17 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Σαν Σήμερα 3 Δεκεμβρίου

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 3 Δεκεμβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 3 Δεκεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1822 υπογράφεται συμφωνία, μεταξύ του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των Οθωμανών αρχηγών του Ναυπλίου, για παράδοση της πόλης στους Έλληνες και την ασφαλή μεταφορά των Τούρκων στη Μικρά Ασία. Η πτώση του Παλαμιδίου, που ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν την πόλη, οφείλεται στην από 29 Νοεμβρίου 1822 πολιορκία του Φρουρίου από τους Έλληνες και στην απειλητική προειδοποίηση του Κολοκοτρώνη προς την ηγεσία των Τούρκων.

Το 1912 η ιστορική νίκη του Ελληνικού Στόλου κατά του Οθωμανικού στη ναυμαχία της Έλλης κρίθηκε από την έμπνευση του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη ο οποίος διοικούσε το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ». Ο Αρχηγός ύψωσε επί του «Αβέρωφ» το διεθνές σήμα «Ζ» – ότι καθιστούσε δηλαδή την κίνηση του ανεξάρτητη – αύξησε την ταχύτητα στα είκοσι μίλια και όρμησε ακάθεκτος με συγκλίνουσα πορεία στον εχθρικό στόλο, προκαλώντας την υποχώρησή του και την είσοδό του στα Στενά του Ελλησπόντου.

Το 1940 έξι αεροσκάφη PZL P24 της 23ης Μοίρας Διώξεως, εκτελώντας αποστολή κάλυψης του τομέα επιχειρήσεων Γ’ Σώματος Στρατού και προστασίας φίλιων βομβαρδιστικών, εμπλέκονται σε αερομαχία με υπέρτερη δύναμη ιταλικών καταδιωκτικών Fiat CR.42 και ένα ελληνικό καταρρίπτεται. Την ίδια μέρα ένα αεροπλάνο Junkers ju 52 – από τα πέντε της Πολιτικής Αεροπορίας που έχουν επιστρατευθεί – κατορθώνει παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες να μεταφέρει ένα απόσπασμα της 80ης Βρετανικής Μοίρας από τα Ιωάννινα στη Λάρισα.

Το 1912 ο Ελληνικός Στρατός (Μεραρχία Ιππικού), μετά από σκληρό αγώνα με τους Ιταλούς, καταλαμβάνει σαν σήμερα 3 Δεκεμβρίου 1940 την Πρεμετή στη Βόρειο Ήπειρο.

Η κατατρόπωσις των Ιταλών εις την Πρεμέτην υπό του Ελληνικού ιππικού
Η κατατρόπωσις των Ιταλών εις την Πρεμέτην υπό του Ελληνικού ιππικού

Το 1946 η Ελλάδα προσφεύγει στον ΟΗΕ εναντίον των βορείων γειτόνων της, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας, ζητώντας με την προσφυγή της να εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της βοήθειας που παρείχαν τα γειτονικά κράτη στους αντάρτες. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποστολής από τον ΟΗΕ ειδικής επιτροπής έρευνας, ώστε επί τόπου να διαπιστώσει τα γεγονότα. Την ίδια μέρα ισχυρό τμήμα ανταρτών επιτίθεται στο Παλαιοχώρι της Κυνουρίας, καταβάλλει τη δύναμη της Χωροφυλακής, λεηλατεί το χωριό και διαφεύγει στον Πάρνωνα.

Το 1950 το 13ο Σμήνος Μεταφορών (αεροσκάφη C-47 Dakota) με την άφιξή του στην Ιαπωνία, εντάσσεται στην 21η Μοίρα της Αμερικανικής Αεροπορίας. Το Ελληνικό Σμήνος αναλαμβάνει μεταφορές κάθε είδους, ρίψεις εφοδίων και πυρομαχικών, νυχτερινές πτήσεις σε εχθρικό έδαφος για συλλογή πληροφοριών, ψυχολογικό πόλεμο και τέλος ανεφοδιασμό συμμαχικών βάσεων.

Το 1957 φτάνει στην Κύπρο ο Σερ Χιου Φουτ και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης. Την ίδια μέρα με φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η ΕΟΚΑ, ζητά από τον νέο κυβερνήτη να καλέσει στο νησί τον Μακάριο, για να συζητήσει μαζί του την επίλυση του προβλήματος. Σε ένδειξη καλής θέλησης ανεστάλη η δράση της Οργάνωσης, ενώ ο νέος Κυβερνήτης πήρε μέτρα που συνέβαλαν στη χαλάρωση της έντασης.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα