Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Μαΐου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία
Το 1822 μετά την κατάληψη του Σουλίου, τμήμα 200 Σουλιωτών, υπό τον Οπλαρχηγό Γιώτη Δαγκλή και τον Καπετάνιο Γεώργιο Δράκο, αντιτάσσει πεισματώδη άμυνα στη Μονή Δονάτου κοντά στο Κούγκι, στις επιθέσεις 4.000 Τούρκων. Οι Σουλιώτες, με τέχνασμα του Καπετάνιου Λάμπρου Ζάρμπα, πετυχαίνουν να τρέψουν σε φυγή τους Τούρκους που αφήνουν στο πεδίο της μάχης 80 νεκρούς.
Το 1854 οι Τούρκοι του Χατζή Ταΐρ επιτίθενται εναντίον του εκστρατευτικού σώματος του Τσάμη Καρατάσου στα υψώματα Κουμίτσα της Χερσονήσου του Άθω. Στη μάχη που επακολούθησε το σώμα του Καρατάσου, παρά τον ηρωισμό των ανδρών του, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον εχθρό, που διέθετε πολλαπλάσιες δυνάμεις. Έτσι, συμπτύχθηκε στο εσωτερικό του Αγίου Όρους κοντά στην τοποθεσία Μεγάλη Βίγλα.
Το 1868 Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Καπετάν Κόρακα, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Μαλεβιζίου της περιοχής του Ηρακλείου, όπου πετυχαίνουν σημαντική νίκη. Για πρώτη φορά οι επαναστάτες χρησιμοποιούν εμπρηστικές ύλες στους αγώνες τους εναντίον των Τούρκων.
Το 1905 το ανταρτικό σώμα του Λοχαγού Μιχάλη Μωραΐτη (Κόδρου) από την Αθήνα, καταδιώκοντας ήδη από την προηγούμενη μέρα βουλγαρική συμμορία κομιτατζήδων, φτάνει στην περιοχή του χωριού Τσερναρέκα (Κάρπη) Γουμένισσας και αναγκάζεται να διανυκτερεύσει στη χαράδρα Γκαντάσι. Εκεί, μετά από βουλγαρική προδοσία, δέχεται σφοδρή επίθεση από τουρκικές δυνάμεις. Παρά την ηρωική αντίσταση και τον τραυματισμό του επικεφαλής Τούρκου λοχαγού, τελικά σκοτώνονται ο Λοχαγός Μωραΐτης και ο Υπαρχηγός του Ανθυπολοχαγός Σπυρίδων Φραγκόπουλος, ενώ αιχμαλωτίζονται οι περισσότεροι από τους άνδρες τους.
Το 1911 παραλαμβάνεται επίσημα το θωρηκτό ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ από τον Πλοίαρχο Ιωάννη Δαμιανό. Κατέπλευσε στο Φάληρο την 1η Σεπτεμβρίου 1911, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για την τελετή υποδοχής.
Το 1912 υπογράφεται στη Σόφια ελληνοβουλγαρική αμυντική συνθήκη η οποία αποτέλεσε το προοίμιο της ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας, για την αντιμετώπιση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το 1919 διλοχία του 8ου Συντάγματος Κρητών αποβιβάζεται και καταλαμβάνει τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας.
Το 1920 υπογράφεται στην Καπεστίτσα προσωρινή συμφωνία, ανάμεσα στους Έλληνες και Αλβανούς αντιπροσώπους, για να διευκολυνθούν οι συνεννοήσεις ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις, όσο καιρό θα χρειαζόταν να επιλυθεί οριστικά το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα από το Ανώτατο Διασυμμαχικό Συμβούλιο. Οι Αλβανοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σέβονται τα δικαιώματα των Ελλήνων, ενώ οι Έλληνες να σταματήσουν την προέλαση του Στρατού για την κατάληψη της Κορυτσάς.
Το 1948 ισχυρό συγκρότημα ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται στο χωριό Παπάδες της Δράμας, το οποίο υπερασπίζεται διμοιρία του Εθνικού Στρατού. Μετά από ισχυρές επιθέσεις τριών ημερών, που συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των υπερασπιστών του χωριού, οι ένοπλοι κατέφυγαν στο βουλγαρικό έδαφος με σοβαρές απώλειες.