10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Σαμαράς: Βόμβες για ελληνοτουρκικά και παράνομη μετανάστευση

ΕλλάδαΣαμαράς: Βόμβες για ελληνοτουρκικά και παράνομη μετανάστευση

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά εστίασε στην ανάγκη αποφασιστικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία ενώ κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι χορηγεί αφειδώς άσυλο σε παράνομους μετανάστες.

Το Βήμα διοργανώνει διήμερο Συνέδριο για τα “50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής (1974-2024)” και ένας από τους ομιλητές ήταν ο τέως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Οι ενότητες του πρώτου σκέλους αφορούσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Kυπριακό, την κατεύθυνση της Ελλάδας από την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη και τη γενικότερη Διπλωματία σε ενεργειακό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά ήταν τα παρακάτω:

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική: Η Ελλάδα χρειάζεται να προσαρμόσει την πολιτική της για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις που προέρχονται από την Τουρκία.

Αντίκτυπος κατευνασμού: Η πολιτική κατευνασμού έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική, οδηγώντας σε αυξανόμενη επιθετικότητα από την Τουρκία.

“Εξακολουθούμε να μιλάμε για φιλία με την Τουρκία. Και ρωτώ, γιατί ενημέρωσε το ιταλικό πλοίο την Τουρκία για εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ; Ξέρει μήπως κάποιος από την ελληνική Κυβέρνηση να μας πει ή όλα καλά. Οι Τούρκοι επίσημα, σε όλους τους τόννους, μιλούν συνεχώς για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και για ελληνικά νησιά που λένε ότι δήθεν εμείς τους τα έχουμε κλέψει, αλλά εμείς εξακολουθούμε και διακηρύσσουμε τη φιλία μας, δηλώνουμε ότι κόκκινη γραμμή για μας είναι τα 6 μίλια γύρω από τα νησιά μας, δηλαδή η ζώνη κυριαρχίας και αφήνουμε έξω τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δηλαδή στέλνουμε το μήνυμα στην Τουρκία ότι αν καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν θα αντιδράσουμε.”

Αυτό δεν είναι αποτροπή είναι ο ορισμός του κατευνασμού. Όμως το πιο ταπεινωτικό ήταν ότι η Ελλάδα ψήφισε τον Σινιρλίογλου Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ. Στην απόλυτη πια μορφή κατευνασμού εκλέξαμε έναν σκληρό οργανωτή και θιασώτη της γαλάζιας πατρίδας. Δηλαδή στον οργανισμό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η Ελλάδα στήριξε τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο, αυτόν που μιλάει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και για γκρίζες ζώνες ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ. Τον ψηφίζουμε εμείς για υπεύθυνο ασφαλείας στην Ευρώπη και κάναμε και εκστρατεία για να εκλεγεί. Ας ρωτήσω λοιπόν κάτι πολύ συγκεκριμένο, αληθεύει ότι ήταν η Ελλάδα που αποφάσισε, πίεσε την Κύπρο να αποδεχθεί να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Σινιρλίογλου, ναι ή όχι;

“… εμείς εδώ πανηγυρίζουμε την ώρα μάλιστα που η διεθνής κοινή γνώμη αγωνιά και για τα εκατομμύρια χριστιανών της Συρίας. Σε όλο αυτό το ασαφές και ρευστό σκηνικό ένα είναι βέβαιο ότι το κουρδικό πλέον έρχεται ορμητικά στο προσκήνιο, είτε έτσι ή αλλιώς δεν ξέρω αν το βλέπει κανείς. Για να το πω διαφορετικά η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές και χτυπάει τους Κούρδους ενώ το Ισραήλ θεωρεί απειλή τους τζιχαντιστές και στηρίζει τους Κούρδους. Εμείς σε μία σύγκρουση ανάμεσά τους με ποιον είμαστε; Υπενθυμίζω ότι, με τον έναν έχουμε στρατηγική συμμαχία και με τον άλλον έχουμε υπογράψει τελευταία σύμφωνο φιλίας. Είναι αυτό εξωτερική πολιτική; Υιοθετούμε υποτίθεται την αποτροπή και εφαρμόζουμε το αντίθετο της αποτροπής τον κατευνασμό. Υπογράφουμε διακηρύξεις περί φιλίας με την Τουρκία τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα σε βάρος μας“.

“… σήμερα που η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να υιοθετήσει το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει τα θαλάσσια πάρκα, όπως το προβλέπει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, δηλαδή με τα νησιά μας να έχουνε πλήρη επήρεια, η Τουρκία διαμαρτύρεται έντονα. Και εμείς αρνούμαστε αμήχανα να προχωρήσουμε, αντί να κάνουμε σημαία μας στο χάρτη που μας κατοχυρώνει πλήρως, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία, η οποία ζητάει συνεκμετάλλευση και εμείς απλώς φοβικά παίζουμε το παιχνίδι της καθυστέρησης.”

Κάθε τόσο τι συζητάνε ο Γεραπετρίτης με το Φιντάν, επί ώρες; Και οφείλω να το ξαναπώ, είναι ο ίδιος ο υπουργός μας των εξωτερικών που βγήκε και είπε ότι προκειμένου να εξασφαλίσει την καλή γειτονία και την ηρεμία με την Τουρκία ας τον πουν και μειοδότη. Δεν είναι δική μου κουβέντα, εκείνος την είπε, στέλνοντας το μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην ελληνική κοινή γνώμη, μήνυμα που μόνον ανόητοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι άρχισαν πλέον να σβήνονται οι κόκκινες γραμμές μας και αυτό προφανώς καθιστά την Τουρκία ακόμα πιο αδιάλλακτη και γι’ αυτό και είπα ότι θα έπρεπε ο υπουργός των εξωτερικών αυτός να πάει σπίτι του”.

“…να σας εξομολογηθώ κάτι, δεν με τρομάζει η Τουρκία, με τρομάζει που εμείς έχουμε χάσει εντελώς την πυξίδα μας“.

“…δεν λέγεται εξωτερική πολιτική το να πηγαίνουμε για “Πρέσπες Αιγαίου και ανατολικής μεσογείου”. Δεν είναι εξωτερική πολιτική, είναι παραίτηση από κάθε πολιτική. Με δυο λόγια από δυναμώνουμε την αποτροπή μας, ακυρώνουμε μόνοι μας τοπικές συμμαχίες κατά του κοινού εχθρού, μοιάζουμε να εγκαταλείπουμε το διεθνές δίκαιο που κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φτάσαμε στο σημείο να μας παραπέμπει η Κομισιόν γιατί δεν εφαρμόζουμε το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία. Δεν διεκδικούμε κανένα ρόλο στην περιοχή μας, γίνονται σεισμικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και εμείς απλώς δεν υπάρχουμε, ενώ την ίδια ώρα κρατάμε σχέσεις καλής γειτονίας με το μεγαλύτερο ταραχοποιό της περιοχής μας”.

Παράνομη μετανάστευση: Η Κυβέρνηση χορηγεί αφειδώς άσυλο.

“Είναι πιστεύω ώρα να κλείσουν ουσιαστικά τα σύνορα και να ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις των παρανόμων στις χώρες προέλευσής τους και όχι να χορηγούμε αφειδώς άσυλο ώστε να παρουσιάζουμε τάχα μείωση ροών“.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, και τις ερωτήσεις που απάντησε:

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα