13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Σαν Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 629 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος επιστρέφει νικητής στην Κωνσταντινούπολη, φέροντας τον Τίμιο Σταυρό.

Το 1570, πέντε ημέρες μετά την κατάληψη της Λευκωσίας, η Κερύνεια παραδίδεται αμαχητί, ενώ την ίδια μέρα φτάνει μπροστά από τα τείχη της Αμμοχώστου η εμπροσθοφυλακή του Οθωμανικού Στρατού. Οι πολιορκημένοι για έντεκα μήνες πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση και προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στους Τούρκους.

Το 1814 οι ένθερμοι πατριώτες Νικόλαος Σκουφάς, Αθανάσιος Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθος ιδρύουν τη Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό της Ρωσίας με σκοπό την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό.

Το 1831 υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις πρωτόκολλο που ρυθμίζει, μεταξύ των άλλων, τα σύνορα Ελλάδας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη γραμμή Άρτας Βόλου.

Τη νύχτα 13/14 Σεπτεμβρίου 1848 γίνεται εξέγερση από ομάδες ενόπλων χωρικών στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς με σκοπό να καταλάβουν την εξουσία και να καταργήσουν το καθεστώς της προστασίας των Άγγλων.

Το 1906, απαγχονίστηκε στην πλατεία της Δράμας, από τους Τούρκους, ο Αρμέν Κούπτσιος (Προκόπιος), από τον Βώλακα της Δράμας, αγωνιστής με πλούσια εθνική δράση στον αγώνα εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων και των Τούρκων. Ο Αρμέν Κούπτσιος υπήρξε ο αρχηγός της ομάδας στην οποία ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος ανέθετε τις πιο επικίνδυνες αποστολές.

Το 1921 η Στρατιά Μικράς Ασίας ολοκληρώνει τη σύμπτυξη της και την αμυντική της εγκατάσταση στη γενική γραμμή Όρμος Κίου – Δορύλαιο – Αφιόν Καραχισάρ, όπου και μένει σε απραξία μέχρι τις 14 Αυγούστου 1922.

Το 1943 βυθίζεται το Υποβρύχιο “ΚΑΤΣΩΝΗΣ”. Το υποβρύχιο «Κατσώνης» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Β. ΛΑΣΚΟ, κατά τη διάρκεια αναζητήσεως εχθρικής νηοπομπής ενεπλάκη με γερμανικό καταδιωκτικό υποβρυχίων ( UJ -2101) και μετά δίωρο καταδίωξη εξαναγκάσθηκε σε ανάδυση και εξόρμηση δια πυροβόλου. Μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών εμβολίσθηκε από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε στίγμα Φ 39 0 20,5Β και Λ 023 0 23Α βόρεια νήσου Σκιάθου.

Σαν Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου βυθίζεται το υποβρύχιο "Κατσώνης"  από γερμανική κορβέτα

Ο ύπαρχος Υποπλοίαρχος Ηλίας Τσουκαλάς καθώς και οι υπαξιωματικοί Τσίγγρος και Αντωνίου κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας και να φθάσουν στη Μέση Ανατολή.

Το 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν έντεκα χωριά και εκτελούν 352 άνδρες στην επαρχία Βιάννου της Κρήτης, σε αντίποινα των σοβαρών απωλειών που είχαν υποστεί στη μάχη της 12ης Σεπτεμβρίου 1943 με τις ανταρτικές ομάδες του Μπαντουβά. Η πρόθεση των Γερμανών να εκτελέσουν και τους 400 ομήρους από ολόκληρη την Επαρχία, ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή μετά από επέμβαση του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Ψαλιδάκη.

Σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, είναι ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

14 Σεπτεμβρίου, ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος
14 Σεπτεμβρίου, ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα