18.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

ΓΕΕΘΑ: Ζητάει καταστάσεις με τους ΕΠΟΠ που γίνονται 50 ετών

Το ΓΕΕΘΑ ζητάει από τα Γενικά Επιτελεία...

Σαν Σήμερα 5 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου....

Πανεπιστήμια: Προσλήψεις 282 διδασκόντων το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 282...

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

ΑρχικήΕλλάδαΠέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα 10 Ιανουαρίου 2023, σε ηλικία 83 ετών, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Υγεία.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποστεί οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Είναι αδελφός της μετέπειτα (και πρώην πλέον) βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης. 

Στις 28 Ιουνίου του 1958, ανακηρύχτηκε αξιωματικός και στα τρία όπλα. Ασχολήθηκε ενεργά με τον προσκοπισμό και το 1959, ανακηρύχτηκε αρχιπρόσκοπος. Το 1960, αναδείχτηκε χρυσός ολυμπιονίκης στη Ρώμη, στο αγώνισμα της ιστιοπλοϊας.

Στις 6 Μαρτίου του 1964 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου, ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς (18 Σεπτεμβρίου 1964) παντρεύτηκε την τότε πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία, τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’ με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1966, διόρισε την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στις 3 Απριλίου 1967, διόρισε πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών. Λίγες ημέρες αργότερα, παρότι αντίθετος με την ομάδα των πραξικοπηματιών που κατέλαβαν την εξουσία την 21η Απριλίου, υπέδειξε για τη θέση του πρωθυπουργού τον Κωνσταντίνο Κόλλια και προσυπέγραψε το διορισμό της υπό αυτόν κυβέρνησης.

Στις 13 Δεκεμβρίου οργάνωσε αντιδικτατορική κίνηση που απέτυχε. Κατέφυγε με την οικογένειά του στη Ρώμη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.

Την 1η Ιουνίου 1973, το δικτατορικό καθεστώς ανακοίνωσε την κατάλυση της βασιλείας και στις 29 Ιουλίου έκανε “δημοψήφισμα” για να κατοχυρώσει την απόφασή του αυτή.

Το 1974, ύστερα από την πτώση των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου για το πολιτειακό, με το οποίο ο Κωνσταντίνος Β’ κηρύχτηκε οριστικά έκπτωτος, με ποσοστό ψήφων 69,18 % υπέρ της προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Μετά την έκπτωσή του, διεκδίκησε ακίνητη περιουσία (Κτήμα και ανάκτορα Τατοίου, κτήμα και ανάκτορο Μon Repos Κερκύρας και δασόκτημα Πολυδενδρίου Λαρίσης) και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τελικά η απόφαση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, του επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα