9.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ: Νηοψία σε εμπορικό πλοίο κατά την Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ

Νηοψία της Φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ σε εμπορικό πλοίο...

Google vs ΕΕ: Η μάχη για το fact-checking και την εποπτεία περιεχομένου

Η Google απορρίπτει τις δεσμεύσεις ελέγχου στοιχείων...

ΕΛΑΣ: Τοποθετήσεις Ταξιάρχων Αστυνομίας 2025 (λίστα με ονόματα)

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις Ταξιάρχων Αστυνομίας 2025 και...

Σαν Σήμερα 17 Οκτωβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΕλλάδαΣαν Σήμερα 17 Οκτωβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Οκτωβρίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1822 ισχυρή οθωμανική δύναμη από 8.000 άνδρες, υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ, μετά από μάχη στη Γραβιά με τους αγωνιστές Μόρη Παπαντρέα και Καλύβα, προχωρούν και καταλαμβάνουν τα Σάλωνα (Άμφισσα).

Το 1827 ο Κάρολος Φαβιέρος επικεφαλής ισχυρής δύναμης τακτικών και ατάκτων, καθώς και πολλών ενόπλων Χιωτών, αποβιβάζεται στη Χίο και την απελευθερώνει, αναγκάζοντας την οθωμανική φρουρά να αποκλειστεί στο κάστρο της πρωτεύουσας του νησιού.

Το 1863 καταπλέει στον Πειραιά ο ατμοδρώμονας «Ελλάς» (πρώην «Αμαλία»), με κυβερνήτη τον Δημήτριο Σαχτούρη. Μεταφέρει τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ στην Ελλάδα, ύστερα από περιοδεία στη Ρωσία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Το 1912, ο Ελληνικός Στρατός (ΙV Μεραρχία) απελευθερώνει τη Νάουσα, όπου στο μεταξύ, με την προσέγγιση των ελληνικών δυνάμεων, οι κάτοικοι είχαν καταλύσει τις τουρκικές αρχές.

Το 1915 η Μεγάλη Βρετανία πρόσφερε την Κύπρο στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την ελληνική είσοδο στον πόλεμο, στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ. Ο πρωθυπουργός Αλεξάνδρος Ζαΐμης, που είχε διαδεχτεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο, απέρριψε την προσφορά επικαλούμενος την επιθυμία της κυβέρνησης του για τήρηση «ουδετερότητας».

Το 1918 η οθωμανική αντιπροσωπεία υπογράφει με τον Ναύαρχο Κάλθορντ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Συμμάχους, στον Μούδρο της Λήμνου, την ομώνυμη ανακωχή (Ανακωχή του Μούδρου). Με βάση τους όρους της ανακωχής καθορίζονται τα εξής:

  • Ο διάπλους των Δαρδανελλίων καθίσταται ελεύθερος και τα φρούριά του καταλαμβάνονται από συμμαχικά στρατεύματα.
  • Ο Οθωμανικός Στρατός υποχρεώνεται να αποστρατικοποιηθεί, εκτός από μερικά τμήματα, τα οποία χρειάζονταν για τη φύλαξη των συνόρων και την τήρηση της τάξεως στο εσωτερικό.
  • Να παραδοθούν όλα τα πολεμικά πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στα τουρκικά ύδατα.
  • Οι Σύμμαχοι έχουν το δικαίωμα να καταλάβουν οποιοδήποτε στρατηγικό σημείο του τουρκικού εδάφους.
  • Όλα τα λιμάνια είναι στη διάθεση των συμμαχικών πλοίων.
  • Οι οθωμανικές φρουρές της Χετζάζης, Υεμένης, Συρίας και Μεσοποταμίας να παραδοθούν στον διοικητή των συμμαχικών στρατευμάτων, που βρίσκεται πιο κοντά.
  • Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί υπήκοοι, στρατιωτικοί, ναυτικοί και ιδιώτες υποχρεούνται να εγκαταλείψουν το οθωμανικό έδαφος μέσα σε ένα μήνα και η Οθωμανική Αυτοκρατορία να διακόψει κάθε σχέση με τις Κεντρικές Δυνάμεις.

Το 1941, δύο λόχοι του Γερμανικού Στρατού Κατοχής της περιφέρειας Νιγρίτας πυρπολούν τα σπίτια των χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλια του νομού Σερρών και εκτελούν 250 κατοίκους, σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα