16.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Σαν Σήμερα 15 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΕλλάδαΣαν Σήμερα 15 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1820 ο Ιωάννης Καποδίστριας, δεν αποδέχεται την πρόταση του μέλους της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθου για να αναλάβει την ηγεσία της, γιατί νομίζει ότι αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, λόγω της πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας και της αντιδράσεως των Μεγάλων Δυνάμεων.

Το 1822 εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος από την Εθνική Συνέλευση Πρόεδρος του Εκτελεστικού Σώματος. Την ίδια ημέρα καταργείται η Σημαία της Φιλικής Εταιρείας και το σύμβολο αυτής, που ήταν ο Φοίνικας.

Το 1823, οι πολιορκημένοι μέσα στο Μεσολόγγι απορρίπτουν με υπερηφάνεια πρόταση του Ιμπραήμ για παράδοσή τους. Την πρόταση διαβίβασε ο Κυβερνήτης της αγγλικής κορβέτας «Ρόζα».

Το 1823 επίσης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιτίθεται κατά των Οθωμανών της περιοχής Σοβολάκου της Ευρυτανίας. Μετά από τη νικηφόρα μάχη, γνωστή ως μάχη του Άη Βλάση, οι Τουρκαλβανοί τρέπονται σε φυγή προς το και εγκαταλείπουν 200 νεκρούς και πολλά λάφυρα.

Το 1854 οι πρόκριτοι και ο λαός της υπόδουλης ακόμη Ηπείρου επαναστατούν εναντίον του Σουλτάνου και με προκήρυξή τους γνωστοποιούν το γεγονός στους υπόλοιπους Έλληνες. Ταυτόχρονα, επαναστατικά τμήματα συγκρούονται στο Ραδοβίζι της Άρτας και αναγκάζουν τους Τουρκαλβανούς να υποχωρήσουν στην Άρτα, εγκαταλείποντας 83 νεκρούς.

Το 1942, υπογράφεται το Σύμφωνο Βαλκανικής Ενώσεως Ελλάδος Γιουγκοσλαβίας, με σκοπό την ανασυγκρότηση της Βαλκανικής Ενώσεως και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ειρήνης των Βαλκανικών Κρατών, με βάση την αρχή “τα Βαλκάνια για τους Βαλκανίους“. Παρών ήταν και ο Άντονι Ήντεν (Anthony Eden), Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Το 1947 δύναμη 250 ανδρών του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται ταυτόχρονα εναντίον των χωριών Πολύανθος και Ίασμος στον οδικό άξονα Ξάνθης-Κομοτηνής, καθώς επίσης και εναντίον τμήματος ενισχύσεων του Ελληνικού Στρατού που κινήθηκε από την Ξάνθη, με ενέδρα στο χωριό Κοπτερό.

Το 1949 ο Εθνικός Στρατός, μετά από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει τη Νάουσα από τις δυνάμεις του “Δημοκρατικού Στρατού” που την είχαν καταλάβει.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα