18.600€ το έτος θα πληρώσει η Περιφέρεια Ηπείρου σε άτομο που θα κλείνει τα κλιματιστικά, τα φώτα και τα παράθυρα.
Στη Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε την 17η Σεπτεμβρίου 2024 εγκρίθηκε, πέρα των άλλων, δαπάνη και διάθεση πίστωσης για την παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης των ενεργειών εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου για 2 έτη (Νοέμβριος 2024 – Νοέμβριος 2026).
Τί αφορούν αυτές οι υπηρεσίες που θα αναλάβει να εκτελεί εξωτερικός συνεργάτης και θα κοστίσουν 18.600€/έτος (37.200 ευρώ τα 2 έτη);
“Έλεγχο των κλιματιστικών μονάδων του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου που τυχόν έχουν μείνει ανοιχτά από την πρωινή βάρδια των εργαζομένων ή από τις απογευματινές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, το κλείσιμο των παραθύρων, των φώτων στις αίθουσες συνεδριάσεων και σε τυχόν γραφεία, WC κλπ”.
Καλό; Σύμφωνα με αυτά που ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου, στο κτίριο κανένας εργαζόμενος, υπεύθυνος γραφείου, δημόσιος υπάλληλος δεν είναι ικανός να κλείσει το κλιματιστικό, το φως και τα παράθυρα όταν φεύγει για το σπίτι του. Στο σπίτι τους το ίδιο κάνουν;
Ακούστε τον σχετικό διάλογο μεταξύ της περιφερειακής συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τίνας Ζέκα και του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη:
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3424/2-7-2022, και αφορά στα “μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ή χρησιμοποιούνται από φορείς του Δημόσιου Τομέα”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, πρέπει να ορισθεί Υπεύθυνος Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων. Για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ο Υπεύθυνος Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων ορίζεται από τον οικείο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και είναι αρμόδιος και για τα νομικά πρόσωπα του οικείου ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΥΑ.
Δύο από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις καταναλώσεις του προηγούμενου έτους, είναι: πρώτον, η απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και δεύτερον, η απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Για την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να ξοδέψει, για 2 έτη, 37.200 ευρώ.