12.3 C
Athens
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025

Σαν Σήμερα 26 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου....

Τι γιορτή είναι σήμερα 26/1/25 και ποιοι γιορτάζουν

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Ιανουαρίου 2025 στο...

Ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες 2025 με voucher 1000 ευρώ (εκπαιδευτικό επίδομα)

ΕλλάδαΨηφιακές και πράσινες δεξιότητες 2025 με voucher 1000 ευρώ (εκπαιδευτικό επίδομα)

Τι είναι οι ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες 2025 της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) για ανέργους και πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις το 2025.

Οι ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για ανέργους αφορούν προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης που στοχεύουν στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως οι ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες.

Αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.

Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει ενώ δεν υπάρχει προθεσμία υποβολής καθώς η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ενεργή έως τη συμπλήρωση των 50.000 διαθέσιμων θέσεων.

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση (δικαιούχοι)

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και σε δεξιότητες οικονομικού εγγραμματισμού και επομένως δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Ανέργων του παρόντος Προγράμματος, έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι
  • Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  • Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης όπως αυτή ορίζεται στη σχετική νομοθεσία (ν. 4871/2021 και λαμβάνοντας υπόψιν το Π.Δ. 739/1980).

Σημειώνεται ότι το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελουμένων.

Οι ωφελούμενοι δεν πρέπει να έχουν παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο της ίδιας δράσης (Δράση 16913 «SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες (Horizontal upskilling/reskilling programs to targeted populations), του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Next Generation EU.

Παράλληλα, όπως ορίζεται στον Ν.4921/2022 (ΦΕΚ 75/Α/18.04.2022), ο ωφελούμενος δε δύναται να παρακολουθεί ή να έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας Πρόσκλησης.

Τέλος, ο ωφελούμενος δεν δύναται να παρακολουθεί και να παρακολουθήσει κανένα άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που επιδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που συμπίπτει χρονικά, εν όλω ή εν μέρει, με το πρόγραμμα κατάρτισης για το οποίο υποβάλλει την αίτηση.

Διαδικασία Επιλογής και Συγκρότηση Μητρώου Ωφελούμενων

Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελούμενων ΔΥΠΑ γίνεται με σειρά προτεραιότητας υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης (όπως ανεργία, ηλικία και άλλες προϋποθέσεις συμμετοχής) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η οποία θα συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής, εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, οι ωφελούμενοι επιλέγουν μέσω του ΠΣ voucher, το Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης.

Σημειωτέον ότι η λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης εμφανίζεται στον ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κλπ.) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία ο ίδιος έχει δηλώσει στην αίτησή του.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει από τους παρόχους κατάρτισης, πριν τη συγκρότηση των τμημάτων κατάρτισης.

Ο/η ωφελούμενος/η υποχρεούται να παρακολουθεί ανελλιπώς το πρόγραμμα κατάρτισης με την απαιτούμενη επιμέλεια και να συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης. Συγκεκριμένα, οφείλει να παρακολουθεί τη δια ζώσης κατάρτιση, τη σύγχρονη τηλεκατάρτιση και την ασύγχρονη τηλεκατάρτιση. Στην περίπτωση της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης απαιτείται η ολοκλήρωση των διακριτών υποενοτήτων/ modules, όπως προκύπτει και επιβεβαιώνεται από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ), προκειμένου για την ολοκλήρωση της κατάρτισης.

Εκπαιδευτικό Επίδομα 1000 ευρώ

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συνολικής διάρκειας 200 ωρών και πέτυχε στις εξετάσεις Πιστοποίησης δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών (1000 ευρώ εκπαιδευτικό επίδομα για 200 ώρες).

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης (training voucher) και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-se-programmata-sunekhizomenes-epaggelmatikes-katartises-gia-50-000-anergon-se-psephiakes-prasines-dexiotetes-kai-se-dexiotetes-oikonomikou-eggrammatismou

Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη (πρόσκληση) για τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για 50.000 Ανέργους σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και σε δεξιότητες οικονομικού εγγραμματισμού:

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα