13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Σαν Σήμερα 23 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 23 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 κατά την Ελληνική Επανάσταση, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο Αθανάσιος Διάκος και ο Πανουργιάς Πανουργιάς με 500 Έλληνες επαναστάτες υπερασπίζονται με πείσμα τη γέφυρα της Αλαμάνας του Σπερχειού ποταμού κοντά στη Λαμία και αντιμετωπίζουν με γενναιότητα και αυτοθυσία τις επιθέσεις των πολυάριθμων Οθωμανών του Στρατηγού Κιοσέ Μεχμέτ, για να καμφθούν τελικά μπροστά στην αριθμητική υπεροχή των Οθωμανών. Στο πεδίο της μάχης φονεύονται 200 Έλληνες, μεταξύ τους και ο Επίσκοπος Ησαΐας. Τραυματίζεται ο Πανουργιάς και ο Αθανάσιος Διάκος, ο οποίος συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και μεταφέρεται στη Λαμία, για να υποστεί φρικτό θάνατο.

Το 1823 διορίζεται από την Κυβέρνηση, Αρμοστής της νήσου Κρήτης ο Υδραίος Μανώλης Τομπάζης, ο οποίος προετοιμάζει εκστρατευτικό σώμα 1.200 ανδρών, μεταξύ των οποίων και ο Άγγλος φιλέλληνας Φραγκίσκος Άμπνεϋ Άστιγξ (Frank Abney Hastings) ως διοικητής πυροβολικού. Στις 22 Μαΐου το σώμα αυτό αποβιβάζεται στο λιμάνι Δρεπάνια, κοντά στο πολιορκούμενο Καστέλλι, αναζωπυρώνει την Επανάσταση στην Κρήτη και οδηγεί σε μεγάλες επιτυχίες.

Το 1827 πέθανε στο Νέο Φάληρο ο θρυλικός Αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας Γεώργιος Καραϊσκάκης μετά από θανάσιμο τραυματισμό του την προηγούμενη μέρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις του Κιουταχή Πασά. Η ταφή του έγινε την ίδια μέρα στο ναό του Αγίου Δημητρίου της Σαλαμίνας.

Το 1867 κατά τον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Κρήτης, τμήμα Κρητών επαναστατών, υπό τον Οπλαρχηγό Χαράλαμπο Ζυμβρακάκη, δέχεται τις επιθέσεις των Οθωμανών του Μεχμέτ Πασά στην Κράπη Σφακίων. Παράλληλα ο Οθωμανός Στρατηγός Ομέρ Πασάς, που είχε σταλεί στην Κρήτη για να καταπνίξει την Επανάσταση, αποπειράται να εισβάλει στα Σφακιά από το χωριό Καλλικράτη. Και οι δύο επιχειρήσεις των Οθωμανών να καταλάβουν τα Σφακιά απέτυχαν.

Κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, οι ελληνικές δυνάμεις, που αμύνονται στην περιοχή Φαρσάλων υπό τον Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σμολένσκη, αποκρούουν σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων και διατηρούν τις θέσεις τους.

Το 1941 το τορπιλοβόλο ΔΩΡΙΣ δέχεται γερμανική αεροπορική επίθεση στον όρμο της Ραφήνας και λόγω της αδυναμίας του απόπλου, διετάχθη η αυτοβύθισή του.

Το 1941, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού φτάνουν στην Κρήτη, για τη συνέχιση του αγώνα, ενώ διεξάγονται σφοδρές μάχες με τις γερμανικές εμπροσθοφυλακές στην αμυντική τοποθεσία Καλλίδρομο – Θερμοπύλες.

Το 1944 καταστέλλεται η στάση των πληρωμάτων του Βασιλικού Ναυτικού η οποία ξεκίνησε στις 3 Απριλίου. Ανακατάληψη από το Άγημα Εμβολής” του αντιτορπιλικού ΙΕΡΑΞ και των κορβετών ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ, που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Αλεξανδρείας και είχαν καταληφθεί από τους στασιαστές, με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Μέχρι και το πέρας της ημέρας είχαν ανακαταληφθεί όλα τα πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι της Αλεξανδρείας.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα