14.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Παναγιωτόπουλος: Το 2024 τα πρώτα Ανθυποβρυχιακά Ελικόπτερα Romeo – Τι είπε για εξοπλιστικά προγράμματα

ΕλλάδαΠαναγιωτόπουλος: Το 2024 τα πρώτα Ανθυποβρυχιακά Ελικόπτερα Romeo - Τι είπε για εξοπλιστικά προγράμματα

Τα πρώτα Ανθυποβρυχιακά Ελικόπτερα Romeo έρχονται στην Ελλάδα στις αρχές του 2024.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

“Περιμένουμε αρχές του επόμενου έτους τα πρώτα Ανθυποβρυχιακά Ελικόπτερα τύπου Romeo που θα δέσουν πολύ ωραία με τον Στόλο μας στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, τα καλύτερα αυτού του τύπου ίσως στον κόσμο σήμερα”, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε επίσης όσων αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας ότι έρχονται συνεχώς βελτιωμένες προτάσεις για τις κορβέτες πέρα από αυτές από Γαλλία και Ιταλία.

Προχωράει η ναυπήγηση των φρεγατών και η επαύξηση του στόλου των “Rafale με το 12ο Rafale να προσγειώνεται στην Ελλάδα. “Σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, παραλαμβάνουμε άλλο ένα στη βάση της Τανάγρας.”, είπε.

Για το θέμα των αεροσκαφών F-35 είπε: ότι “απομένει μία εκκρεμότητα να προσδιορίσουμε τη συμμετοχή της Αμυντικής Βιομηχανίας. Ευχής έργο είναι να συμβεί αυτό. Πρόθεσή μας είναι να το επιδιώξουμε, αλλά και κάποιές υποδομές που μπορούν να γίνουν προκειμένου να υποδεχθούμε το αεροσκάφος της πέμπτης γενιάς. Αυτά είναι τα δύο βασικά, τα εμβληματικά.”

“Προχωρά”, είπε επίσης “η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, περιμένουμε μερικές εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα αυτά που πήραμε μεταχειρισμένα από τα περισσεύματα των Αμερικανών που θα πάνε στα νησιά γιατί είναι τροχοφόρα και ταιριάζουν εκεί με το τερέν, το έδαφος δηλαδή των νησιών.”

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέληξε λέγοντας:

“Και έπεται συνέχεια, τα Επιτελεία συνέχεια επεξεργάζονται προτάσεις, οι ανάγκες είναι πολλές και στον αέρα και στη θάλασσα και στο έδαφος, αλλά αν έχεις σχέδιο με προτεραιότητες και κοστολόγηση νομίζω το φέρεις εις πέρας. Και στο τέλος αφήνεις να μιλήσει το έργο, το έργο μιλάει από μόνο του και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Αυτό είναι που ισχυρίζεται εξάλλου αυτή η Κυβέρνηση κεντρικά, από τον Πρωθυπουργό που δίνει τον τόνο και μέσα από τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες κληθήκαμε να λειτουργήσουμε, άνευ προηγουμένου συνθήκες και νομίζω αυτό όλοι το παραδέχονται, νομίζω ότι κάτι κάναμε. Πάντα υπάρχουν περισσότερα που μπορούσες να κάνεις, αλλά πάντα οφείλεις να προβάλλεις και αυτά που έκανες, υπό τις δυσκολίες κάτω από τις οποίες λειτούργησες. Και έπεται συνέχεια.”

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου:

Το πλήρες κείμενο της συνεντεύξεως:

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας, καλημέρα και στους ακροατές.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας. Είχαμε από καιρό, αλλά μεσολάβησε το δυστύχημα και οπότε αφήσαμε πίσω αυτή μας τη ραδιοφωνική συνάντηση. Θα ήθελα να σας ακούσω όμως ως προς το συμβάν αυτό, το οποίο βλέπω ότι σε επίπεδο θυμικού καθορίζει ακόμα την αντίδραση των συμπατριωτών μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως ένα σημείο είναι λογικό. Ένα τραγικό δυστύχημα, πολλοί νεκροί, πολλοί νέοι άνθρωποι ανάμεσά τους, διεγείρει ακόμα περισσότερο το θυμικό, δημιουργεί συναισθήματα, ενδεχομένως και μία πολύ αρνητική προδιάθεση προς οτιδήποτε. Εκτιμώ ότι όσο περνάει ο καιρός η κοινωνία θα μπορέσει να κάνει μία αποτίμηση αυτού του δυστυχήματος με όρους μεγαλύτερης νηφαλιότητας, παρά το γεγονός και αυτό είναι, θα έλεγα, δυστυχές ότι υπάρχουν δυνάμεις που προφανώς προσπαθούν να προβούν σε πολιτική εκμετάλλευσή του. Εγώ θα συνιστούσα να δούμε τα πορίσματα των ειδικών. Ήδη βγαίνουν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Ο νέος αρμόδιος Υπουργός κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε χθες την αρμόδια Επιτροπή. Είναι ενδιαφέροντα αυτά τα στοιχεία, λένε πολλά σχετικά με το τί παρέλαβαν, ποιος παρέλαβε, σε τί ποσοστό, πόσο θα μπορούσε να είναι και τα λοιπά. Κι όταν έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας, ασφαλώς έχω να πω όμως αυτό και οι εμπειρογνώμονες, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Έχουμε ήδη νέα από τον Εφέτη Ανακριτή που προσάγει διάφορα άτομα στην ανάκριση. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Αυτή τη στιγμή ασφαλώς και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι όλη αυτή η υπόθεση είναι ένα κράμα ατομικής ευθύνης, δεν την βγάζω απ’ έξω, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές σε αυτή τη χώρα έχω την εντύπωση ότι η ατομική ευθύνη αναγνωρίζετε μόνο στους τερματοφύλακες, στη μπάλα δηλαδή. Κράμα λοιπόν ατομικής ευθύνης και των γνωστών παθογενειών του συστήματος. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας πρώτα, δεν θα πρέπει να προσάπτουμε τα πάντα, όλα τα κακά από γενέσεως του Ελληνικού Κράτους σε κάποιο απροσδιόριστο «σάπιο σύστημα», αλλά να δούμε τί ακριβώς έγινε και πώς επιμερίζεται η ευθύνη σε όλους που εμπλέκονται. Αυτό που έχω να πω ότι η πολιτική ευθύνη σίγουρα αναλήφθηκε με την παραίτηση του αρμοδίου Υπουργού, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, ούτε απαλύνει κάποιο πόνο. Ασφαλώς και δεν απαλύνει κανένα πόνο. Θα πρέπει όμως να τα δούμε όσο σιγά – σιγά συγκεντρώνονται τα στοιχεία και δημοσιοποιούνται και σίγουρα θα ειπωθούν πολλά πάνω σε αυτό.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πάντως στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ το 28% των πολιτών επιμερίζει την ευθύνη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ένα 4% στην προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ, ένα 12% στη σημερινή ΝΔ και προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ και στους δύο δηλαδή. Και στο διαχρονικό απαντά το 51% των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν αυτήν την πιο μεγάλη εικόνα, αλλά το γεγονός ότι αυτό συνέβη στην περίοδο διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και με Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αυτό δεν μπορεί να το ξεπεράσει κανείς. Είναι το 28% των πολιτών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν δεν μου φαίνεται παράξενο ότι σε μία προεκλογική περίοδο που έχει αρχίσει από αρκετό καιρό μάλιστα, αυτό το συμβάν θα γίνει μάλλον κάποια προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί. Το θεωρώ φυσιολογικό, αν και εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να το κριτικάρω. Σε κάθε περίπτωση όμως νομίζω ότι η κοινωνία θα έχει την ευκαιρία στο επόμενο διάστημα να τοποθετηθεί σε σχέση με τα στοιχεία που θα προκύπτουν σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών. Είπατε προηγουμένως στην έναρξη της εκπομπής σας για τη μετατροπή του αδικήματος της κλοπής των καλωδίων των σιδηροδρομικών γραμμών…

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Των σιδηροδρομικών καλωδίων, πολύ συγκεκριμένο προϊόν δηλαδή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από Κακούργημα σε Πλημμέλημα. Ξέρετε, στην περίοδο από το 2015 και μετά παρατηρήθηκε έξαρση αυτών των φαινομένων, έκλεψαν πολύ πράμα δηλαδή από τις σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα ότι παραλήφθηκε να μην μπορεί να λειτουργήσει. Θέλουμε να δούμε αυτά τα στοιχεία και να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι ως αντίδραση σε αυτό το φαινόμενο, πρώτον ξανά άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας, μετατράπηκε πάλι δηλαδή το Αδίκημα αυτό από Πλημμέλημα σε Κακούργημα και μάλιστα και η κλεπταποδοχή, δηλαδή όχι μόνο εκείνος που το κλέβει αλλά και εκείνος που αποδέχεται το προϊόν της κλοπής πλέον έχει να κάνει με κατηγορίες για Κακούργημα, ασφαλώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ενδεχομένως αυτό. Όπως επίσης σε επίπεδο ουσίας ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση η αύξηση των μέσων επιτήρησης και αστυνόμευσης του Σιδηροδρομικού Δικτύου έτσι ώστε να μην ξανά παρατηρηθούν αυτά τα φαινόμενα. Και έχουμε παραλάβει ένα σύστημα σε κάποιο ποσοστό, αλλά δεν μπορούμε πλέον να το εφαρμόσουμε, γιατί ξέρετε δεν υπάρχουν τα καλώδια στις ράγες για να το καταστήσουν λειτουργικό. Όλα αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να τα δούμε. Αυτές είναι οι παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν και φυσικά να δούμε τις ευθύνες αυτών που έκαναν μάλλον λάθη ή παραλείψεις σε όλη αυτή τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση η ατμόσφαιρα είναι βαριά κι είναι λογικό επόμενο αυτό. Ισχυρίζομαι ότι τον πόνο και το πένθος πρωτίστως τον έχουν οι οικογένειες που έχασαν ανθρώπους τους. Από κει και πέρα έχει προηγηθεί, όπως είπα, δυσθυμία στην κοινωνία η οποία περιμένει απαντήσεις. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς με του εαυτούς μας, θα πρέπει να είμαστε και αντικειμενικοί στη κριτική μας. Θα ειπωθούν πολλά για παραλαβές. Από τη δική μου εμπειρία στην Άμυνα κ. Πορτοσάλτε, ξέρω ότι παραλαμβάνεις κάτι, ένα πλοίο ας πούμε ή ένα μαχητικό αεροπλάνο. Όταν αυτό έρχεται, εγκαθίσταται στη βάση του και λειτουργεί. Θα μπορεί δηλαδή να μπει μέσα το πλήρωμα ή ο πιλότος και να επιχειρήσουν αμέσως. Τότε ένα σύστημα θεωρείται παραληφθέν στην Εθνική Άμυνα τουλάχιστον και στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν μάθει να λειτουργούν ενδεχομένως με διαφορετικούς κανόνες και ευθύνης και λογοδοσίας και πειθαρχίας και σεβασμού στην ιεραρχία και επαγγελματισμού.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και τυποποίησης…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επαγγελματισμού! Η λέξη κλειδί νομίζω σε αυτή τη χώρα. Άμα θέλουμε αυτή η χώρα να πάει μπροστά, πρέπει όλοι, όλοι, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον απλό πολίτη να λειτουργούμε με λίγο περισσότερο επαγγελματικό στα πόστα μας επάνω κάθε μέρα και διαρκώς, χωρίς διαλείμματα.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Λίγο ή παραπάνω ακόμα από αυτό; Δηλαδή να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να ανεβάσουμε τον επαγγελματισμό μας, να τυποποιήσουμε τις διαδικασίες, δηλαδή στον ΟΣΕ μόνο το ότι οι συνομιλίες μεταξύ των σταθμαρχών να ακούσει κανείς, καταλαβαίνεις ότι η συχνότητα δεν είναι για να παραγγέλνεις σουβλάκια. Που είναι μια ανθρώπινη ανάγκη η διατροφή, δεν το συζητώ, αλλά η συχνότητα πρέπει είναι με τέτοιον τρόπο να γίνεται η επικοινωνία που είναι ένα απολύτως τυποποιημένο όπως είναι στην Πολιτική Αεροπορία, όπως είναι στην Πολεμική Αεροπορία. Δεν παραγγέλλουν σουβλάκια από τον πύργο ελέγχου φαντάζομαι, όταν προσγειώνεται ο πιλότος, ο χειριστής.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ο καθένας λειτουργήσει ως επαγγελματίας στη δουλειά του, ιδίως τις ώρες που πρέπει να είναι η προσοχή του τεταμένη, όταν δηλαδή πρέπει να κατευθυνθούν δύο συρμοί σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Το γεγονός ότι επί 12 λεπτά τα δύο αυτά τρένα ήταν στην ίδια γραμμή, κατευθύνονται το ένα προς το άλλο, ώστε να συγκρουστούν τελικά και κανείς δεν έδωσε προσοχή σε αυτό, δεν πρέπει να το υποβαθμίσουμε όπως και να είναι, ασχέτως των όποιων ευθυνών ή της παθογένειας του συστήματος. Όπως σας είπα, μακάρι να έφταιγε για όλα το σύστημα. Θα ήμασταν όλοι πολύ πιο χαλαροί να λειτουργούμε εν πάση περιπτώσει, όμορφα και ωραία στη δουλειά μας. Πρέπει όμως όλοι μας, όπου και να είμαστε, να επιδεικνύομε και τον απαραίτητο επαγγελματισμό. Αυτή είναι η λέξη κλειδί και δεν διστάζω να την απευθύνω και προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όποτε έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ σε αυτά, παρά το γεγονός ότι θεωρώ ότι εν πάση περιπτώσει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό αυτός ο επαγγελματισμός επιδεικνύεται. Επαγγελματισμός τι σημαίνει; Ότι κάνω τη δουλειά μου ακόμα και όταν όλες οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για να την κάνω. Την κάνω όμως και χωρίς ερωτήσεις και μακάρι στην πορεία από την προσπάθεια τη γενική, να βελτιωθούν και οι συνθήκες.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτή η δημοσκοπική μείωση που εμφανίζει η κυβέρνηση την οποίαν δεν καρπούται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε ένα βαθμό δεν την καρπούνται ούτε και τα μικρότερα κόμματα αντιθέτως πηγαίνει σε αυτό που λέμε τη «γκρίζα ζώνη», αυτή η μείωση όμως απομακρύνει το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απλά κάνει την προσπάθεια να το πω έτσι δυσκολότερη, αλλά πρέπει να γίνει η προσπάθεια. Αν δε γίνει δεν υπάρχει κανένα νόημα κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε όλοι στην προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει από δω και πέρα. Εγώ κρατώ το ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, άρα λογίζεται ως πρώτη πολιτική δύναμη και σε αυτή την κούρσα. Κρατώ ότι τη φθορά της από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν την καρπώνεται σε μεγάλο βαθμό κάποιο άλλο κόμμα, ασφαλώς δεν την καρπώνεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και αυτό κάτι λέει. Και επίσης νομίζω ότι χρέος μας είναι, όπως ισχυριζόμουν ότι χρέος μας είναι -και εξ αρχής είτε συνέβαινε το τραγικό ατύχημα είτε όχι- να βγούμε και να εξηγήσουμε στον κόσμο τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, κάτω από ποιες συνθήκες, από ποιες μεγάλες δυσκολίες κληθήκαμε να λειτουργήσουμε. Ποιες ήταν οι μικρές ή μεγάλες επιτυχίες που σημειώσαμε ως Κυβέρνηση, ως χώρα και πως θα είναι τα πράγματα από δω και πέρα. Πώς δηλαδή θα πρέπει και στο μέλλον, γιατί η συζήτηση στις εκλογές γι’ αυτή τη χώρα πρέπει να αφορά και το μέλλον κάποια στιγμή, να μην είναι μόνο μια παρελθοντολογία πρόσφατη ή λιγότερο πρόσφατη. Πρέπει να μιλάμε και για το μέλλον και για το πού πρέπει να πάει αυτή η χώρα και ποιες θα είναι οι συνθήκες δυσκολίας όσο προχωράμε προς το μέλλον και τελικά -και αυτό είναι το διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης- ποιος εν όψει αυτών των δεδομένων θα πρέπει να αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας στις επόμενες εκλογές.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πάμε να πιάσουμε τον τομέα σας κ. Παναγιωτόπουλε. Είμαστε λοιπόν τώρα σε μια στιγμή όπου βλέπω ότι τα μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία, με την οποίαν σε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια, κοντά τέσσερα πια, περάσαμε πολύ χρόνο στο να ασχοληθούμε με την απέναντί μας γειτονική χώρα, βλέπω όμως τα μηνύματα τώρα διαφοροποιούνται. Δηλαδή σταματώ σε αυτό το δημοσίευμα-ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου προχθές στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τον τίτλο: «χαμηλοί τόνοι από τον ομόλογό σας στα Ελληνοτουρκικά». Διαπιστώνετε ότι πράγματι υπάρχει αλλαγή η οποία καθορίζεται από το σεισμό και από το γεγονός ότι δεν πάει καλά δημοσκοπικά ο Πρόεδρος Ερντογάν τώρα στην προεκλογική περίοδο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και υπάρχει μία αλλαγή συμπεριφοράς, δεν ξέρω αν θα είναι μόνιμη και σταθερή, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Θεωρώ όμως ότι είναι απολύτως λογικό μετά το κακό που βρήκε τους γείτονες με το σεισμό και την τεράστια καταστροφή που έγινε εκεί πέρα. Τεράστια καταστροφή, ανυπολόγιστη και με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος έτσι για την αποκατάσταση αυτής της ζημιάς.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα το εξειδικεύσω περαιτέρω με ερώτηση αυτό που λέτε τώρα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μία εποχή που και η Τουρκική οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της. Σε προεκλογική περίοδο κιόλας. Άρα, λογικό υπάρχει μια αλλαγή στάσης.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Που αυξάνει και την εξάρτησή της, αν μου επιτρέπετε, από τη Δύση. Δηλαδή, τώρα έχω την αίσθηση ότι περιορίζονται τα περιθώρια, αν, λέμε αν κερδίσει ο κ. Ερντογάν, αλλά γενικότερα της Τουρκίας να κάνει το μάγκα στην περιοχή, δεδομένου ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει μόνο. Εγώ αυτό καταλαβαίνω, την ανασυγκρότηση και στο ξαναχτίσιμο των σεισμόπληκτων περιοχών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι έχω την αίσθηση ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί η κατάσταση και να επιδιορθωθεί αυτή η τεράστια, πολύ εκτεταμένη ζημιά που ακουμπά εκατομμύρια ανθρώπους σε μία μεγάλη περιοχή εκεί στην Τουρκία, χωρίς βοήθεια απ’ έξω, με τις δυνατότητες δηλαδή μόνο της Τουρκικής οικονομίας και αυτό δεν είναι μομφή προς την Τουρκική οικονομία. Οποιαδήποτε χώρα αν δεχόταν ένα πλήγμα αυτού του μεγέθους θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ανορθωθεί με δικές της δυνάμεις, είναι εποχή μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο επίσης, ας το πούμε και αυτό. Σε κάθε περίπτωση για να επανέλθω στο αρχικό. Ναι, έχουν αλλάξει τα σημεία της συμπεριφοράς της Τουρκίας ως προς αυτό. Έχει σαφώς μειωθεί η ένταση, το βλέπουμε αυτό και με έναν, εκμηδενισμό ας πούμε κάποιων προκλητικών παραβατικών συμπεριφορών, όπως οι υπερπτήσεις. Κόπηκαν μετά τους σεισμούς οι υπερπτήσεις.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Στο μηδέν;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε στο μηδέν όσον αφορά τις υπερπτήσεις. Κάποιες παραβιάσεις πάντα υπάρχουν, αλλά σποραδικές πλέον, όχι μαζικές και συχνότητες και καθημερινές. Και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η προσοχή της ηγεσίας της γείτονος, σαφώς και έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια αποκατάστασης της ζημιάς, αλλά και στην προεκλογική προσπάθεια που συνδέεται ασφαλώς και με αυτή τη ζημιά και τη διαχείριση του αντικτύπου στη χώρα. Θα δούμε όπως σας είπα. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Θα πειστώ αν δω στοιχεία μονιμότητας και σταθερότητας σε αυτούς τους τόνους που έχουν πέσει, σε αυτή την ένταση που έχει εκτονωθεί. Θεωρώ ότι ίσως αυτό το τραγικό συμβάν, ίσως αυτή η μεγάλη καταστροφή να έχει λειτουργήσει σαν καμπανάκι ότι τελικά καλό είναι να εξευρεθούν τρόποι συνεννόησης και εξομάλυνσης των διαφορών που υπάρχουν. Θα δούμε όμως.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό θα μας δώσει την αφορμή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το κρατάμε προς το παρόν.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Προτού συνεχίσουμε με τον Υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο μια γενική παρατήρηση διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις.

Εάν η συζήτηση για τον σιδηρόδρομο, αυτή η διακομματική συζήτηση μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί να αναζητηθεί η ευθύνη από το εύρος που αφορά στη σημερινή κυβέρνηση έως το παρελθόν γι’ αυτό που λέμε το διαχρονικό, αν αυτή η συζήτηση γίνει με τον συνήθη τακτικισμό και την κομματική παρλάτα -«παρλάτα» είναι ο μονόλογος δηλαδή στο θέατρο- τότε σημαίνει ότι τα κόμματα με αυτό που θα το πω καθ’ υπερβολήν αλλά προφανώς δεν είναι, θα το εξηγήσω, τα κόμματα διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Αν προκύπτει κάτι από αυτές τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που έχουν πολύ θυμικό μέσα, έχουν συναίσθημα μέσα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι λογική, πάντως σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια της κοινωνίας να κατανοήσει είναι ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει ουσιαστικά και όχι με τακτικισμό. Και το λέω αυτό γιατί παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και διαβάζω ότι «ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άλλαξε τακτική, τώρα έχει γίνει σοβαρός». Είναι ένας τακτικισμός κατά την άποψή μου, αν όμως μείνει σε αυτόν τον τακτικισμό πάλι δεν κάνουμε τίποτα. Το κλείνω εδώ, παρακαλώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα σχόλιο πάνω σε αυτό, καθαρό σχόλιο. Όπως και με τους Τούρκους, θέλουμε να δούμε στοιχεία σταθερότητας και μονιμότητας σε αυτή την υπεύθυνη και σοβαρή συμπεριφορά, αυτό είναι όλο. Θα δούμε λοιπόν.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ωραία, πριν πάμε στην πρόσκληση Ακάρ προς Παναγιωτόπουλο ή πρόσκληση Παναγιωτόπουλου προς Ακάρ, το συζητάμε, προηγουμένως όμως θίξατε κάτι. Προσεγγίσαμε την πιθανότητα του βαθμού εξάρτησης της Τουρκίας από τη Δύση, δεδομένων των κεφαλαίων που θα χρειαστεί για να ανασυγκροτήσει αυτήν την καταστροφή την οποίαν υπέστη από αυτήν τη μεγάλη θεομηνία των μεγάλου μεγέθους σεισμών. Μήπως όμως σε αυτή την αντίληψη κ. Παναγιωτόπουλε. Δηλαδή το ότι να εμπλακεί περαιτέρω η Δύση και να εξαρτηθεί σε ένα βαθμό μεγαλύτερο η Τουρκία από τη Δύση, λέμε υποθετικά πάντα, και της Δύσης η οποία θα βάλει προϋποθέσεις προφανώς φαντάζομαι αν γίνει κάτι τέτοιο, μήπως αυτό μας ανοίξει και της προσεγγίσεως και ενός διαλόγου και φέρει και σε δύσκολη θέση και δική μας Κυβέρνηση; Λέμε τώρα εάν τα πράγματα πάνε στραβά για τη Νέα Δημοκρατία, δεν βγει η αυτοδυναμία και πάμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, μήπως μπουν δύσκολα και στην ελληνική πλευρά ως προς τη διενέργεια ενός διαλόγου ή μιας επιλύσεως διά του διαλόγου των ζητημάτων μας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι νομίζω ότι όλα αυτά τα ζητήματα συνιστούν κάποιες αβεβαιότητες που είναι μπροστά μας. Για να τις διαχειριστούμε όμως και για να τις διαχειριστούμε επιτυχώς θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε κι εμείς σταθεροί και συνεπείς στις πολιτικές μας επιδιώξεις όσον αφορά αυτό το θέμα. Για παράδειγμα ναι όλοι θέλουμε να συνεννοηθούμε με τους Τούρκους και να μην έχουμε εντάσεις και να μη φτάνουμε σε οξείες εντάσεις στο όριο της στρατιωτικής αναμέτρησης, όπως πριν από δύο καλοκαίρια στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο εκεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ασφαλώς και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή είναι και προϋπόθεση ανάπτυξης αν θέλετε. Για παράδειγμα εάν βγει, ας πούμε, μία φήμη ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σε συνθήκες οξείας έντασης το κατακαλόκαιρο, αυτό νομίζετε ότι δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική δραστηριότητα και κίνηση;

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και στις δύο πλευρές.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι ασφαλώς και θα έχει. Άρα θα έχει και οικονομικό κόστος. Νομίζω όμως ότι στρατηγικά θα πρέπει να επιδιώκουμε και την συνεννόηση με τους γείτονες, αλλά συγχρόνως και ταυτοχρόνως, τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, άρα για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο την συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα σταματήσουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί το οπλοστάσιο της χώρας και στους τρεις Κλάδους; Όχι είναι η απάντηση μονολεκτικά. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Έχουμε δρομολογήσει πολλά προγράμματα, συνεχίζουμε στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Όχι επειδή είμαστε φιλοπόλεμοι ή τσαμπουκάδες ή αρνητικοί στην προσπάθεια εξεύρεσης συνεννόησης με τους γείτονες, αλλά επειδή πολύ απλά η Ελλάδα πρέπει να ενισχύει το αποτρεπτικό της στίγμα, αυτό επιτυγχάνεται διά της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλά επίπεδα, δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά τα καινούρια, είναι και η υποστήριξη των παλαιοτέρων, είναι και μέριμνες για το προσωπικό, είναι, είναι, είναι…

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε τη δουλειά μας και βέβαια συνεχίζουμε την εντατική διπλωματία με φίλους και συμμάχους που λίγο-πολύ μοιράζονται με μας τις ίδιες αντιλήψεις για το τι συνιστά σταθερότητα στην περιοχή, οι οποίοι κατάλαβαν νομίζω τα τελευταία χρόνια τα προβληματικά στοιχεία στη συμπεριφορά των γειτόνων. Ότι μία επιθετική στη ρητορική έχει και στις πράξεις. Μία Τουρκία που προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες ανοίγοντας μέτωπα σε Λιβύη, σε Συρία, εδώ, εκεί, προβαίνοντας σε ευθείες απειλές προς μία χώρα – σύμμαχο στο ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα, είναι μία Τουρκία που δεν συνεισφέρει στην σταθερότητα και συνοχή της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η συμμαχία στην οποία ανήκουμε, είτε μας αρέσει είτε όχι εδώ ανήκουμε. Δεν το συζητάμε τώρα αυτό και από κει και πέρα αυτό συνιστά γενικότερο πρόβλημα. Άπαξ και αυτό κατέστη σαφές και εξηγήθηκε και επικοινωνήθηκε σε συμμάχους μικρούς και μεγάλους, νομίζω ότι αυτό βελτίωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και τη συνολική αντιμετώπισή τους από τους συμμάχους και εταίρους.  Συνεχίζουμε λοιπόν στον ίδιο ρυθμό και νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να διαφοροποιηθούμε σε οποιοδήποτε σημείο ως προς αυτές μας τις επιδιώξεις.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Με πήγατε ένα βήμα μπροστά. Θα σας κρατήσω λίγο πίσω. Σε μία από τους δυο του συνεντεύξεις ο ομόλογός σας κ. Ακάρ, στο CNN Turk και στο πρακτορείο «Αναντολού» είπε, «πρέπει να βελτιώσομε τις σχέσεις μας πρώτα στο Αιγαίο, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα, έτσι ώστε οι πολίτες μας να ζήσουν σε ηρεμία και ευημερία. Είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου και αυτό λέμε και το επαναλαμβάνουμε».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει ξανακάνει τη χρήση αυτού του όρου στον πολιτικό του λόγο.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εμείς μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να συζητήσουμε το δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου; Που κρύβει το Αιγαίο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Λέμε ότι μία διαφορά μπορεί να πάρει το δρόμο της δικαστικής επίλυσης, στα αρμόδια όργανα. Οι άλλες ασφαλώς πρέπει να συζητούνται, αλλά αυτή είναι η μία διαφορά και από εκεί και πέρα τα συζητάμε όλα. Θέλουμε να διατηρούμε το διάλογο, αλλά παράλληλα δεν συζητάμε οποιαδήποτε υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό είναι νομίζω καθαρό και ξάστερο και το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, το έχουμε υποστηρίξει κατ’ επανάληψη. «Διαμοιρασμός του πλούτου του Αιγαίου» νομίζω ότι πρέπει να δούμε ότι πολύ ακριβή ερμηνεία της Τουρκικής γλώσσας, οι λέξεις έχουν τη σημασία τους. Έχουν τα συμφραζόμενα τους και νομίζω ότι από αυτό μόνο, αν γίνει, θα βγει το πραγματικό και ακριβές νόημα και τα όρια που θέτει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να συζητήσουμε, όχι πώς θα μοιραστούμε τα δικά σας να γίνουν και λίγο δικά μας. Ασφαλώς και αυτό δεν το συζητάμε εμείς. Προφανώς και δεν το συζητάμε, αλλά πως θα συζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συνυπάρξουμε ειρηνικά και να ωφεληθούμε όλοι. Για παράδειγμα και έχει γίνει λίγο πολιτικό θέμα όταν σε κάποια άλλη διμερή συνάντησή μας στις Βρυξέλλες με τον Χουλούσι Ακάρ, γιατί συναντιόμαστε συχνά, τα λέμε τακτικά, ό δίαυλος επικοινωνίας παραμένει ανοιχτός και νομίζω αυτό είναι και το σωστό.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχει αποκατασταθεί αυτή η επικοινωνία που είχε πάει λίγο στο ναδίρ την περίοδο του ’20;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε σε διμερές επίπεδο μεταξύ Υπουργών Άμυνας ποτέ δεν είχε διακοπεί αυτή η επικοινωνία. Είχε κρατηθεί ακόμα και στις περιόδους που οι δηλώσεις και η ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας είχε φτάσει σε ακραία σημεία.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Επειδή είχατε σηκώσει το τηλέφωνο ή μπορούσατε να το σηκώσετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βρισκόμασταν και είχαμε εξηγηθεί ο ένας με τον άλλον ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούσαμε να σηκώνουμε το τηλέφωνο και να επικοινωνήσουμε για οτιδήποτε, στο πλαίσιο βέβαια των αρμοδιοτήτων μας, να μην το ξεχνάμε αυτό, για την εκτόνωση κάποιας έντασης εάν προέκυπτε ανάγκη και τα λοιπά.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δηλαδή αυτό που βλέπουμε τώρα στο πεδίο της Μαύρης Θάλασσας, διάβαζα ότι υπήρξε αυτή η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με το θέμα του αεροπλάνου, αλλά υπογείως δούλεψαν οι επικοινωνίες. Δηλαδή αυτό μεταδίδεται.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ δεδομένο ότι κανάλια επικοινωνίας πάντα υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα, είτε δημόσια, είτε όχι δημόσια και αυτά ενεργοποιούνται στα δύσκολα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι προορισμένα, για να λειτουργούν έτσι ώστε να αποφεύγονται εξάρσεις, κλιμακώσεις, πριν αυτές πάρουν διαστάσεις.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, τώρα βέβαια είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να γίνουν τέτοια πράγματα, αλλά μια συνάντηση μια πρόσκληση εκατέρωθεν θα τη βλέπατε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόσκληση έχει επικοινωνηθεί, τουλάχιστον από την τουρκική πλευρά. Τώρα όντως όσο πηγαίνουμε πιο βαθιά στις προεκλογικές περιόδους του καθενός, της κάθε χώρας, τα περιθώρια θα είναι πιο στενά, αλλά δεν θα απέκλεια μία συνάντηση με τον Ακάρ και αν έπρεπε να βάλω στοίχημα γι’ αυτό, το πιθανότερο είναι να συμβεί αυτό στην Τουρκία στα σεισμόπληκτα, έτσι; Γιατί ξέρω ότι εκεί είναι συνέχεια.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα πηγαίνατε δηλαδή, αυτό εννοείτε; Θα πηγαίνατε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το απέκλεια αυτό, θα το δω. Από την πλευρά του έχει επικοινωνηθεί η πρόθεση να με υποδεχθεί εκεί, να δούμε από κοντά. Ξέρετε, λογοδοτούμε στους λαούς μας, ο καθένας από το κυβερνητικό του πόστο. Λοιπόν αυτό το μεγάλο κακό που έπαθαν, αλλά και αυτό που πάθαμε εμείς με το θανατηφόρο δυστύχημα…

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Με το τραίνο, ναι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δημιούργησαν μία άλλη συναισθηματική κατάσταση και ίσως και μία άλλη ψυχολογία και σε επίπεδο λαών αλλά και σε επίπεδο κυβερνητικών παραγόντων. Ξαφνικά όλες αυτές οι εντάσεις υποχωρούν σε σημασία και προέχουν άλλα. Νομίζω πάνω σε αυτό το κλίμα θα μπορούσαμε να χτίσουμε, κρατώντας όμως τουλάχιστον όσο αφορά εμάς τις βασικές σταθερές αυτής της πολιτικής που είναι ότι διασφαλίζουμε τα εθνικά μας δίκαια. Ασφαλώς δεν συζητάμε οποιαδήποτε υποχώρηση ή υπονόμευση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και φυσικά συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ενισχυθεί η χώρα τουλάχιστον όσον αφορά στο αποτρεπτικό της στίγμα, γιατί δεν είναι μόνο η Τουρκία, είναι η γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που αναδύονται από αυτή την γενικότερη αστάθεια. Και από κει και πέρα με τους γείτονες όπως σας είπα, καλό είναι να υπάρχει επικοινωνία και σε ανθρώπινο επίπεδο, διότι μας παρακολουθούν οι λαοί μας και δεν νομίζω ότι ο ένας λαός θέλει το κακό του άλλου ή να επικρατεί στρατιωτικά έναντι του άλλου. Αυτή είναι η δική μου διαίσθηση. Και όπως σας είπα από εκεί και πέρα, τη δουλειά του ο καθένας. Εμείς σίγουρα τη δική μας.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Παναγιωτόπουλε στο τρίτο μέρος της συζήτησής μας θα ήθελα να προτάξω την ιστορία των C-130. Ακούμε για τα μεγάλα, αλλά ξαφνικά μείναμε από Μεταγωγικά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι όμως είναι ένα πρόβλημα.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Υπήρξε κενό εδώ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιλύσουμε, αλλά δεν είναι απλή η επίλυσή του ξέρετε. Αυτή τη στιγμή όντως πετούν δύο αεροπλάνα, πριν από μέρες όταν ένα λόγω έκτακτης βλάβης – γιατί συμβαίνουν κι αυτά τα έκτακτα – κι όταν έχεις λίγα και σε κάποιο συμβαίνει το έκτακτο, τότε οι δυνατότητες περιορίζονται δραματικά. Τότε λοιπόν ένα ήταν καθηλωμένο λόγω έκτακτης βλάβης που αποκαταστάθηκε, ένα άλλο έκανε ένα δρομολόγιο που προέκυψε ένα άλλο ζήτημα και ανέκυψε ξαφνικά στη δημοσιότητα το θέμα. Οι επαΐοντες το γνωρίζουν εδώ και καιρό, όπως γνωρίζουν και για τις προσπάθειες που έγιναν για επίλυσή του. Κοιτάξτε, το πρόβλημα έχει κι αυτό βαθιές ρίζες, κάποιοι θα πούν πάλι για το σύστημα και τα λοιπά, αλλά έχει βαθιές ρίζες. Κάποτε είχαμε πολλά τέτοια, δεν είχαν όμως αυτά ούτε καν ψηφισμένη από τη Βουλή και εγκεκριμένη Συμφωνία έν Συνεχεία Υποστήριξης, βασική προϋπόθεση για να υπάρχει απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών, να υπάρχει και μία σύμβαση που εξασφαλίζει την εν συνεχεία υποστήριξη. Ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από δύο χρόνια, έτσι; Εμείς οι «κακομοίρηδες» τη φέραμε δηλαδή κι αυτήν που δεν υπήρχε από τότε που προχωρήσαμε σε αυτή την προμήθεια και αρχίσαμε να παίρνουμε C-130 ήδη από τη δεκαετία του ‘80.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Άρα δεν είναι κάτι αυτονόητο ότι έχω κάποια κομμάτια αεροσκαφών και άρα αυτά συντηρούνται με μια ροή στα ανταλλακτικά τους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αυτονόητο, να σας πω κάτι; Πρέπει να υπάρχει ροή συντήρησης. Η εργοστασιακή συντήρηση, δηλαδή η πιο προχωρημένη, η πιο σύνθετη συντήρηση αυτών των αεροσκαφών γίνεται πάντα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ δυστυχώς είχαμε πολλές χρονικές καθυστερήσεις. Τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνταν. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της ΕΑΒ, αλλά να σας πω κάτι και το κλείνουμε εδώ. Το βασικό πρόβλημα είναι η ολοένα και μεγαλύτερη υπερχρήση αυτών των μεγάλων αεροπλάνων για οποιουδήποτε τύπου μεταφορικό έργο. Το έχω ξαναπεί, είναι σαν να έχεις μία νταλίκα και τη χρησιμοποιείς για να κάνεις “delivery” πίτσες στην πόλη μέσα, να χρησιμοποιείς μία νταλίκα για να παραδώσεις πίτσες δύο και τρία τετράγωνα μακριά. Δεν είναι για αυτό φτιαγμένη η νταλίκα. Όταν την «ξεζουμίζεις» με τέτοιου είδους δραστηριότητες δημιουργείς περισσότερες φθορές και όσο μεγαλύτερες φθορές τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη συντήρησης. Κι όταν η συντήρηση δεν γίνεται επαρκώς σιγά-σιγά ο αριθμός αυτών που έχεις στη διάθεσή σου μειώνεται. Και κάποια στιγμή μειώνεται δραματικά. Και όταν μένεις με ένα-δυο και τα χρησιμοποιείς μόνο αυτά για να κάνεις μεταφορικό έργο, και να το πω έτσι καθημερινό, τότε σιγά-σιγά τα φθείρεις περισσότερο και επομένως θα πρέπει να τα συντηρείς και πιο συχνά. Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα το οποίο έρχεται από το παρελθόν. Αναζητούμε λύσεις. Έχουμε αναθέσει τη συντήρηση δύο τέτοιων αεροσκαφών στην νατοϊκή αρμόδια υπηρεσία η οποία όμως είναι ένα εργοστάσιο στην Πορτογαλία εις το οποίο υπάρχει μια ουρά από όλα τα κράτη-μέλη και επομένως αργούμε. Έχουμε αναθέσει τα αεροπλάνα τα οποία συντηρεί ή έχει αναλάβει να τα συνεφέρει η ΕΑΒ. Εκεί θέλουμε συνεπέστερα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των συντηρημένων αεροσκαφών. Έχουμε αναζητήσει και λύσεις, να το πω έτσι, ανάγκης. Έχουμε περάσει από τη Βουλή ένα πρόγραμμα ανάθεσης σε μια εταιρία του Ισραήλ για να συντηρήσει τρία από αυτά τα αεροσκάφη παρά τις διαμαρτυρίες ότι παίρνουμε δουλειά από την ΕΑΒ. Ο αντίλογος ήταν ότι υπάρχει δουλειά γιατί είναι και άλλα αεροσκάφη που απομένουν ακόμα και αν ανατεθούν τρία στο Ισραήλ. Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις δεξιά και αριστερά. Ακόμα-ακόμα και την αγορά καινούργιων ή μεταχειρισμένων ανάλογα με τις δυνατότητές μας, λειτουργικών όμως αυτή τη στιγμή. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση εάν δεν υπάρχει από πίσω επαρκής και συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που η ίδια υπόσχεται, υποδομή συντήρησης και αυτά που θα αγοράσουμε αύριο κάποια στιγμή θα καθηλωθούν αν δεν συντηρούνται επαρκώς. Αυτό είναι το πρόβλημα, το ξέρουν όλοι. Νομίζω ότι μέσα στο 2024 έχουμε στο πρόγραμμα να παραλάβουμε άλλα τρία. Ένα από την NSPA του ΝΑΤΟ, ένα από την ΕΑΒ και ένα από τις υποδομές της Πολεμικής Αεροπορίας με τη συνδρομή της ΕΑΒ, γιατί αν η Πολεμική Αεροπορία συντηρεί ένα αεροσκάφος στο εργοστάσιο που έχει η ίδια, οι κινητήρες και κάποια βασικά στοιχεία της μηχανής ή των ελίκων πρέπει να συντηρηθούν από την ΕΑΒ που με τη σειρά της θα τα παραδώσει στην Αεροπορία που με τη σειρά της θα παραδώσει το αεροσκάφος. Είναι λοιπόν ένα περίπλοκο ζήτημα, στη ρίζα του είναι η υπερχρήση και για αυτό το βασικό στοιχείο που θα οδηγήσει σε οριστική λύση είναι να αποκτήσουμε μια κρίσιμη μάζα 5-6 αεροσκαφών που λειτουργούν έτσι ώστε να μην κατανέμουμε το μεταφορικό έργο σε ένα και δύο και επομένως τα επιβαρύνουμε υπερβολικά, φέρνοντας πιο κοντά και τις αβαρίες και τις συντηρήσεις.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Απάντησε λεπτομερώς ο κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά τίθεται ένα ερώτημα από άκροατή που λέει «ναι αλλά εδώ αγοράστηκαν ολοκαίνουρια C-27 κ. Παναγιωτόπουλε». Έτσι είναι λίγο επικριτικός ο φίλος μας αναφορικώς με αυτό το παράδειγμα με τις πίτσες και τις νταλίκες, αλλά λέει έχουμε τα C-27.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι έχουμε και τα C-27.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Παρακαλώ, ποιο είναι το θέμα με τα C-27;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οποία επίσης ήταν καθηλωμένα για πάρα πολύ καιρό. Γίνεται τεχνική συζήτηση, αλλά δεν πειράζει, μπορώ να βοηθήσω γιατί όλα αυτά από τα χέρια μου πέρασαν. Λοιπόν τα C-27 δεν είχαν επίσης, δεν ήταν επίσης εξοπλισμένα με Σύμβαση, ψηφισμένη και εγκεκριμένη, εν Συνεχεία Υποστήριξης έτσι ώστε να έρχονται απρόσκοπτα τα ανταλλακτικά, να μπαίνουν και να λειτουργούν τελικά τα αεροπλάνα. Δεν υπήρχε. Την περάσαμε και αυτήν από τη Βουλή, αφού κάναμε διαπραγμάτευση με την ιταλική κατασκευάστρια τη Leonardo και απέκτησαν και τα C-27 Follow on Support ψηφισμένη από τη Βουλή για να μπορούν και να αρχίσουν να έρχονται ανταλλακτικά. Δεν έρχονταν. Και φυσικά τα αεροπλάνα καθηλώνονταν. Μισό έως ένα διαθέσιμο!

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα παρακαλούσα να επαναλάβετε αυτό που είπατε προηγουμένως ότι για να έχουμε συντήρηση πρέπει να υπάρχει και μια σταθερή ροή ανταλλακτικών. Και αυτό επιτυγχάνεται με συμβάσεις τις οποίες υπογράφει το Ελληνικό Κράτος. Δεν παραλάβατε τέτοιες συμβάσεις όταν αναλάβατε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε στα C-130 δεν υπήρχε και όποιος θέλει να το ερευνήσει μπορεί να το διαπιστώσει, ότι ψηφίστηκε για πρώτη φορά από αποκτήσεως των C-130 που είναι πριν από 30 χρόνια, Σύμβαση εν Συνεχεία Υποστήριξης μέσα στη διετία αυτή.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Με συγχωρείτε, ο τέως ομόλογός σας επειδή εμφάνιζε μια εικόνα «υπερδραστήριου» σε ό,τι αφορά στα ζητήματα Αμύνης και ως συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα και δεν είχε προβεί σε αυτή την ενέργεια;  Αυτό μου λέτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι, προφανώς επικαλούμενοι την οικονομική δυσπραγία δεν προέβαιναν σε οποιαδήποτε ενέργεια ενίσχυσης των συστημάτων. Για αυτό το λόγο φτάσαμε και στο σημείο υποσυντήρησης και των υφισταμένων. Όμως να σας πω και το άλλο, για να τα λέμε όλα γιατί η συζήτηση πρέπει να είναι πλήρης. Πριν από 5-6 χρόνια άλλη ήταν η επιβάρυνση του στόλου των αεροσκαφών και άλλη σήμερα. Μετά από 5-6 χρόνια οι ώρες πτήσης συνολικά, σωρευτικά είναι οι διπλές ή πολύ περισσότερες και επομένως οι ανάγκες συντήρησης είναι διαφορετικού τύπου. Ένα αεροσκάφος ή ένα ελικόπτερο, ένα πτητικό μέσο υφίσταται σε συντήρηση τις 50 ώρες ας πούμε, μετά στις 100, μετά στις 200 και μετά παραπάνω σε εργοστάσιο. Κάθε βαθμίδα συντήρησης είναι πιο απαιτητική γιατί έχει περάσει, έχουν μαζευτεί ώρες πτήσεως και επομένως έχουν μαζευτεί και φθορές. Και επομένως οι ανάγκες συντήρησης είναι μεγαλύτερες. Είναι πολύ τεχνικό αυτό το ζήτημα. Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο…

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Υπονοήσετε προηγουμένως μια αλόγιστη χρήση στα C-130. Έτσι το αντελήφθην και γι’ αυτό σας κράτησα για να το διευκρινίσουμε αυτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε και γίνεται με όλα τα πτητικά μέσα. Δεν γινόταν με τα ελικόπτερα Chinook ας πούμε, τα οποία χρειαστήκαμε και δεν είχαμε στις διαθεσιμότητες που τα θέλαμε πρόπερσι στις πυρκαγιές, γιατί η Ελλάδα διέθετε πολλά παραπάνω από ό,τι η γραμμή συντήρησης μπορούσε να υποστηρίξει η υπάρχουσα; Ασφαλώς. Κι αυτά τα προβλήματα προσπαθούμε, προσπαθούν και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με εμάς στο Υπουργείο να τα λύσουμε εδώ και χρόνια και σας είπα ποια είναι η τελική λύση. Να χρησιμοποιηθεί, να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα και αυτό θέλει και αναζήτηση και υλοποίηση έξυπνων λύσεων και δουλειά εντατικότατη από όλους τους αρμόδιους.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Φαντάζομαι θέλει και μία ευθύνη και έναν επαγγελματισμό με τον οποίον…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια κρίσιμη ομάδα 4-5 ώστε έτσι να μπορούμε να υποστηρίξουμε το μεταφορικό έργο και τα εξτραδάκια για να το πω έτσι, όπως αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών και τα λοιπά. Για τα C-27 λοιπόν πέρασε η Σύμβαση έν Συνεχεία Υποστήριξης άρχισαν να έρχονται τα ανταλλακτικά από την Ιταλική εταιρεία και άρχισαν σιγά – σιγά να βελτιώνονται οι διαθεσιμότητες. Αυτά θα γίνονται στην Ελευσίνα στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτή τη στιγμή πετάνε δύο. Έρχεται το τρίτο μέχρι το τέλος του χρόνου και αρχές του χρόνου και το τέταρτο από τα συνολικά 8 που διαθέτουμε.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Επειδή όμως η συζήτησή μας άρχισε σήμερα με τον επαγγελματισμό και είπατε ότι πρέπει να έχουμε γενικότερα να δώσουμε, δηλαδή να υποστηρίξουμε αυτόν τον επαγγελματισμό, πόσο μάλλον και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Άρα λοιπόν, με έναν μεγαλύτερο επαγγελματισμό θα πρέπει μία ευθυκρισία ακόμη μεγαλύτερη, να χρησιμοποιούνται αυτά τα αεροσκάφη και όχι για να εξυπηρετούνται διάφορες ενδεχομένως και ατομικές ανάγκες, προσωπικές.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκεί η Πολιτεία να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο ελικόπτερα που έχει δωρίσει το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στη διάθεση του ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδές ασθενών. Τα πληρώματα εκπαιδεύτηκαν από την Πολεμική Αεροπορία. Δεν γίνεται η χρήση που θα έπρεπε να γίνεται σε αυτά τα ελικόπτερα, διότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με αυτούς που τα χρησιμοποιούν, η καταφυγή στη βολική λύση των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων ίσως είναι μια πάγια τακτική η οποία όμως πρέπει να αλλάξει, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέσα στις διαθέσεις και δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε πάντα οπωσδήποτε ένα ελικόπτερο το Στρατού Ξηράς επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα εκεί έτοιμες, διατεθειμένες, πειθαρχημένες, εκπαιδευμένες να εκτελούν οποιαδήποτε αποστολή υποστήριξης, ακόμα και σε καιρό ειρήνης. Πρέπει να κάνουμε λελογισμένη χρήση αυτών των μέσων και να μη ξεχνάμε ότι υπάρχει η κύρια αποστολή τους. Να μην λοιπόν διακινδυνεύουμε όταν ανακύψει ζήτημα κύριας αποστολής τους. Και δεν ομιλώ για πόλεμο, για να μην παρεξηγούμαι. Ακόμα και σε μία άσκηση ας πούμε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Να μην τα έχουμε διαθέσιμα, διότι στο μεταξύ θα τα έχουμε «ξεζουμίσει» σε άλλους είδους αποστολές.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Να σας ρωτήσω για τη σύμβαση, σκανδαλώδη μου τη χαρακτηρίζει κάποιος ακροατής, των P-3 “Orion”.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αεροσκάφη Nαυτικής Συνεργασίας, ναι! Αυτό είναι θα έλεγα ένα αγκάθι, διότι τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας είναι το μόνο εξοπλιστικό της προηγούμενης Κυβέρνησης, ύψους κοντά στα 500 εκατομμύρια για 4 αεροσκάφη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, πρόγραμμα μεγάλης αμερικανικής εταιρείας της Lockheed Martin που μας παρέχει και τα F-16 και τα υποστηρίζει και θα μας παράσχει στο μέλλον και τα F-35 και τα C-130. Το οποίο όμως δεν εξελίχθηκε καλά στην ΕΑΒ με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργεί μόλις και μετά βίας ένα αεροσκάφος, ενώ τα άλλα να παρουσιάζουν προβλήματα, ως προς την ομαλή διεκπεραίωση του έργου αυτού. Είναι ένα πραγματικά μεγάλο ζήτημα. Νομίζω ότι αν είναι να υπάρξει κάποια πρόοδος, πως αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία και την ΕΑΒ. Η ΕΑΒ πάντα θα ισχυρίζεται ότι δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό για να προχωρήσει στη συντήρηση και στην απόδοση αυτών των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Διότι το βάρος έχει πέσει στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ογδόντα τριών F-16 στην εκδοχή Viper, στα προγράμματα της Lockheed Martin γιατί κατασκευάζονται κάποια απάρτια της Lockheed Martin στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και βέβαια στη συντήρηση των υπολοίπων αεροπλάνων, κυρίως των πυροσβεστικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί έχουμε κι αυτό, μην το ξεχνάμε. Πρέπει όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, ει δυνατόν, να είναι διαθέσιμα κατά την αντιπυρική περίοδο. Αυτοί είναι τρεις – τέσσερις μήνες πέντε όπου πρέπει όλα τα αεροσκάφη να έχουν αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία για ευνόητους λόγους. Επομένως με βάση την ιεράρχηση αυτών των αναγκών και τα προβλήματα στελέχωσης σε έμπειρο προσωπικό, γιατί δεν έχει σημασία μόνο να προσλαμβάνεις, πρέπει και να εκπαιδεύσεις προκειμένου ο νεοπροσλαμβανόμενος τεχνίτης να είναι αποδοτικός στη γραμμή παραγωγής, έφεραν την υλοποίηση αυτού του προγράμματος πίσω. Εδώ θέλουμε και τη συνδρομή της Lockheed Martin, το συζητάμε αρκετό καιρό. Σε κάθε περίπτωση όμως τρέχει πρόγραμμα δεν το αμφισβητώ.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Βάζω εμβολίμως την ερώτηση, υπάρχει η περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ κ. Υπουργέ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει πει ευθαρσώς ότι ακόμα και εάν εξευρεθεί στρατηγικός εταίρος για την ΕΑΒ, η πιο λογική επιλογή είναι η Lockheed Martin, όμως δεν είναι επί θύρας η έλευση της Lockheed Martin στην ΕΑΒ. Υπάρχει έτσι κι αλλιώς συνεργασία μέσω των προγραμμάτων που προανέφερα, ακόμα λοιπόν κι αν έρθει στρατηγικός επενδυτής, ο έλεγχος θα παραμείνει στο δημόσιο τομέα, δηλαδή το Δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει το 51% της ΕΑΒ. Πολύς λόγος γίνεται γι’ αυτή την ιδιωτικοποίηση, να σας πω κάτι; Αν είναι να βελτιωθούν οι παραγωγικοί ρυθμοί και αν είναι να βελτιωθεί το αποδιδόμενο έργο, θέλω να δω αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της ΕΑΒ. Σε κάθε περίπτωση όμως, σε κάθε περίπτωση όμως να μην δαιμονοποιούμε και να μην αγιοποιούμε.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό που λέμε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δηλαδή, αυτό εννοείτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα. Η συζήτηση είναι με την Lockheed Martin εδώ και αρκετό καιρό αλλά σε κάθε περίπτωση ζητάμε και την απόκτηση μειοψηφικού ελέγχου στην ΕΑΒ και όχι πλειοψηφικού. Όπου το ποσοστό, το 51% θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου. Από εκεί και πέρα βέβαια ο στρατηγικός εταίρος θέλει μια δυνατότητα διά των πλειοψηφικών πακέτων που κατέχει ή δεν κατέχει να έχει και λόγο στη διαχείριση και στον έλεγχο και είναι και λογικό και επόμενο, ιδίως όταν περνούν προγράμματα που δεν αφορούν μόνο τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και διεθνή προγράμματα παραγωγής απαρτιών για όλο τον κόσμο.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δύο ερωτήσεις, μια από το κοινό, μια δική μου και κλείνουμε. Για το υποσχεθέν μισθολόγιο των στρατιωτικών τι έχετε να πείτε, ρωτά άλλος ακροατής.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει ότι το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπό επεξεργασία. Δεν το κάναμε τον πρώτο χρόνο, έπρεπε να φτάσουμε στον τρίτο χρόνο και βάλε της διακυβέρνησης της χώρας από αυτή την κυβέρνηση για να αρχίσουμε να κάνουμε υπολογισμούς. Ασφαλώς και θεωρώ ότι πρέπει να αυξηθούν οι αποδοχές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ασφαλώς θεωρώ ότι ανταπεξήλθαν με επαγγελματισμό και αίσθημα καθήκοντος στην αποστολή τους όποτε αυτό ζητήθηκε και ζητήθηκε με όρους θα έλεγα έντασης τα τελευταία χρόνια. Ασφαλώς και θεωρώ και το θεωρεί και η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στο κάτω-κάτω που έκανε και σχετικές εξαγγελίες, ότι για να αισθανθούν ακόμα πιο απερίσπαστοι στο έργο τους θα πρέπει αυτό να συνοδευτεί από ένα θετικό αντίκτυπο στις αποδοχές τους. Κι έχουμε πάρει και μέτρα τόνωσης των οικονομικών του προσωπικού μέχρι τώρα. Εκτός από την εξαγγελία του νέου μισθολογίου που ασφαλώς και θα πρέπει να υλοποιηθεί σε σχέση με τη συνολική οικονομική δυνατότητα της χώρας, τον προγραμματισμό, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και εν τέλει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών που έχει τα λεφτά, πώς να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη. Και έτσι γίνεται και τώρα. Μέχρι τώρα κάναμε κάποιες παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα. Ξέρετε ότι έχουν υλοποιηθεί κάποιες απαλλαγές ειδικών επιδομάτων, όπως ας πούμε των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, από τη φορολόγηση. Πρόσφατα περάσαμε από τη Βουλή στο πρόσφατο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τη μέριμνα του Προσωπικού, διάταξη για τη θέσπιση του επιδόματος αποστολών και ειδικών αποστολών που αφορά σε στελέχη και των τριών Κλάδων. Οι κυρίως ωφελημένοι θα είναι τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού που είναι όμως σε αποστολή, που πλέουν, που δεν βρίσκονται στην ξηρά ή στον Ναύσταθμο, αλλά εκτελούν αποστολές. Αυτό ήταν και το πνεύμα αυτής της Διάταξης που επεξεργαστήκαμε, αλά αφορά και σε πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι έξω και επιχειρούν (κάθε μέρα αναχαιτίσεις όποτε γίνουν παραβιάσεις) και σε στελέχη του Στρατού Ξηράς και τα λοιπά και τα λοιπά.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αντιμετωπίστηκαν όλες εκείνες οι θέσεις. Είναι στην πρώτη γραμμή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και θεωρούμε ότι όπως μεριμνούμε για την ανανέωση των οπλικών μας συστημάτων και τη συντήρηση αυτών που έχουμε στα χέρια μας, ομοίως πρέπει να μεριμνούμε και για το προσωπικό. Το προσωπικό έχει αντιμετωπίσει εις το παρελθόν πολλές μειώσεις, ίσως δυσανάλογα πολλές μειώσεις και πρέπει οι αδικίες αυτές να ανορθωθούν. Έχουμε πάρει κάποια μέτρα αυτά τα χρόνια. Θυμίζω γιατί δεχόμαστε κριτική από την Αντιπολίτευση, κυρίως την Αξιωματική, ότι δεν δώσαμε αυτό το καιρό ούτε ένα ευρώ για το προσωπικό. Εκτός από αυτά που μόλις σας προανέφερα, σας θυμίζω ότι στην τετραετία δόθηκαν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ για οδοιπορικά μόνο. Ιδίως κατά το καλοκαίρι του 2020 όπου η ένταση είχε χτυπήσει κόκκινο, θυμόμαστε. Το Ναυτικό όλο ήταν στη θάλασσα, αλλά και οι άλλο Κλάδοι. Επομένως, αυτή η κριτική είναι πολύ άδικη και αστήρικτη. Ασφαλώς και προτεραιότητα λόγω των συνθηκών ήταν να προχωρήσουμε με τα μεγάλα εξοπλιστικά και δεν σταματά αυτή η προσπάθεια. Δεν μπορεί όμως να μας προσάψει κανείς ότι δεν κάναμε ή δεν σχεδιάζουμε να κάνουμε τίποτα με το προσωπικό και το νέο μισθολόγιο, με συγχωρείται, θα είναι κάποια επανάσταση. Άλλωστε μετά από ανομβρία τόσων ετών που έχει υπάρξει. Όπως και να το κάνουμε.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά τι περιμένουμε και πότε; Εν συντομία…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να είμαι σύντομος, γιατί είναι πολλά αυτά που περιμένουμε, αλλά σε πολύ – πολύ έτσι σταχυολογώ, είναι η απόφαση για τις κορβέτες. Ανάμεσα στους υποψηφίους Γαλλία ή Ιταλία, νομίζω χρειαζόμαστε λίγο ακόμα καιρό, γιατί έρχονται συνεχώς βελτιωμένες προτάσεις. Είναι η αποδοχή του LOA, δηλαδή της ανταπόκρισης από την Αμερικανική Κυβέρνηση για τα F-35. Εκεί απομένει μία εκκρεμότητα να προσδιορίσουμε τη συμμετοχή της Αμυντικής Βιομηχανίας. Ευχής έργο είναι να συμβεί αυτό. Πρόθεσή μας είναι να το επιδιώξουμε, αλλά και κάποιές υποδομές που μπορούν να γίνουν προκειμένου να υποδεχθούμε το αεροσκάφος της πέμπτης γενιάς. Αυτά είναι τα δύο βασικά, τα εμβληματικά. Προχωρούν επίσης η ναυπήγηση των φρεγατών και η επαύξηση του στόλου των Rafale. Σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, παραλαμβάνουμε άλλο ένα στη βάση της Τανάγρας. Προχωρά η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, περιμένουμε μερικές εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα αυτά που πήραμε μεταχειρισμένα από τα περισσεύματα των Αμερικανών που θα πάνε στα νησιά γιατί είναι τροχοφόρα και ταιριάζουν εκεί με το τερέν, το έδαφος δηλαδή των νησιών. Περιμένουμε αρχές του επόμενου έτους τα πρώτα Ανθυποβρυχιακά Ελικόπτερα τύπου «Romeo» που θα δέσουν πολύ ωραία με τον Στόλο μας στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, τα καλύτερα αυτού του τύπου ίσως στον κόσμο σήμερα. 

Και έπεται συνέχεια, τα Επιτελεία συνέχεια επεξεργάζονται προτάσεις, οι ανάγκες είναι πολλές και στον αέρα και στη θάλασσα και στο έδαφος, αλλά αν έχεις σχέδιο με προτεραιότητες και κοστολόγηση νομίζω το φέρεις εις πέρας. Και στο τέλος αφήνεις να μιλήσει το έργο, το έργο μιλάει από μόνο του και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Αυτό είναι που ισχυρίζεται εξάλλου αυτή η Κυβέρνηση κεντρικά, από τον Πρωθυπουργό που δίνει τον τόνο και μέσα από τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες κληθήκαμε να λειτουργήσουμε, άνευ προηγουμένου συνθήκες και νομίζω αυτό όλοι το παραδέχονται, νομίζω ότι κάτι κάναμε. Πάντα υπάρχουν περισσότερα που μπορούσες να κάνεις, αλλά πάντα οφείλεις να προβάλλεις και αυτά που έκανες, υπό τις δυσκολίες κάτω από τις οποίες λειτούργησες. Και έπεται συνέχεια.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ εγώ για τη φιλοξενία.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα