14.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Σαν Σήμερα 3 Ιουλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΕλλάδαΣαν Σήμερα 3 Ιουλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 3 Ιουλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1824 συνέβη ναυμαχία στα ανοικτά της Χίου όπου ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, νίκησε τον Οθωμανικό. Σκοπός του Ελληνικού Στόλου ήταν η ανακατάληψη των Ψαρών, η οποία απέτυχε λόγω οργανωτικών λαθών. Το νησί θα παραμείνει υπό τουρκική κυριαρχία μέχρι το 1912.

Το 1826 ο στρατός του Κιουταχή με 10.000 πεζούς και ιππείς και 26 πυροβόλα φτάνει στα Πατήσια της Αθήνας και πολιορκεί την πόλη. Για να βοηθήσει τους πολιορκημένους, που ανέρχονταν σε 1.400 μαχητές υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, έρχεται στην Αθήνα από τη Σαλαμίνα με 150 άνδρες ο Νικόλαος Ζαχαρίτσας.

Το 1896 στάλθηκαν στη Μακεδονία οκτώ ανταρτικά σώματα με δύναμη 500 ενόπλων από την Εθνική Εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία εκεί επαναστατικών εστιών. Οι Οπλαρχηγοί που ηγήθηκαν στα σώματα αυτά ήταν οι Βερβέρας, Παπαδήμας, Λεπενιώτης, Γούλας, Γκρούτας, Μπρούφας και άλλοι.

Το 1907 τα ανταρτικά σώματα του Ανθυποφαρμακοποιού Γεωργίου Τόμπρα και του Ανθυπασπιστή Νικολάου Πλατανιά προσέβαλλαν τη βουλγαρική συμμορία κομιτατζήδων του Κορσάκωφ, που βρισκόταν μέσα στο χωριό Φτελιά των Κορεστίων. Μετά από σκληρή μάχη εξοντώθηκαν δέκα κομιτατζήδες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αρχικομιτατζής Κορσάκωφ.

Το 1921 διεξήχθησαν με επιτυχία σκληροί αγώνες από τα Α’ και Β’ Σώματα Στρατού στην περιοχή Τσαούς Τσιφλίκ ύψ. 1799 (νοτιοδυτικά της Κιουτάχειας), με αποτέλεσμα την κατάληψη τους από τον Ελληνικό Στρατό και τη γενική σύμπτυξη των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή της Κιουτάχειας προς το Δορύλαιο. Την επιχείρηση υποστηρίζουν τρία αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 των Προκεχωρημένων Ναυτικών Σμηνών με βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Αλαγιούντ, καθώς και σιδηροδρομικών γραμμών και γεφυρών.

Το 1922 πραγματοποιήθηκε από τη Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας αποστολή με σκοπό τη φωτογράφηση του τουρκικού αεροδρομίου Χαμιδιέ. Τα αποτελέσματα αυτής της αποστολής ήταν σημαντικά, καθώς έγινε γνωστό το εχθρικό αεροδρόμιο και εντοπίστηκε η ακριβής θέση του.

To 1964, δημιουργήθηκε κατόπιν ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αμύνης Κύπρου (ΑΣΔΑΚ). Αρχηγός της ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας (Διγενής), ο οποίος σε περίπτωση πολέμου θα είχε υπό τη διοίκηση του την Εθνική Φρουρά, την ΕΛΔΥΚ και την Ελληνική Μεραρχία.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα