν ο Διοικητής και όλοι οι άνδρες του Λόχου.