Εξαιρετικά ύποπτη και προβληματική χαρακτηρίζει η ΠΟΕΣ ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση (17/4/24) για ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με θέμα “Διασφάλιση της αυτονομίας των στρατιωτικών Νοσοκομείων“. Την ερώτηση κατέθεσαν οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Όθωνας Ηλιόπουλος και Ραλλία Χρηστίδου στις 15 Απριλίου 2024 στη Βουλή, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΥΠΕΘΑ.
Η ΠΟΕΣ απαιτεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποσύρει άμεσα την ερώτηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ:
“Με πάρα πολύ μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη λάβαμε γνώση της ερώτησης με αριθμό 4327/15.4.2024 με θέμα «Διασφάλιση της αυτονομίας των στρατιωτικών νοσοκομείων» που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΕΘΑ, κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, από τον οποίον λόγω ιδιότητας και μόνο έχουμε κάθε δικαίωμα να έχουμε αυξημένες απαιτήσεις.
Για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, η ερώτηση αυτή δήθεν επικαλούμενη τις έντονες ανησυχίες ως προς την ενοποίηση από «συνδικαλιστικές ενώσεις των ΕΔ» (γενικώς), «ε.ε. και ε.α στελέχη και γιατρούς» καθώς και «δημοσιογραφικές πληροφορίες» θέτει συγκαλυμμένα θέμα νέας δυνατότητας για απώλεια των στρατιωτικών νοσοκομείων προς όφελος του ΕΣΥ. Διότι μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθούν δύο, κατά τα λοιπά απολύτως παράταιρες, αν όχι ύποπτες παράγραφοι, ως προς το σύνολο της ερωτήσεως, που εξυμνούν σε υπερθετικό βαθμό τη δυνατότητα αξιοποίησης των στρατιωτικών νοσοκομείων από το ΕΣΥ και οι οποίες προκαλούν εύλογες απορίες και αγανάκτηση.
Προκειμένου, μάλιστα, να μην υπάρχει αμφιβολία ως προς το αν επρόκειτο για αναφορά εκ παραδρομής ή για εσφαλμένη διατύπωση, ως δήθεν επιτυχές παράδειγμα παρουσιάζεται η απορρόφηση του ΝΙΜΤΣ από τον Ευαγγελισμό, στο πλαίσιο της πανδημίας. Βεβαίως, το γεγονός ότι η πανδημία έχει λήξει αλλά το ΝΙΜΤΣ επί της ουσίας εξυπηρετεί κατά βάση το ΕΣΥ και όχι τους στρατιωτικούς παραλείπεται από την ερώτηση.
Παράλληλα, και αυτό είναι το σοβαρότερο, η επαρκής στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και η κάλυψη των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτά, για ακατανόητο λόγο συνδέονται και μάλιστα ως προϋπόθεση μόνο με την ετοιμότητα συνδρομής των νοσοκομείων προς το ΕΣΥ. Για, ομοίως ακατανόητους λόγους, με την ερώτηση εκθειάζεται η επικείμενη δημιουργία του Κοινού Σώματος Υγειονομικού («δημιουργία οικονομίας κλίμακας, την εξοικονόμηση πόρων και την ενίσχυση της διακλαδικότητας») η οποία το μόνο που θα πετύχει θα είναι η αύξηση των παραιτήσεων και η οριστική διάλυση της Υγείας στις ΕΔ, ενώ η υποβάθμιση των παροχών συνδέεται με την έλλειψη διαβούλευσης και όχι με το περιεχόμενο των κυοφορούμενων αλλαγών.
Για τους συνυπογράφοντες βουλευτές, την κα. Χρηστίδου και τον κ. Ηλιόπουλο μπορούμε να δείξουμε, μερικώς, κάποια κατανόηση για την έλλειψη γνώσης επί ενός τόσο εξειδικευμένου θέματος. Όμως για τον πρώην Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΕΘΑ, κ. Αποστολάκη, που μάλλον έχει λησμονήσει ότι οι στρατιωτικοί υπάγονται σε εξειδικευμένο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό να αντιμετωπίζονται με γενικούς όρους, δεν μπορούμε δικαιολογήσουμε την στάση του. Όπως δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε για κανένα λόγο ότι ως μόνος λόγος για ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων παρουσιάζεται το όφελος του γενικού πληθυσμού που ούτως ή άλλως, σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς, μπορεί να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε υγειονομική δομή της χώρας.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η ερώτηση με αριθμό 4327/15.4.2024 είναι εξαιρετικά ύποπτη και προβληματική, βγάζει την Ηγεσία του Υπουργείου από την πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να «βαφτίσει» με εύσχημο τρόπο τις κυοφορούμενες αλλαγές, παρέχοντας νέα δυνατότητα να προβεί σε αφαίμαξη των στρατιωτικών νοσοκομείων με τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος αλλά την πλήρη και άμεση απορρόφησή τους από το ΕΣΥ στο πλαίσιο ενίσχυσης του υφιστάμενου πλαισίου «συνεργασίας». Για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση απόσυρση της ερώτησης.
Παράλληλα, ζητάμε από τον κ. Αποστολάκη να ενημερώσει τα στελέχη και τους πολίτες ποιες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ποιες οι δημοσιογραφικές πηγές που επικαλείται και που έχουν εκθειάσει τη συνεργασία των στρατιωτικών νοσοκομείων με το ΕΣΥ. Όλοι μας αξίζουμε να γίνουμε σοφότεροι μέσα από αυτή τη διαδικασία.”
Όπως σχολίασε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣ, Ανθυπολοίαρχος Δημήτριος Μεθενίτης, σε ανάρτησή του στο facebook και μπορείτε να το διαπιστώσετε και οι ίδιοι διαβάζοντας παρακάτω τη σχετική ερώτηση, “τα επίμαχα σημεία της ερώτησης είναι λεκτικά και νοηματικά εντελώς παράταιρα σε σχέση με το υπόλοιπο κείμενο”.
Η ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία:
“Η δημόσια υγεία για τους στρατιωτικούς και ο ειδικός σκοπός λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο, υπό το πρίσμα της διαρκούς προσπάθειας για ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους, φέρνει στο προσκήνιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για μια ακόμη φορά την πρόθεση της Κυβέρνησης για αλλαγή της υπάρχουσας από την ίδρυση υπαγωγής και λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων με αναμφίβολα αποτελέσματα.
Τόσο συνδικαλιστικές ενώσεις στελεχών των ΕΔ με υπομνήματά τους και δημοσιογραφικές πληροφορίες επί του θέματος όσο και εν ενεργεία και ε.α. στελέχη και γιατροί, εκφράζουν έντονη ανησυχία για ύπαρξη σχεδίου ενοποίησης των στρατιωτικών Νοσοκομείων και σταδιακή μελλοντική υπαγωγή τους στο ΕΣΥ με ότι αυτό συνεπάγεται για την αλλαγή του τρόπου υγειονομικής περίθαλψης των στελεχών των ΕΔ, με, δυνάμει, συνεπακόλουθη τροποποίηση του ειδικού λειτουργικού καθεστώτος αυτών.
Η πρόθεση της Κυβέρνησης περί δημιουργίας «Κοινού Σώματος Υγειονομικού» στις ΕΔ το τελευταίο διάστημα, είναι μια πραγματικότητα που στοχεύει στη δημιουργία οικονομίας κλίμακας, στην εξοικονόμηση πόρων και στην ενίσχυση της διακλαδικότητας . Πιθανόν, όμως, το εν λόγω σχέδιο για την δρομολογούμενη ενοποίηση των στρατιωτικών Νοσοκομείων, χωρίς να έχει γίνει σχετική ενημέρωση των στελεχών και χωρίς να είναι γνωστό αν τα αρμόδια επιτελεία έχουν υποβάλλει σχετικές εισηγήσεις, ως οφείλουν, οδηγεί μεθοδικά σε υποβάθμιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού της δημόσιας υγείας για τους στρατιωτικούς, οι οποίοι συνεισφέρουν οικονομικά επί δεκαετίες για το λόγο αυτό.
Ως γνωστόν, κάθε κλάδος στις ΕΔ είναι διαφορετικός ως προς την αποστολή και το έργο του, και τα Νοσοκομεία λειτουργούν για να είναι προετοιμασμένα στην ιδιαίτερη αποστολή τους, και τυχόν ενοποίηση των στρατιωτικών Νοσοκομείων θα ενέτεινε, παρά θα έλυνε, προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Στο πρόσφατο παρελθόν, συνέδραμαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για non Covid-19 περιστατικά, ενώ το ΝΙΜΙΤΣ έχει ήδη ενταχθεί από την περίοδο Covid-19 στις εφημερίες του Ευαγγελισμού και διαθέτει σε αυτό αριθμό κλινών.
Με την σημερινή τους υπαγωγή και λειτουργία, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία είναι πανέτοιμα να συνδράμουν, πέραν της αποστολής τους, με εστιασμένο αποτελεσματικό τρόπο το ΕΣΥ, το οποίο, σε συνεννόηση με τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, αξιοποιεί σε καθημερινή βάση τις διαθέσιμες κλίνες και ΜΕΘ, προς όφελος του γενικού πληθυσμού της χώρας, αρκεί να είναι επαρκώς στελεχωμένα, και να διατίθενται οι προϋπολογισμένες αναγκαίες πιστώσεις με παράλληλη εξόφληση υπέρογκων οφειλών ΕΟΠΥΥ παρελθόντων ετών.
Αξιοσημείωτο, στο σημείο αυτό, είναι το γεγονός της διαχρονικής ξεχωριστής σύνδεσης εκάστου στρατιωτικού Νοσοκομείου με τα στελέχη του Όπλου, συνδυαστικά με την ιστορικότητά του και την πορεία του στο χρόνο. Συγκεκριμένα, το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ), για παράδειγμα, διέπεται από ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ανοικοδομήθηκε με σύναψη δανείου από το ΜΤΝ, το οποίο αποπληρώθηκε από τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία , μετά την αποπεράτωση του, συνεχίζουν και σήμερα να πληρώνουν για υποδομές, συντήρηση και ανανέωση εξοπλισμού των εγκαταστάσεών του. Επιπροσθέτως, και το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (ΚΑΙ), που εδρεύει στον χώρο του 251ΓΝΑ και υποστηρίζεται απ’ αυτό, είναι εξειδικευμένο και μοναδικό πανελλαδικά σε θέματα αεροπορικής ιατρικής.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Επειδή, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία ιδρυθήκαν και λειτουργούν για την περίθαλψη στελεχών (ε.ε. & ε.α) και των μελών των οικογενειών των ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας, εντασσόμενα στην αμυντική σχεδίαση της χώρας με δυνατότητες εστιασμένης, και όχι αθρόας συνδρομής, οπως απαιτείται στο ΕΣΥ.
Επειδή, τα στελέχη των ΕΔ, όπως και όλοι οι πολίτες, υποχρεούνται σε κρατήσεις υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, παράλληλα, δε, επειδή ενισχύουν τα νοσοκομεία τους οικονομικά μέσω των Μετοχικών τους Ταμείων, θα πρέπει να έχουν λόγο για τον εύρυθμη λειτουργία και τη συνεχή αναβάθμισή τους.
Επειδή, οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ της χώρας συνεχώς απαξιώνονται με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, τυχόν αλλαγή υπαγωγής και λειτουργίας των στρατιωτικών Νοσοκομείων με συγχωνεύσεις, θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στην ασφαλή και αξιοπρεπή περίθαλψη των ε.ε. και ε.α. στελεχών των ΕΔ & ΣΑ.
Επειδή, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία ανήκουν στα στελέχη των ΕΔ, και εμπίπτουν σε ειδικό καθεστώτος, εδραιώθηκαν με δωρεές ευεργετών, θεσμοθετημένες εισφορές κλπ., όπως για παράδειγμα το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Επειδή, τα οικονομικά των στρατιωτικών Νοσοκομείων επιβαρύνονται από την πάγια ασυνέπεια της εξόφλησης των οφειλών που προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ και δυσχεραίνεται η οικονομική τους διαχείριση, αφού οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί των ΓΕ αδυνατούν να τα ενισχύσουν.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Υπάρχουν σχεδιασμοί για αλλαγές του τρόπου της μέχρι τώρα υπαγωγής και λειτουργίας των στρατιωτικών Νοσοκομείων, και αν ναι, ποιες είναι αυτές;
2.Υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις από τα Επιτελεία για το μέλλον των στρατιωτικών Νοσοκομείων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με προτάσεις αναβάθμισης της περίθαλψης προς όφελος των δικαιούχων;
3.Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η αυτονομία των στρατιωτικών Νοσοκομείων λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς λειτουργίας τους;
4.Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές Υγειονομικών των ΕΔ, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα υποστελέχωσης των στρατιωτικών Νοσοκομείων και υγειονομικών μονάδων των ΕΔ;
5.Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να εξοφληθούν άμεσα και στο ακέραιο οι υπέρογκες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας προς τα στρατιωτικά Νοσοκομεία;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αποστολάκης Ευάγγελος
Ηλιόπουλος Όθων
Χρηστίδου Ραλλία”