13.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Σαν Σήμερα 14 Ιουλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 14 Ιουλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Ιουλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1824 δύναμη από 12.000 τουρκαλβανούς, υπό τους Γιουσούφ Πασά Περκόφτσαλη και Αμπάζ Πασά, ξεκινώντας από τη Γραβιά, επιτίθεται εναντίον της Άμπλιανης της Φωκίδας, που είχε οχυρωθεί από τον Νάκο Πανουργιά. Τα ελληνικά επαναστατικά τμήματα που βρίσκονται εκεί ενισχύονται από τους Δράκο, Δαγκλή, Ζέρβα, Περραιβό, Νοταρά, Τζαβέλλα, Πανομάρα και η δύναμη τους φτάνει τους 3.000 άνδρες. Μετά από σκληρή μάχη, που κράτησε εννιά ώρες, οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους τουρκαλβανούς, τους οποίους καταδιώκουν επί τρεις ημέρες. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 2.000 νεκροί, ενώ των Ελλήνων 37.

Το 1907 το πενταμελές σώμα των Οπλαρχηγών Δημητρίου Γκογκολάκη (Μητρούση) και του Λοχία Θεόδωρου Τουρλεντέ εγκλωβίζεται από τους Τούρκους, μετά από βουλγαρική προδοσία, στη συνοικία Κάτω Κεμενικιά των Σερρών. Μετά από άνισο αγώνα, σκοτώθηκαν οι Τουρλεντές, Μητρούσης και ένας αντάρτης, ενώ οι υπόλοιποι δύο αιχμαλωτίστηκαν και απαγχονίστηκαν. Την ίδια μέρα ενδεκαμελές ανταρτικό σώμα, υπό τον Ανθυπολοχαγό Ανδρέα Μακούλη (Στενημαχίτη), κυκλώνεται από τουρκικό απόσπασμα στο χωριό Δοβίστα (Εμμανουήλ Παπάς). Στη συμπλοκή που επακολούθησε σκοτώθηκαν εννέα άνδρες του σώματος, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μακούλης.

Το 1913 στις 11 η ώρα το πρωί Ημιλαρχία της VΙΙΙ Μεραρχίας εισέρχεται στην Κομοτηνή, όπου γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατοίκους.

Το 1914 η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιτακτικό αίτημα της Γερμανίας, με σκοπό να ενταχθεί στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Ιταλίας). Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ και ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος μένουν σταθεροί στην απόφαση τους να παραμείνει η χώρα ουδέτερη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1941 η 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού (13η ΜΕΒ), η πρώτη μάχιμη Μονάδα της Ελληνικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή, αναλαμβάνει τα καθαυτά πολεμικά καθήκοντα, εκτελώντας την πρώτη αποστολή ανθυποβρυχιακής έρευνας. Μέχρι το τέλος του μήνα πραγματοποιούνται 60 έξοδοι, 26 από τις οποίες αφορούν σε ανθυποβρυχιακές περιπολίες.

Το 1944 η 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού (13η ΜΕΒ) αρχίζει από το αεροδρόμιο του Biferno της Ιταλίας,, την εκτέλεση αποστολών βομβαρδισμού εναντίον στόχων στις κωμοπόλεις Niksic, Korca και Podgorica, τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Siberik, τον σιδηροδρομικό σταθμό του Knin, εργοστάσια χάλυβα στη Zenica, τη βάση στο Makarska, καθώς και εναντίον εγκαταστάσεων στρατωνισμού Γερμανών στο Bencovac, εργαστηρίων στο Sarajevo και του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στον ποταμό Krka (στην ευρύτερη περιοχή Γιουγκοσλαβίας – Αλβανίας).

Το 1944 δύναμη 158 Ιερολοχιτών, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Τρύφωνα Τριανταφυλλάκο, και 79 Βρετανών, υπό τον Βρετανό διοικητή της Ταξιαρχίας Καταδρομών, εκτελούν επιδρομή κατά του νησιού της Σύμης, που το υπεράσπιζαν 53 Γερμανοί και 175 Ιταλοί. Οι απώλειες των εχθρών ήταν εννέα νεκροί και 17 τραυματίες, ενώ συνελήφθησαν αιχμάλωτοι 108 Ιταλοί και 41 Γερμανοί.

Το 1947 συγκροτήματα του “Δημοκρατικού Στρατού” πραγματοποιούν ελιγμό και εξορμούν από τα αλβανικά σύνορα και επιχειρούν στην Ήπειρο, δημιουργώντας τις συνθήκες για πιθανή επίθεση στην Κόνιτσα ή τα Ιωάννινα. Η ηγεσία του Στρατού αντέδρασε με μετακινήσεις μονάδων στην Ήπειρο και έτσι οι ένοπλοι του “Δημοκρατικού Στρατού” πέτυχαν να διαλύσουν τον ασφυκτικό κλοιό που τους είχε περικυκλώσει με την επιχείρηση ΚΟΡΑΞ και να επανεγκατασταθούν από τα Ζαγόρια στην Πίνδο.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα