13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Σαν Σήμερα 1 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 1 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 1 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1914 στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Ηπείρου, τμήματα Τουρκαλβανών, δυνάμεως 700 περίπου ενόπλων ανδρών, επιχειρούν να εισβάλλουν στη Χειμάρρα (χωριό Βούνο), αλλά αποκρούονται, μετά από αγώνα, από τμήματα του στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου. Οι συγκρούσεις αυτές αποτελούν την έναρξη του ένοπλου αγώνα των Βορειοηπειρωτών, ο οποίος συνεχίστηκε με επιτυχία μέχρι τις 17 Μαΐου 1914, οπότε οι Αλβανοί αναγκάστηκαν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωριζόταν η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Το 1935 το Κίνημα των Βενιζελικών για να ανατρέψουν την Κυβέρνηση Τσαλδάρη. Ουσιαστικός αρχηγός του κινήματος ήταν ο Νικόλαος Πλαστήρας. Το κίνημα εκδηλώθηκε πρώτα στον Στόλο νωρίς το βράδυ της 1ης Μαρτίου, τελικά όμως απέτυχε και είχε ως συνέπεια τη δίωξη επιφανών στελεχών του Στρατού και του Ναυτικού.

Το 1941 έγινε συμπλοκή δύο καϊκιών μετασκευασμένων σε ναρκαλιευτικά με ιταλικό υποβρύχιο. Το επεισόδιο έγινε μετά την κατάληψη της Χειμάρρας από τον Ελληνικό Στρατό. Ο οπλισμός των δύο καϊκιών ήταν μόνο ένα φορητό πολυβόλο που υπήρχε στο πετρελαιοκίνητο του Σημαιοφόρου Πύρρου Σπυρομήλιου. Το ιταλικό υποβρύχιο χρησιμοποίησε το πυροβόλο του και τα δύο Α/Α πολυβόλα του. Αν και η μάχη ήταν άνιση, η δράση του Σημαιοφόρου Πύρρου Σπυρομήλιου υποχρέωσε το εχθρικό υποβρύχιο σε κατάδυση και απομάκρυνση.

Το 1943 πραγματοποιείται η πρώτη ιστορική πτήση της νεοσύστατης δεύτερης Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως (ΒΕΜΔ) στη Μέση Ανατολή, της 336 Μοίρας, από το αεροδρόμιο Almaza της Αιγύπτου, σε αποστολή αναγνώρισης τομέα.

Το 1946 δύναμη 513 Ιερολοχιτών, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Τρύφωνα Τριανταφυλλάκο, καταλαμβάνει τη νήσο Τήλο μετά από σκληρό αγώνα. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν 20 νεκροί και 142 αιχμάλωτοι και των Ιερολοχιτών δύο νεκροί και δύο τραυματίες.

Το 1964, με απόφαση του Συμβουλίου Αμύνης της Κύπρου αποφασίζεται η δημιουργία της «Εθνικής Φρουράς». Η δύναμη της ανέρχεται σε 11.000 άνδρες, αργότερα όμως θα μειωθεί στις 8.000. Οργανώθηκε έχοντας ως πρότυπο τον Ελληνικό Στρατό και στελεχώθηκε κυρίως με αξιωματικούς από την Ελλάδα. Πρώτος αρχηγός της διορίσθηκε ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Καραγιάννης, καθώς οι κυπριακής καταγωγής αξιωματικοί ήταν ελάχιστοι και δεν ανήκαν στις ανώτερες βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα