13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Σαν Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1822 μετά από συμφωνία με τον Κεσέρ Πασά, λόγω των διαδοχικών ελληνικών αποτυχιών στην Ήπειρο, οι Σουλιώτες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και αναχωρούν για τα Επτάνησα.

Το 1829 υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανουπόλεως μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας (Ρωσοτουρκικός Πόλεμος). Σύμφωνα με αυτή η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδέχεται το πρωτόκολλο της 10/22 Μαρτίου 1829, τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής Ελλάδας – Τουρκίας (Κόλποι Αμβρακικός – Παγασητικός) και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους.

Το 1906 ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Αθανάσιος Χατζηπανταζής από τη Σκοτούσα Σερρών, φονεύεται σε συμπλοκή με τις τουρκικές δυνάμεις μέσα στην πόλη των Σερρών.

Το 1945 λήγει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με την οριστική και επίσημη παράδοση της Ιαπωνίας.

Το 1957 Άγγλοι στρατιώτες, μετά από μάχη στο χωριό Λιοπέτρι Κύπρου με τέσσερις αγωνιστές της ΕΟΚΑ, επιτυγχάνουν μετά από πυρπόληση του αχυρώνα μέσα από τον οποίο μάχονταν οι αγωνιστές, τον θάνατο και των τεσσάρων (Ανδρέα Κάρυου, Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρήστου Σαμάρα). Οι Άγγλοι είχαν επτά νεκρούς.

Στο πλαίσιο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσθηκε η συμμετοχή ελληνικής δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού, (διαδοχικά με τις φρεγάτες ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ), στον Πόλεμο του Κόλπου. Η ελληνική αποστολή από τις 2 Σεπτεμβρίου 1990 έως τις 31 Ιουλίου 1991 εκτέλεσε μεγάλο αριθμό νηοψιών και ελέγχων φορτίων, εγγύς προστασία, καθώς και απαγόρευση θαλάσσιων μεταφορών προς και από το Ιράκ και το κατεχόμενο Κουβέιτ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα