Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Αυγούστου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.
Το 1826 ισχυρές τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις υπό τον Ιμπραήμ, επιτίθενται εναντίον του Πολυάραβου της Μάνης, τον οποίο υπερασπίζονται 2.000 Έλληνες υπό τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, Παναγιώτη, Γεώργιο και Νικόλαο Γιατράκο, Ηλία Κατσάκο και τον Ηλία Τσαλαφατίνο. Ο Ιμπραήμ αποκρούεται από τους Έλληνες και τρέπεται σε φυγή, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν εννέα νεκροί.
Ο Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού Παύλος Μελάς, που ορίστηκε από το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο στην Αθήνα αρχηγός όλων των ανταρτικών σωμάτων στη Δυτική Μακεδονία, μαζί με 30 άνδρες Μακεδόνες, Κρήτες και Λάκωνες, διέρχεται τη νύχτα της 27/28 Αυγούστου 1904 την ελληνοτουρκική μεθόριο, κοντά στη Μονή Μερίτσας (Οξυνεία Καλαμπάκας), για να αρχίσει τον μεγαλειώδη αγώνα του κατά της βουλγαρικής ένοπλης επιβουλής.
Το 1917 καθορίζεται με διάταγμα το διοικητικό σήμα των ελληνικών αεροπλάνων (της Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατού), που αποτελείται από τρεις ομόκεντρους κύκλους, εκ των οποίων ο εσωτερικός και ο εξωτερικός κυανού και ο μεσαίος λευκού χρώματος.
Το 1946 αντάρτες εισβάλλουν στην Κρανιά των Γρεβενών, εκτελούν και απαγάγουν κατοίκους, πυρπολούν σπίτια και καταστήματα και αναγκάζουν τη δύναμη της Χωροφυλακής του χωριού να υποκύψει.
Το 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2E Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους. Οι δύο Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών ο καθένας.