14.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

ΓΕΕΘΑ: Ζητάει καταστάσεις με τους ΕΠΟΠ που γίνονται 50 ετών

Το ΓΕΕΘΑ ζητάει από τα Γενικά Επιτελεία...

Σαν Σήμερα 5 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου....

Πανεπιστήμια: Προσλήψεις 282 διδασκόντων το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 282...

Πρόταση δυσπιστίας: Τι είναι και πότε υποβάλλεται στη Βουλή

ΑρχικήΕλλάδαΠρόταση δυσπιστίας: Τι είναι και πότε υποβάλλεται στη Βουλή

Μάθετε τί είναι και πότε υποβάλλεται η πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής (ΦΕΚ 106 Α’/24-6-1987).

Με τον όρο “πρόταση δυσπιστίας” καλείται η πρόταση που καταθέτει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρει:

Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό Βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η Κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Με την επιφύλαξη της ευχέρειας που παρέχει η προηγούμενη παράγραφος στην Κυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο τη δωδέκατη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία, που διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου.

Η συζήτηση αρχίζει με την ομιλία δύο Βουλευτών από εκείνους που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας και ορίζονται με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 91 παρ. 5. Η εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως το τέλος της ομιλίας των δύο Βουλευτών του προηγούμενου εδαφίου. Κατά τα λοιπά η συζήτηση και η ψηφοφορία διεξάγονται σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως 5 του προηγούμενου άρθρου.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα