Το Υπουργείο Παιδείας πετάει το μπαλάκι στο ΥΠΕΘΑ για το πρόγραμμα των ΠΚΕ Στρατιωτικών Σχολών.
Σε μια απάντηση που γεννά ερωτηματικά προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η υπογράφουσα Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4777/2021 (ΦΕΚ 25) που αφορά στη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου, θεσπίστηκε “από το σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής, ο/η υποψήφιος/α πριν τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου πρέπει να γνωρίζει, πέραν της βαθμολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, την ικανότητά του/της ή μη στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) για τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και στις υγειονομικές εξετάσεις για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού”.
Αυτό γίνεται ώστε να επιλέξει Στρατιωτικές Σχολές και Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας μόνο εάν κριθεί κατά τις ΠΚΕ κατάλληλος και ικανός για να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Βάσει των παραπάνω ο χρόνος διεξαγωγής των ΠΚΕ μπορεί να είναι είτε πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις, είτε αμέσως μετά. Εάν είναι μετά, η ανακοίνωση των βαθμολογιών θα “τραβηχθεί” προς τον Σεπτέμβριο μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι ΠΚΕ (κύριες και επαναληπτικές) και ενημερωθούν οι υποψήφιοι/ες για τα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι και όλες που έδωσαν Πανελλαδικές θα περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα των ΠΚΕ και μετά θα περιμένουν να βγουν οι βαθμολογίες ώστε να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό.
Το Υπουργείο Παιδείας απαντώντας στην Ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που κατατέθηκε από τη ΝΙΚΗ, κατόπιν εγγράφου του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑΣΕΣ), το οποίο ζητούσε τη μεταφορά των ΠΚΕ μετά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ανέφερε ότι:
“για τις Σχολές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η έκδοση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την εισαγωγή υποψήφιων σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές, τα προσόντα των υποψηφίων για κατάταξη στις παραπάνω Σχολές, η κατανομή του αριθμού εισακτέων των υποψηφίων για εισαγωγή στις παραπάνω Σχολές, οι ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων και οι θέσεις που έχουν καθοριστεί για εισαγωγή στο ποσοστό των ειδικών κατηγοριών, η υποβολή και ο έλεγχος των δικαιολογητικών, η διεξαγωγή των προκαταρκτικών εξετάσεων (ψυχοτεχνικές- υγειονομικές -αθλητικές), όλες εν γένει οι διαδικασίες που αφορούν τις ανωτέρω Σχολές, είναι αρμοδιότητα του αντίστοιχου Υπουργείου στο οποίο υπάγονται οι παραπάνω Σχολές, δηλαδή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αναφέρονται στην αντίστοιχη προκήρυξη του.”
Το Υπουργείο Παιδείας δεν απάντησε, απλά είπε αυτά που ισχύουν και πέταξε το μπαλάκι στο ΥΠΕΘΑ. Ο λόγος είναι απλός. Θέλει να βγαίνουν γρήγορα οι βαθμολογίες και δεν το ενδιαφέρουν τα προβλήματα που παραθέτει το ΠΑΣΕΣ.
Εμείς, εάν ήμασταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα διατάσσαμε από του χρόνου τη διεξαγωγή των ΠΚΕ μετά τις Πανελλήνιες και θα πετούσαμε το μπαλάκι με τη γκρίνια πολλαπλάσιων υποψηφίων από αυτών των Στρατιωτικών Σχολών στο Υπουργείο Παιδείας. Είναι δίκαιο αυτό; Όχι. Άρα στη Κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία πρέπει να καθίσουν και να βρουν μια λύση. Μια λύση που θα επιλύει και τα προβλήματα που δημιουργούνται με το ισχύον σύστημα (που αναφέρει και το ΠΑΣΕΣ), όπως:
- Να σταματούν οι μαθητές και οι μαθήτριες τα μαθήματά τους σε περίοδο προετοιμασίας (διαβάσματος) για να συμμετέχουν στις ΠΚΕ.
- Να επιβαρύνονται οι οικογένειες με επιπλέον έξοδα για τη μετάβαση και διαμονή του τέκνου τους (και ενός γονέα-συνοδού) στις πόλεις που γίνονται οι ΠΚΕ. Άντε λες, αν περάσει το παιδί έχει καλώς, εάν όμως δεν περάσει; Τζάμπα λεφτά.