Τρίτη 23/07/2024

Πολεμική Αεροπορία: Με λαμπρότητα εορτάσθηκε ο Προστάτης Άγιος, Αρχάγγελος Μιχαήλ

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε ο Προστάτης Άγιος της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελος Μιχαήλ.

Η τελετή εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραμεσίνης, ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Βουλής, της Εκκλησίας, των κομμάτων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, Επίτιμοι Αρχηγοί, Ακόλουθοι Άμυνας άλλων κρατών κ.ά.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εορτασμού ανέφερε:

“Σεβασμιώτατε, κύριε συνάδελφε εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων, Σεβασμιώτατε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής ομάδας «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», κυρία και κύριοι συνάδελφοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Σχολή Ικάρων για να γιορτάσουμε τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η Πολεμική μας Αεροπορία υπηρετεί έναν διττό ρόλο. Αποτελεί βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά όπως ορθότατα ανέφερε και ο Αρχηγός πριν από εμένα, έναν παράγοντα επίσης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Η ικανότητα, η αποτελεσματικότητα, αποτελούν εγγύηση εκπλήρωσης αυτών των ρόλων, για την ασφάλεια της πατρίδας μας, για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού.

Στην καθημερινότητα τα ελληνικά φτερά δηλώνουν παρουσία, όπου απαιτηθεί, τόσο στον επικράτεια όσο και εκτός αυτής.

Κυρίες και κύριοι, η Πολιτεία συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα. 18 ετοιμοπόλεμα Rafale βρίσκονται στη βάση της Τανάγρας, συνεχίζονται οι παραλαβές των υπολοίπων 6 αεροσκαφών. Τα F-16 στην έκδοση Viper ενισχύουν τα σμήνη μας. Εκτελείται η σύμβαση υποστήριξης των Mirage 2000-5 για πρώτη φορά μετά το 2012. Υλοποιούνται προμήθειες επιλεγμένων οπλικών συστημάτων.

Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων πιλότων μας.

Η καινοτομία της Μοίρας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης στην Ανδραβίδα αποδεικνύει ότι η Πολεμική μας Αεροπορία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον.

Πρέπει όμως να μη σταθώ απλώς σε έναν επετειακό λόγο, αλλά να σας μιλήσω καθαρά και ειλικρινά για το υπαρκτό σημερινό διακύβευμα. Αναφέρομαι στη δυνατότητα της χώρας να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά και με ίδια μέσα το οικοδόμημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας που χτίσθηκε και χτίζεται με το υστέρημα του ελληνικού λαού

Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στην απολύτως προβληματική επί δεκαετίες Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Οφείλω να σας πω κυρίες και κύριοι ότι δεν έχω καθόλου την πρόθεση να παραμείνω σιωπηλός παρατηρητής της σημερνής κατάστασης. Όπως θα έλεγε και ο Νομπελίστας ποιητής μας δεν προτίθεμαι να καταστώ «κωπηλάτης των ματαίων λιμνών». Η Κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την άμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης.

Και δεν φιλοδοξούμε για την πατρίδα μας το ρόλο της προθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων.

Το ισχυρό, το ισχυρότατο τολμώ να πω, μυϊκό σύστημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας χρειάζεται τη ραχοκοκαλιά που μπορεί να του παρέξει μια σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία λοιπόν, από τούδε θα εποπτεύεται και πάλι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οφείλει να εξυγιανθεί.

Στις προσευχές μας στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, προστάτη μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και του μικρού μου χωριού, των κάτω Δενδιάτικων στους Παξούς, στις προσευχές μας αυτές λοιπόν, πρέπει να προσθέσουμε την επιμελή και επίπονη προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Αυτό συνιστά εθνική υπόθεση και εθνικό στόχο. Υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα. Για αυτό και θα ενημερώσω όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν αρωγοί στην εθνική προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Η νέα γενιά των Ελλήνων, το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, μπορεί να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια. Δεν χρειάζεται οι νέοι Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται τα ελληνικά μυαλά να υπηρετούν ξένες πατρίδες και ξένες σημαίες.

Η δημιουργία οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας με τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων που θα παράξει ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα υποστηρίξει – αν όχι θα εκτινάξει – την αμυντική μας δυνατότητα, δεν είναι πέραν των δυνατοτήτων της κοινωνίας μας.

Το κατόρθωσαν άλλες χώρες στην περιοχή μας. Μπορούμε και εμείς. Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα, το σχετικό νομοθέτημα για την καινοτομία συντάσσεται ήδη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και μεγάλο μέρος της εσωτερικής προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί.

Οφείλω ολοκληρώνοντας να αποκαλυφθώ νοερά, αποτίοντας φόρο τιμής, στους πιλότους που έχουν φύγει. Αναφέρομαι πιο ειδικά στους 166 πεσόντες πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα. Έπεσαν την ώρα του ύψιστου καθήκοντος.

Έχω προσωπική ηθική υποχρέωση να αναφερθώ και θα το κάνω πάντα, ονομαστικά σε αυτούς που έπεσαν επί Υπουργίας μου. Στο Σμηναγό Παναγιώτη Λάσκαρη, στις 26/1/2015, στο Σμηναγό Αθανάσιο Ζάγκα, επίσης στις 26/1/2015, στον Σμηναγό Χρήστο Μουλά, στις 25/7/2023, και στον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, στις 25/7/2023.

Κυρίες και κύριοι, έχω υποχρέωση να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας για την άριστη ανταπόκριση στα καθήκοντά του.

Στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σας εκφράζω από καρδιάς την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για τη συμβολή σας στην προάσπιση των Εθνικών Δικαίων, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, της κυριαρχίας μας, των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Χρόνια πολλά στην Πολεμική Αεροπορία, χρόνια πολλά σε όλους.”

Γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας 2023

Tέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας (Υ/Γ Λέρος), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Τελευταία Νέα

Γκόρντον Γουέλτσμαν: Από την Enigma στο Joint Tactical Information Distribution System (JTIDS)

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του Γκόρντον Γουέλτσμαν στο Μπλέτσλεϊ Παρκ αφορούσε την "ανάλυση κυκλοφορίας" των κρυπτογραφημένων γερμανικών επικοινωνιών.

Κεφαλονιά: Αεροσκάφος C-130 χτύπησε σε μεταλλικό πυλώνα στο αεροδρόμιο

Ατύχημα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της 356 ΜΤΜ στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς.

Έβρος: Ποιοι πυροβόλησαν το Συνοριοφύλακα μέσα από την Τουρκία

Υπάρχουν 3 περιπτώσεις για το ποιος πυροβόλησε το Συνοριοφύλακα...

Κτηματολόγιο: Οι χάκερς δεν απόκτησαν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων από την κυβερνοεπίθεση

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέβη σε νέα ενημέρωση για...

ΣΜΥΝ: Ξεκίνησε ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους στη Μεσόγειο για το 2024

Ξεκίνησε ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ 2024) της ΣΜΥΝ στη Μεσόγειο.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Γκόρντον Γουέλτσμαν: Από την Enigma στο Joint Tactical Information Distribution System (JTIDS)

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του Γκόρντον Γουέλτσμαν στο Μπλέτσλεϊ Παρκ αφορούσε την "ανάλυση κυκλοφορίας" των κρυπτογραφημένων γερμανικών επικοινωνιών.

Κεφαλονιά: Αεροσκάφος C-130 χτύπησε σε μεταλλικό πυλώνα στο αεροδρόμιο

Ατύχημα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της 356 ΜΤΜ στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς.

Έβρος: Ποιοι πυροβόλησαν το Συνοριοφύλακα μέσα από την Τουρκία

Υπάρχουν 3 περιπτώσεις για το ποιος πυροβόλησε το Συνοριοφύλακα...

Κτηματολόγιο: Οι χάκερς δεν απόκτησαν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων από την κυβερνοεπίθεση

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέβη σε νέα ενημέρωση για...

ΣΜΥΝ: Ξεκίνησε ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους στη Μεσόγειο για το 2024

Ξεκίνησε ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ 2024) της ΣΜΥΝ στη Μεσόγειο.