13.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Σαν Σήμερα 12 Ιουλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 12 Ιουλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Ιουλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1878 με την άφιξη του πρώτου Βρετανού Αρμοστή στην Κύπρο, Υποστρατήγου Garnet Woolsey, παύει η οθωμανική κυριαρχία και αρχίζει η περίοδος της βρετανικής κατοχής της Νήσου. Στην υποδοχή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Σωφρόνιος διατύπωσε τις ελπίδες του ελληνικού πληθυσμού για μια νέα τάξη πραγμάτων στο νησί.

Το 1913 αγήματα του Ελληνικού Στόλου (αντιτορπιλικά ΣΠΕΤΣΑΙ, ΥΔΡΑ και ΑΣΠΙΣ), υπό τον Πλοίαρχο Πέτρο Γκίνη, απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη. Την ίδια μέρα ο Ελληνικός Στρατός (VΙΙ Μεραρχία) απελευθερώνει την Ξάνθη.

Το 1920, η Ελληνική Στρατιά Δυτικής Θράκης (ΙΧ και ΧΙΧ Μεραρχίες) και η Μεραρχία Σμύρνης εκτελούν συνδυασμένη επιχείρηση στην Ανατολική Θράκη για να καταστείλουν το κίνημα του Συνταγματάρχη Τζαφέρ Ταχιάρ (Διοικητή Α’ Σώματος Στρατού) που αρνήθηκε να δεχτεί τη Συνθήκη του Μούδρου για την Τουρκία. Η επιχείρηση στέφεται από επιτυχία με την απελευθέρωση της Αδριανούπολης, από το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων. Με τη Συνθήκη των Σεβρών που ακολούθησε, ολόκληρη η Θράκη ως τα όρη της Τσατάλτζας παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, ενώ η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά κηρύχθηκαν ελεύθερη ζώνη ελεγχόμενη από τους Συμμάχους. Την ίδια ημέρα η Α’ Μοίρα Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποιεί τις τρεις τελευταίες αποστολές συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης.

Το 1922 χειριστές της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία) με αεροσκάφη Nieuport και Spad καταδιώκουν τουρκικό αεροσκάφος Breguet. Ύστερα από αερομαχία ο χειριστής του ελληνικού Spad κατέρριψε το τουρκικό Breguet, με αποτέλεσμα τον θάνατο των Τούρκων, χειριστή και παρατηρητή.

Το 1940 λαμβάνουν χώρα ανεπιτυχείς αεροπορικές επιθέσεις των Ιταλών κατά του βοηθητικού πλοίου ΩΡΙΩΝ και του αντιτορπιλικού ΥΔΡΑ στον κόλπο του Κισσάμου Κρήτης. Αυτή η ενέργεια αποτελεί μέρος της πολιτικής των Ιταλών με απώτερο σκοπό τη διεξαγωγή πολέμου με την Ελλάδα.

Το 1943 το αντιτορπιλικό ΚΑΝΑΡΗΣ με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Παναγιώτη Δαμηλάτη, εισπλέει πρώτο στο λιμάνι της Augusta, το οποίο ήταν το πρώτο λιμάνι των Ιταλών που καταλήφθηκε, και αποβιβάζει αποβατικό άγημα. Βάλλεται από πυροβόλα ξηράς και ανταποδίδει τα πυρά.

Το 1944 άρχισε η μάχη της Αμφιλοχίας, μία από τις μεγαλύτερες επιθετικές επιχειρήσεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) κατά των Γερμανών. Ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου 1944 και τελείωσε στις 14 του ίδιου μήνα. Διεξήχθη μέσα στον γεωγραφικό χώρο Ρίβιο – Μοναστηράκι – Βόνιτσα – Αμφιλοχία – Κρίκελο – Άρτα, με κύρια προσπάθεια την ανακατάληψη της Αμφιλοχίας. Η επιχείρηση αυτή έγινε για την ανακούφιση των μαχομένων μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πίνδο και πέτυχε πλήρως το σκοπό της. Οι απώλειες, μόνο μέσα στην Αμφιλοχία, ήταν για τους Γερμανούς 180 νεκροί, 80 τραυματίες, 38 αιχμάλωτοι. Για τους αντάρτες οι απώλειες ήταν 26 νεκροί και 54 τραυματίες.

Σο 2003 στο πλαίσιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποφασίσθηκε η ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ειρηνευτικής επιχείρησης με την ονομασία ARTEMIS με σκοπό τη σταθεροποίηση και ασφάλεια στην περιοχή Bunia της Λ.Δ. του Κονγκό. Η χώρα μας συμμετείχε με δύο αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς στο στρατηγείο της επιχείρησης στο Παρίσι και με ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα