17 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Παναγιωτόπουλος: Το έργο μας ενοχλεί κάποιους, σίγουρα τους Τούρκους

ΑρχικήΕλλάδαΠαναγιωτόπουλος: Το έργο μας ενοχλεί κάποιους, σίγουρα τους Τούρκους

“Υπάρχει πολύ έργο… Ίσως να ενοχλεί κάποιους. Σίγουρα ενοχλεί τους Τούρκους, τους γείτονες, αλλά δεν θα έπρεπε να ενοχλεί κανέναν στην Ελλάδα.”

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του σήμερα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνέχιση της συζητήσεως επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβερνήσεως, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και 87 Βουλευτές της Κ.Ο. του, συμφώνως προς τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

“Η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η Κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται αυτήν την ώρα το κόστος αποσταθεροποίησης της χώρας”, είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκινώντας την ομιλία του.

Φερόμενες παρακολουθήσεις

Όσον αφορά στο θέμα των φερόμενων παρακολουθήσεων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι “βοηθάνε και κάνα δυο εκδότες.”

“Ένας από αυτούς” είπε ο ΥΕΘΑ, “εκτός από τη μανία του να ρίξει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαθέτει και ιδιαίτερες προσβάσεις στην πραμάτια πρακτόρων και πρακτορίσκων σε λίστες και ονόματα παρακολουθήσεων. Υλικό μιας υπηρεσίας που παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξορθολογήσει τον τρόπο λειτουργίας της, λαμβάνοντας τις απαραίτητες θεσμικές πρόνοιες κάποια στιγμή, εντούτοις, μόνο υπηρεσία που χειρίζεται ευαίσθητα θέματα που άπτονται της Εθνικής Ασφάλειας δεν θυμίζει.”

“Πριν από δύο εβδομάδες στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, του συστήματος «παίζουμε τα ρέστα μας και ότι βγει», επιχειρήθηκε η πρόκληση κρίσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω συγκεκριμένου δημοσιεύματος με πρόσβαση σε υλικό που περιέγραψα προ ολίγου. Ο στόχος ήταν να εξωθηθεί κάποιος σε παραίτηση. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ο θιγμένος υποτίθεται Υπουργός, επειδή κάποιος κάποτε έγραψε ότι κάποιος είπε κάποτε κάτι υποτιμητικό – απαξιωτικό γι’ αυτόν.”

Αφήστε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνέχισε λέγοντας:

Στόχος όμως κατέστησαν τελικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Και σας ρωτώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε την εντύπωση κάποιος / κάποιοι από εσάς ότι μετά από τρία χρόνια δουλειάς και συνεργασίας, μετά από τρία χρόνια που περάσαμε από τη φωτιά κυριολεκτικά, δεν γνωρίζει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ποιος είναι ο Υπουργός και ο Υπουργός ποιος είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ; Ότι η οποιαδήποτε σχέση μας καθορίζεται από κάτι που έγραψε κάποιος κάποτε ότι είπε κάποιος άλλος κι αυτό είναι όλο; Δεν το γνωρίζετε; Αυτή την εντύπωση έχετε; Δεν καταλαβαίνετε ότι εδώ ο καθένας μας καλείται να λειτουργήσει στο ύψος του θεσμικού του ρόλου, σύμφωνα με το θεσμικό μας ρόλο; Κι οι δύο από κοινού μαζί, μαζί με τη λοιπή Ηγεσία Πολιτική και Στρατιωτική για το κοινό καθήκον, που δεν είναι άλλο από την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και άρα μια πιο ισχυρή Ελλάδα. Τα βάλαμε λοιπόν κάτω, εξηγηθήκαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο έργο μας.

“Όσο δηλώνω αυτό όλο τον καιρό ότι στηρίζω τη Στρατιωτική Ηγεσία, άλλο τόσο και η Στρατιωτική Ηγεσία δηλώνει ότι στηρίζει εμένα στο έργο μου και μαζί προχωράμε. Και αμφότεροι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, γιατί την εμπιστοσύνη αυτή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μας την απένειμε κάποιος χαριστικά, την κερδίσαμε. Την κερδίσαμε τρία χρόνια μέσα από τη φωτιά κυριολεκτικά, αντιμετωπίζοντας κρίσεις πρωτοφανείς, στον Έβρο, στο Αιγαίο. Εκπονώντας έργο, έργο πρωτοφανές σε πρωτοφανή ταχύτητα και πρωτοφανή αποτελεσματικότητα. Και κάτω από τον εξονυχιστικό έλεγχο βέβαια (έτσι επιβάλλεται) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ξεκοκκαλίσατε όλες τις συμβάσεις και καλά κάνατε. Δεν βρήκατε τίποτα.

“Κι έρχεστε τώρα να ελπίζετε ή ελπίζατε μάλλον ότι πού θα πάει, κάποιος θα παραιτηθεί μετά από όλα αυτά. Δεν συνέβη όμως αυτό γιατί υπάρχει κι η μεγάλη εικόνα, υπάρχει το μεγάλο καθήκον, η μεγάλη αποστολή: Η χώρα να κρατηθεί όρθια. Και σ’ αυτό το καθήκον, σας παρακαλώ αφήστε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το έργο της Κυβέρνησης για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαρίθμησε κάποια στοιχεία από το έργο της Κυβέρνησης που αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε τα παρακάτω:

Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας στρατηγικού χαρακτήρα: Η MDCA με τις ΗΠΑ, οι δύο αναμορφώσεις που επέτειναν το αίσθημα ασφαλείας ιδίως σε ακριτικά μέρη όπως η Αλεξανδρούπολη. Αυτή η κοινωνία του συμφέροντος που άμα θιγεί το συμφέρον του ενός, θίγεται αυτόματα και το συμφέρον του άλλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, η συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με τη Γαλλία. Δεν τις στηρίξατε αυτές τις συμφωνίες. Δεν σας έπεισαν ότι ενισχύουν τη χώρα και το στρατηγικό γεωπολιτικό της αποτύπωμα.

Οι συμφωνίες παρόμοιου αμυντικού χαρακτήρα με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Σαουδική Αραβία, ενώ αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας παρόμοιου τύπου συμφωνίες με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Τα 172 εξοπλιστικά προγράμματα! Σταχυολογώ με χρονική σειρά όσο μπόρεσα να τα βάλω σε χρονική σειρά. Η αύξηση των διαθεσιμοτήτων των καθηλωμένων μέχρι πρότινος Μιράζ 2000-5. Ήδη πάνω από δέκα είναι διαθέσιμα, πτήσιμα, λειτουργικά στη διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ολοκλήρωση και η ψήφιση των ρυθμίσεων για το πρόγραμμα Viper που το αποφασίσατε εσείς, το υλοποιούμε όμως εμείς. Ήδη πριν από μέρες παραδόθηκε το πέμπτο, εντός των ημερών έρχεται και το έκτο. Από εδώ και πέρα μέσα στο 2023, κάθε μήνα θα προστίθενται περισσότερα στη διαθεσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Τουρκία κατ’ αντιστοιχία προσπαθεί ακόμα να μπει σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης του δικού της στόλου F-16 στην εκδοχή Viper. Εδώ και τρία χρόνια κι ένα ακόμα που υλοποιείται, εμείς έχουμε ήδη μπει, η Τουρκία με αισιόδοξες προβλέψεις αν όλα πάνε καλά (που δεν είναι χωρίς εμπόδια δρόμος όπως ξέρετε πολύ καλά) θα κάνει κάποια χρόνια για να μπει.

Ο στόλος των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27: Μετά τη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης ώστε να υπάρχουν ανταλλακτικά, αυξάνονται οι διαθεσιμότητες κι αυτών των αεροσκαφών.

Το εκπαιδευτικό κέντρο της Καλαμάτας: Ήρθε κάποιος μετά από χρόνια, να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» του μέλλοντος της εκπαίδευσης των Ικάρων μας. Αν δεν γινόταν αυτό, σήμερα που μιλάμε οι Ίκαροι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα διέθεταν εκπαιδευτικό τζετ στην εκπαίδευσή τους. Αυτοί που θα απολαύσουν σε λίγο σήμερα τα Rafale και αύριο τα F-35 δεν θα διέθεταν στο εκπαιδευτικό κέντρο εκπαιδευτικό τζετ! Γιατί αυτά που είχαμε παρωχημένης τεχνολογίας θα είχαν φτάσει στο τέλος του βίου τους. Το λύσαμε και αυτό. Σε δυο μήνες από τώρα παραδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία το πρώτο από τα 10 εκπαιδευτικά τζετ Μ-346 από την ιταλική εταιρία.

Εσείς σπεύσατε τότε να μιλήσετε για σκάνδαλο. Το σκάνδαλο είναι αυτό που σας περιέγραφα, ότι οι Ίκαροι μιας από τις καλύτερες Αεροπορίες στον κόσμο θα έμεναν σήμερα χωρίς εκπαιδευτικό τζετ επειδή κανένας δεν τόλμησε να λύσει αυτό το Γόρδιο Δεσμό. Το κάναμε.

Η πρόσκτηση των Rafale: Εντός ημερών καταφτάνουν άλλα δύο στην Τανάγρα, σύνολο 12 κι έπεται η δεύτερη εξάδα μέσα στο 2023.

Σε δύο – τρεις μήνες αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ στην LOR για τα F-35, έτσι ώστε και αυτή η πρόσκτηση του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του μέλλοντος αν θέλετε για την Πολεμική Αεροπορία να γίνει πραγματικότητα.

Η αγορά των Μη Επανδρωμένων: Η πρόσφατη συνέργεια με το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση της ΕΑΒ και τεσσάρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας στη σχεδίαση και παραγωγή του ελληνικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος.

Η δρομολόγηση, μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση με πολλά λεπτά σημεία, της σύμβασης για την πρόσκτηση των κατευθυνομένων βλημάτων Spike NLOS, τρεις συμβάσεις, μία για το Πολεμικό Ναυτικό, μία για το Στρατό Ξηράς (τα ελικόπτερα δηλαδή, την Αεροπορία Στρατού) και μία για την Πολεμική Αεροπορία στην τελική της ευθεία.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117: Άλλα τετρακόσια αναμένονται φέτος.

Η ολοκλήρωση προγράμματος των δύο ΤΠΚ κλάσης “Vosper”: Ναυπηγήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνος, παραδόθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Επιτέλους ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2001, ολοκληρώθηκε.

Τα τέσσερα ταχέα σκάφη ειδικών αποστολών που ενσωματώθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ROMEΟ, εντός έτους θα έρθουν τα πρώτα.

Οι τρεις φρεγάτες Belh@rra: Ήδη η πρώτη ναυπηγείται στη Γαλλία μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Η επικείμενη απόφαση που αναμένεται για τις τρεις κορβέτες.

Ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ που αποφασίστηκε και δρομολογείται.

Η πρόσκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τα σύγχρονα υποβρύχια. Διέθεταν μέχρι πρότινος τορπίλες τεχνολογίας της δεκαετίας του 1980. Λύθηκε κι αυτό.

Η νέα διαμόρφωση Δομής Δυνάμεων και η νέα Διοίκηση του Ειδικού Πολέμου.

Η συμφωνία με τη Γερμανία στο πλαίσιο της ανταλλαγής ώστε να παραχωρήσουμε παρωχημένα και μη υποστηρίξιμα από ανταλλακτικά τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ σε αντάλλαγμα με πιο καινούρια, πιο σύγχρονα γερμανικά, τύπου Marder. Άλλα τέσσερα Marder έρχονται εντός των ημερών κι άλλα δύο μέχρι τα μέσα, υπολογίζω, του άλλου μήνα, έτσι ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη εικοσάδα. Κι ενδεχομένως αυτό όλο να είναι προπομπός μιας αμυντικής συμφωνίας με τους Γερμανούς. Αλλά η δουλειά συνεχίζεται χωρίς περίσπαση.

“Άρα υπάρχει πολύ έργο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ίσως να ενοχλεί κάποιους. Σίγουρα ενοχλεί τους Τούρκους, τους γείτονες, αλλά δεν θα έπρεπε να ενοχλεί κανέναν στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως αδικεί κιόλας βασικούς συντελεστές που δούλεψαν με επιτυχία, αντιμετωπίζοντας εκ παραλλήλου και κρίσεις σοβαρές πρωτοφανείς και έφεραν αποτέλεσμα, αλλά σήμερα βάλλονται και καθίστανται μέρος ενός πολιτικού παιγνίου που ξεφεύγει από κάθε όριο. Γιατί αναρωτιέμαι; Γιατί εργάζονται τρία χρόνια απερίσπαστοι προκειμένου να ισχυροποιηθεί η Ελλάδα; Αυτό κάνουν”, κατέληξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ασχολήθηκε με τον εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διακρίναμε έναν διάχυτο φόβο στην ανακοίνωσή του

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα