Η Κυβέρνηση “τρέχει” ένα ιδιότυπο πρόγραμμα “brain gain” αλλοδαπών για να έρθουν να εργασθούν στην Ελλάδα.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα των Ελλήνων, οδήγησε την Κυβέρνηση αντί να τρέξει προγράμματα για την επιστροφή των Ελλήνων (brain gain) να τρέξει ένα ιδιότυπο “brain gain” αλλοδαπών.
Αν και φθίνει, συνεχίζεται η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό για εργασία (brain drain). Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2 στους 3, ποσοστό 67%, απάντησαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Συμφωνίες με ξένα κράτη για προσέλκυση αλλοδαπών εργατών “τρέχουν” συνέχεια. Τελευταία περίπτωση, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ινδία για προσέλκυση νέων σε ηλικία Ινδών που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα σε τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία και ο τουρισμός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ινδικό τηλεοπτικό σταθμό Times Now δήλωσε ότι, επιδιώκει μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi “όσο το δυνατόν πιο σύντομα μια συμφωνία κινητικότητας για τη μετανάστευση”.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2022 οι Ελληνίδες γέννησαν 67.960 παιδιά και οι αλλοδαπές που βρίσκονται στην Ελλάδα, 8.581 παιδιά.