7.5 C
Athens
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι Sea Sparrow πάνε στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ

Η Ελλάδα θα πωλήσει στις ΗΠΑ αντιαεροπορικούς...

Σαν Σήμερα 28 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου....

Αστυνομία: Αγόρασε 19 οχήματα 4X4 Ford για την ΟΠΚΕ

Η Αστυνομία παρέλαβε σήμερα 27 Δεκεμβρίου 2024,...

Panic button: Πως λειτουργεί το “κουμπί πανικού” για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

ΑρχικήΑστυνομικά ΝέαPanic button: Πως λειτουργεί το "κουμπί πανικού" για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Η εφαρμογή panic button, θα επιτρέπει στις γυναίκες να ενημερώνουν μέσω του κινητού τους και με ασφάλεια την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να γνωρίζει την τοποθεσία του περιστατικού άσκησης βίας σε βάρος τους.

Καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για την πιλοτική λειτουργία είναι το σύστημα άμεσης κλήσης για βοήθεια (panic button), που δημιουργήθηκε για την προστασία γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Με την ΚΥΑ Αριθμ. 111847/2022 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 6007/Β/24-11-2022 καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα και οι λεπτομέρειες της πιλοτικής λειτουργίας του Προγράμματος «Κομβίον Πανικού» (Panic Button) μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε περίπτωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου που την χρησιμοποιεί.

Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή “κουμπί πανικού”

Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή Panic Button (κουμπί πανικού) και εγκατάστασής της στα κινητά τους τηλέφωνα, κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος, είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπον αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι αστυνομικές αρχές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα ενημερώνουν τις δικαιούχους για τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή «Κομβίον Πανικού» (Panic Button). H εφαρμογή και η εγκατάστασή της παρέχονται δωρεάν.

Panic Button: Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης της εφαρμογής

Η γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, που απευθύνεται σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ για παροχή υπηρεσιών κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής υποστήριξης, ενημερώνεται, εφόσον εκτιμηθεί ότι συντρέχουν παράγοντες σοβαρού κινδύνου βίας, για τη δυνατότητα να της χορηγηθεί η εφαρμογή ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ (Panic Button), καθώς και για τη διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης αυτής.

Εάν η συμβουλευόμενη γυναίκα δηλώσει ότι επιθυμεί να εγγραφεί στην εφαρμογή, συμπληρώνει και υπογράφει Αίτηση, με την οποία ζητά την εγγραφή της και την εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο που η ίδια υποδεικνύει. Στην συνέχεια της αποδίδεται ο μοναδικός δημόσιος σύνδεσμος (public url) και ο αριθμητικός κωδικός για την είσοδό της στην εφαρμογή και την εκτέλεση της διαδικασίας εγκατάστασης στο κινητό τηλέφωνο.

Η εφαρμογή «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ (Panic Button)» παραμένει στη διάθεση της συμβουλευόμενης γυναίκας και μετά τη διακοπή ή τη λήξη της συμβουλευτικής διαδικασίας και απεγκαθίσταται από το κινητό τηλέφωνο από την ίδια, όποτε το επιθυμεί.

Διαδικασία εγγραφής στην εφαρμογή Panic Button

Η εγγραφή της δικαιούχου στην εφαρμογή «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ» (Panic Button) γίνεται μέσω του μοναδικού δημόσιου συνδέσμου (public url) που έχει παραχθεί για τον σκοπό αυτό, ο οποίος διατίθεται στη δικαιούχο, μαζί με τον αριθμητικό κωδικό, από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο των υπηρεσιών.

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής στην εφαρμογή, η δικαιούχος συμπληρώνει τα εξής πεδία:

  • α. Αριθμητικός Κωδικός
  • β. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  • γ. Ονοματεπώνυμο
  • δ. Αριθμός Κινητού Τηλεφώνου
  • ε. Διεύθυνση κατοικίας και όροφος
  • στ. Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
  • ζ. Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
  • η. Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
  • θ. Ένδειξη ύπαρξης τέκνων
  • ι. Ένδειξη ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες του/της θύτη
  • ια. Ένδειξη ύπαρξης ιστορικού ψυχολογικών διαταραχών του/της θύτη
  • ιβ. Ένδειξη εγκυμοσύνης του θύματος.

Η εγγραφή στην εφαρμογή ολοκληρώνεται επιτυχώς μετά την ταυτοποίηση της δικαιούχου μέσω του αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που έχει καταχωρήσει.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής περιλαμβάνει την αποθήκευση των προσωπικών στοιχείων της δικαιούχου στο κινητό τηλέφωνο, στο οποίο εγκαθίσταται η εφαρμογή και στη βάση δεδομένων.

Κάθε φορά που το εγγεγραμμένο πρόσωπο επιλέγει την οικεία ένδειξη στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου του, η εφαρμογή ενεργοποιείται και αποστέλλεται αυτοματοποιημένο γραπτό μήνυμα, τύπου «sms» στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, με τις απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου προσώπου, που βρίσκονται καταχωρημένες ως δεδομένα της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και στη βάση δεδομένων, καθώς και σύνδεσμος με τη θέση γεωεντοπισμού του, όπως αυτή εμφανίζεται κατά τον χρόνο ενεργοποίησης της εφαρμογής.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα