15.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

ΠΟΜΕΝΣ: Οι πληροφορίες που αποδέσμευσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη συνάντηση

ΑρχικήΕλλάδαΠΟΜΕΝΣ: Οι πληροφορίες που αποδέσμευσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη συνάντηση

Οι πληροφορίες που αποδέσμευσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη συνάντησή του με την ΠΟΜΕΝΣ. Τι είπε για ΕΠΟΠ, επιδότηση ενοικίου και κοινό Υγειονομικό Σώμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Δημήτριο Χούπη στις 18 Απριλίου 2024.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΕΝΣ στην ανακοίνωσή της ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ρύθμιση ώστε να μην απολυθούν ΕΠΟΠ που γίνονται 50 ετών. Η εν λόγω ρύθμιση θα γίνει πριν οι πρώτοι ΕΠΟΠ καταλάβουν το ηλικιακό όριο αποστρατείας.

Ο Στρατηγός Χούπης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας κοινού Υγειονομικού Σώματος και ότι εξετάζεται η δυνατότητα επιδότησης ενοικίου στα στελέχη, με εισοδηματικά κριτήρια, για την μεσοπρόθεσμη ενίσχυσή τους, μέχρι της υλοποίησης του Στεγαστικού Προγράμματος. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πληροφόρησε το ΔΣ της ΠΟΜΕΝΣ ότι, είναι σε εξέλιξη:

  • Η αλλαγή των αποδοχών των σπουδαστών των παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και εξίσωσή τους, ή δυνατό, με αυτές των σπουδαστών των παραγωγικών Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Ρύθμιση, έτσι ώστε οι κρατήσεις των απόφοιτων των παραγωγικών Σχολών, για την αναγνώριση του χρόνου φοίτησης τους ώς συντάξιμου, να παρακρατούνται σε βάθος 15ετίας και όχι εντός 4 ετών από την αποφοίτησή τους.
  • Ο επανακαθορισμός των χρόνων διοίκησης και των αντίστοιχων θέσεων σε συνδυασμό με την μοριοδότηση, προς άρση κάποιων εντοπισμένων αδυναμιών του υπάρχοντος συστήματος.

Η ΠΟΜΕΝΣ αναφέρει ότι το ζήτημα και τα επιχειρήματα της, για την αποκατάσταση των σειρών ΑΣΣΥ 96-97-98 και εντεύθεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ΠΟΜΕΝΣ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τα θέματα που αναδείχθηκαν από αυτήν, καταθέτοντας παράλληλα και προτάσεις επίλυσης σε μορφή υπομνήματος, μεταξύ άλλων, ήταν τα παρακάτω:

  • Η ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών Αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ 1994, 1995, 1996 και εντεύθεν, του Ν.3883/2010.
  • Η επικείμενη κατάληψη των ηλικιακών ορίων που καλείται να αντιμετωπίσει το προσωπικό των ΕΠ.ΟΠ., απόρροια του Ν.445/1974 καθώς και την φερόμενη πρόταση παράτασης επί διετία, για την οποία καταθέσαμε την διαφωνία μας με συγκεκριμένα επιχειρήματα.
  • Η αποκατάσταση βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.
  • Η Μισθολογική Αποκατάσταση Αξιωματικών προέλευσης ΟΠΥ/ΕΠΥ/ΕΜΘ.
  • Η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό της απονομής των βαθμών Υπολοχαγού και Λοχαγού, Αξιωματικών προέλευσης ΟΠΥ/ΕΠΥ/ΕΜΘ.
  • Η Παραμονή του υπάρχοντος Στρατιωτικού Προσωπικού που είναι τοποθετημένο στον ΕΦΚΑ, με παράλληλη διάθεση επιπλέον προσωπικού.
  • Η Απονομή του αποστρατευτικού βαθμού του Συνταγματάρχη στις εθελόντριες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ήδη συμβαίνει στην Πολεμική Αεροπορία, στα πλαίσια της ισονομίας.
  • Η Υγεία και Ασφάλεια Προσωπικού κατά την εργασία στο ΓΕΣ/ΚΕΠΙΧ και κατ’ επέκταση σε όλα τα ΚΕΠΙΧ, της μη εκτέλεσης 24ωρης υπηρεσίας από μέρους των στελεχών, αλλά αντί αυτού, σε 8ωρες ή 12ωρες βάρδιες, για την προστασία της υγείας τους από τα εξαντλητικά 24ωρα.
  • Η ανάγκη επανακαθορισμού των κριτηρίων μοριοδότησης, στον Διακλαδικό Κανονισμό Στέγασης Στρατιωτικών, έτσι ώστε όλοι οι δικαιούχοι να έχουν δίκαιη αντιμετώπιση, λαμβάνοντας υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια για την έκδοση των μορίων.
  • Η αποκατάσταση των αδικιών που προέκυψαν μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης της παραμετροποίησης των κριτηρίων μεταθέσεων, σύμφωνα με τις προτάσεις μας.
  • Η μη συμπλήρωση «εξ ολοκλήρου» του τυπικού προσόντος του Χρόνου Διοικήσεως ή Ειδικής Υπηρεσίας στις Στρατιωτικές Σχολές, Κέντρα Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς, αλλά και γενικότερα επανακαθορισμού των θέσεων που προσμετρούν Χρόνο Διοίκησης, σύμφωνα με τις προτάσεις μας.
  • Η λειτουργία του Γραφείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Βίας του ΓΕΕΘΑ και η επάνδρωση του γραφείου με εξειδικευμένο προσωπικό (Σπουδές Φύλου, Κοινωνιολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο) καθώς και η διασύνδεσή του με τη Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ.
  • Η Δημιουργία Γραμμής καταγγελιών περιστατικών έμφυλης βίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (chat).
  • Η επάνδρωση με εξειδικευμένο προσωπικό της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής (ΔΚΨΥΕΔ) για την διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση κ. α.).
  • Η δημιουργία πρωτοκόλλων στα στρατιωτικά νοσοκομεία/ΚΙΧΝΕ για την ανίχνευση και διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την διασύνδεσή σε εξειδικευμένους φορείς.
  • Η διατομεακή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την διασύνδεση με κρατικούς φορείς (Συμβουλευτικά Κέντρα, ΚΕΘΙ).

Στη συνάντηση μιας ώρας, η οποία “διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα ανοίγοντας τον δρόμο για στενότερη συνεργασία, συνεχή ενημέρωση και ανάδειξη των θεμάτων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, η αντιπροσωπία του ΔΣ της ΠΟΜΕΝΣ αποτελούνταν από τους Ρώτα Δημήτριο Πρόεδρο, Λάμπρου Βασίλειο Αντιπρόεδρο, Κυριακάκη Γεώργιο Γ. Γραμματέα, Κολλύρη Ηλία Οργανωτικό Γραμματέα, Βότση Σιδέρη Αντιπρόεδρο Διοικητικών Θεμάτων, Σπαράγγη Ιωάννη Αντιπρόεδρο Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών Θεμάτων, Κιουρτσίδου Αικατερίνη Γραμματέα Ισότητας Φύλων και τον Μητσάκο Νικόλαο Γραμματέα Παραγωγικών Σχολών ΑΣΣΥ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα