Πρόταση μομφής κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κακοκαιρία.
Πρόταση μομφής: Τι είναι
Πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας είναι η πρόταση που καταθέτει πολιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Πρόταση μομφής: Διαδικασία
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής θα προηγηθεί τριήμερη συζήτηση η οποία ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής.
Για την έγκριση της πρότασης μομφής απαιτείται η θετική ψήφος της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 “ΝΑΙ”.
Σε διαφορετική περίπτωση η πρόταση δυσπιστίας απορρίπτεται ενώ δεν θα μπορεί να υποβληθεί όμοια πρόταση για το επόμενο εξάμηνο.
Ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρει:
Πρόταση δυσπιστίας
- Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
- Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.
- Αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό Βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η Κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
- Με την επιφύλαξη της ευχέρειας που παρέχει η προηγούμενη παράγραφος στην Κυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο τη δωδέκατη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία, που διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου.
- Η συζήτηση αρχίζει με την ομιλία δύο Βουλευτών από εκείνους που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας και ορίζονται με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 91 παρ. 5. Η εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως το τέλος της ομιλίας των δύο Βουλευτών του προηγούμενου εδαφίου. Κατά τα λοιπά η συζήτηση και η ψηφοφορία διεξάγονται σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως 5 του προηγούμενου άρθρου.
- Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.
- Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.
Πρόταση μομφής Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκτάκτως τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής και κατέθεσε πρόταση μομφής, λέγοντας:
“Να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης, γιατί δεν αξίζει στην κοινωνία και στη χώρα αυτή η παρακμή. Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο για να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά”.