10.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν σήμερα 20 Ιουλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Ιουλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1827 ο Τόμας Κόχραν (Thomas Cochrane) με την φρεγάτα «Ελλάς» και ο Τόμας Γκόρντον (Thomas Gordon) με το πλοίο «Σωτηρία» συλλαμβάνουν έξω από την Γλαρέντζα μία αιγυπτιακή κορβέτα και μία τυνησιακή γολέτα. Τα δύο πλοία, αφού επισκευάστηκαν, πήραν τα ονόματα «Ύδρα» και «Αθηναΐδα» αντίστοιχα.

Το 1828 πέθανε στις φυλακές της Βιέννης ο Γενικός Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Το 1903 το Βουλγαρικό Κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία, γνωστή ως επανάσταση του Ίλιντεν (Ημέρα του Προφήτη Ηλία). Σκοπός της ήταν η δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας.

Το 1974 η Τουρκία με το πρόσχημα της αποκαταστάσεως της συνταγματικής τάξης και της προστασίας της τουρκικής μειονότητας, εισβάλλει στην Κύπρο με απόβαση στην περιοχή της Κυρήνειας και αεραπόβαση στην περιοχή Κιόνελλι και δημιουργεί τις επόμενες ημέρες μεγάλο προγεφύρωμα (Σχέδιο Αττίλας 1). Η Ελλάδα κηρύσσει γενική επιστράτευση.

Το 1974 ο Υποπλοίαρχος Ελευθέριος Τσομάκης, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης στην Κερύνεια, το πρωί του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου 1974 βγαίνει με δύο τορπιλακάτους, τις Τ1 και Τ3, για να αντιμετωπίσει τον Τουρκικό Στόλο σε μία επιχείρηση αυτοκτονίας. Η Τουρκική Αεροπορία χτύπησε πρώτα την Τ1, η οποία έπαθε σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προσαράξει. Ο Τσομάκης, ο οποίος ήταν κυβερνήτης της Τ3, απτόητος πήρε θέση βολής, όταν χτυπήθηκε από την Τουρκική Αεροπορία και από τα πυροβόλα εχθρικού αντιτορπιλικού. Πέθαναν όλοι οι επιβαίνοντες του πλοίου εκτός από έναν, τον Αρχικελευστή Διονύσιο Μαγέτο.

Το 1974 το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Ελευθέριο Χανδρινό σφυροκοπεί επί δύο ώρες το φρούριο της Πάφου στην Κύπρο, τον τουρκικό θύλακα Μούτταλου. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης εξουδετέρωση των ισχυρών εχθρικών δυνάμεων. Στη συνέχεια, ο Χανδρινός εκτιμώντας σωστά τον κίνδυνο προσβολής του πλοίου του από την Τουρκική Αεροπορία, αντί να πλεύσει προς δυσμάς στη Ρόδο, ακολουθεί νοτιοδυτική πορεία προς τις λυβικές ακτές παραπλανώντας τους Τούρκους που ήδη είχαν εξέλθει προς αναζήτησή του. Η μελετημένη αυτή κίνηση του Χανδρινού διασώζει το πλοίο του και παράλληλα δημιουργεί σύγχυση στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο με αποτέλεσμα να βυθιστεί από την Τουρκική Αεροπορία το αντιτορπιλικό Kocatepe και να χαθούν 13 Αξιωματικοί και 64 άνδρες του πληρώματός του. Εκτός από το Kocatepe, άλλα δύο τουρκικά αντιτορπιλικά, το Adatepe και το M. Fevzi Cakmak, υφίστανται σοβαρές και μικρότερες ζημιές αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα