10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Πρόγραμμα Αρχύτας: Συνεργασία ΕΑΒ και 3 Πανεπιστημίων για το πρώτο ελληνικό Drone

ΕλλάδαΠρόγραμμα Αρχύτας: Συνεργασία ΕΑΒ και 3 Πανεπιστημίων για το πρώτο ελληνικό Drone

Υπεγράφη στις 27 Αυγούστου 2021, σε εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το πρόγραμμα Αρχύτας ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό, σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας» ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Αρχύτας ο Ταραντίνος ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, πολιτικός, στρατηγός, μαθηματικός, εφευρέτης και μηχανικός. Υπήρξε ο εφευρέτης της πρώτης αυτόνομης πτητικής μηχανής παγκοσμίως.

Ο κ. Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ανέφερε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση συμμετέχω στην τελετή υπογραφής της συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ και των τριών Πανεπιστημίων της χώρας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο την έρευνα και ανάπτυξη, και στη συνέχεια τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος πολλαπλών χρήσεων, από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το πρόγραμμα Αρχύτας, όπως αποκαλείται, καλύπτεται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, διαχρονική υστέρηση στην ανάπτυξη δημιουργικών συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πολλαπλές συνέπειες στα πανεπιστήμια, τους φορείς, την οικονομία και συνολικά τη χώρα.
Διαπιστώνεται διαχρονικό χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την πρωτοβουλία που από κοινού αναπτύσσουμε, δίνουμε ένα νέο καλό παράδειγμα.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, με τη συμβολή Συνεργατών, της ΕΑΒ, των τριών πανεπιστημίων και αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί ώσμωση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, και σύνθετες συνεργασίες, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί παραγωγός σύγχρονων τεχνολογικών προϊόντων.

Όλους και όλες που συνέβαλαν για να φθάσουμε σήμερα εδώ, θερμά τους ευχαριστώ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος “Αρχύτας”.

Σας καλώ όλες και όλους, παλαιούς και νέους εμπλεκόμενους – συνεργάτες ουσιαστικά – να εντείνετε τις προσπάθειες, με αίσθημα εθνικής ευθύνης.

Να ολοκληρώσετε το έργο με την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος, με απόλυτη διαφάνεια, στο συντομότερο – δυνατόν – χρόνο και με το μικρότερο – δυνατόν – κόστος.
Να οδηγήσετε στην εδραίωση της χώρας, της ΕΑΒ και των ελληνικών πανεπιστημίων, ως δρώντες στη διεθνή σκηνή, που και θέλουν και μπορούν να δρουν ανταγωνιστικά ως παραγωγοί τεχνολογικά σύγχρονων συστημάτων για πολλαπλές χρήσεις.

Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον την εξέλιξη του έργου, σε συνεχή βάση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου, με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα, θα είναι μια προσφορά μας στην πατρίδα και την προοπτική της.

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Δημήτριος Παπακώστας δήλωσε:

«Η συνεργασία μεταξύ Βιομηχανίας και Πανεπιστημίων γίνεται πραγματικότητα, μέσω αυτού του προγράμματος. Μέχρι τώρα, είχαν γίνει μόνο σπασμωδικές κινήσεις σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, η ΕΑΒ δέχεται την εξέλιξη αυτή με πολύ μεγάλη χαρά.

Τα Πανεπιστήμια θα μας βοηθήσουν, ώστε να αναπτύξουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και θα υπάρξει και συνέχεια.

Τα Πανεπιστήμια έχουν τις ικανότητες, το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί κάλλιστα να συνεισφέρει και σε άλλα έργα. Και εμείς, ως ΕΑΒ, στοχεύουμε στην πολύ στενή συνεργασία μαζί τους, αξιοποιώντας και το Εκπαιδευτικό Κέντρο μας, όχι μόνο για να υλοποιηθούν ερευνητικά προγράμματα, αλλά και για να βοηθήσουμε νέους, που θα μπορέσουν, μέσω της εταιρείας, να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές κ.λπ.».

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου επισήμανε:

«Οι σημερινές υπογραφές εδράζονται σε μια συνεργασία τριών πυλώνων: ακαδημαϊκών, παραγωγικού φορέα και της πολιτείας. Η πολιτεία αποδεικνύει ξεκάθαρα, με τις πράξεις της, ότι πιστεύει στην ακαδημαϊκή συνέργεια με τους παραγωγικούς φορείς. Ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε το έργο, γιατί μέσα από την υλοποίησή του επιτυγχάνεται το brain gain, η παρουσία των νέων επιστημόνων στα Πανεπιστήμιά μας, αναδεικνύοντας το νέο ερευνητικό προσωπικό».

Η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγήτρια κα. Μαρία Μιχαλοπούλου τόνισε:

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό Οικονομικών για αυτή τη συνεργασία, που επέτρεψε σε μια πολύ σημαντική βιομηχανία της χώρας μας, την ΕΑΒ, και σε τρία κορυφαία ιδρύματα να συνεργαστούν και να παραγάγουν ένα προϊόν προηγμένης τεχνολογίας.

Στόχος όλων μας είναι η προσπάθεια αυτή να προχωρήσει γρήγορα. Όλοι δεσμευτήκαμε ότι θα τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Επιπλέον, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να προβληθεί η συνεργασία αυτή σε όλες τις φάσεις της, ώστε να αποτελέσει κίνητρο και για άλλους νέους ερευνητές να συμμετάσχουν, να έρθουν σε συνεργασία τόσο με τη Βιομηχανία όσο και με το Υπουργείο, για παρόμοιες τέτοιες προσπάθειες».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής κ. Ζήσης Μαμούρης υπογράμμισε:

«Η συνεργασία αυτή μάς τιμά ιδιαίτερα ως Πανεπιστήμιο. Η εξωστρέφεια της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την επιχειρηματικότητα και τη συνδρομή στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών για την πρωτοβουλία αυτή, τα στελέχη της ΕΑΒ για την τιμή που μας έκαναν να μας εμπιστευτούν και ελπίζω να έχουμε μια γόνιμη συνεργασία που θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου».

Στην εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ και των τριών Πανεπιστημίων συμμετείχαν:

  • Από την ΕΑΒ, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ιωάννης Κούτρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Παπακώστας, ο Αντιπρόεδρος και συντονιστής του προγράμματος «Αρχύτας» κ. Μιχαήλ Κορωναίος, η Διευθύντρια Marketing κα. Νατάσα Αλεξοπούλου και ο Project Manager του προγράμματος «Αρχύτας» κ. Νικόλαος Κόκλας.
  • Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, και οι υπεύθυνοι για το έργο, Καθηγητής κ. Κύρος Υάκινθος, Δρ. Περικλής Παναγιώτου, κ. Παύλος Καπαρός-Τσάφος.
  • Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγήτρια κα. Μαρία Μιχαλοπούλου και οι υπεύθυνοι για το έργο, Καθηγητής κ. Αντώνιος Γαστεράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπανικολάου, κ. Νικόλαος Ρηγογιάννης.
  • Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Ζήσης Μαμούρης και ο υπεύθυνος για το έργο, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Γεώργιος Σταμούλης.
  • Οι συνεργάτες του Υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, Κωστής Μαγουλάς, και ο Δρ. Χρήστος Χριστοδούλου.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα