20.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Ορκωμοσία πρωτοετών Ευελπίδων 2022: Ορκίστηκαν 126 από Ελλάδα και 26 από Κύπρο

ΑρχικήΕλλάδαΟρκωμοσία πρωτοετών Ευελπίδων 2022: Ορκίστηκαν 126 από Ελλάδα και 26 από Κύπρο

Ορκωμοσία πρωτοετών Ευελπίδων: Ορκίστηκαν 126 πρωτοετείς Ευέλπιδες από την Ελλάδα και 26 από την Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21 Δεκεμβρίου 2022, η ορκωμοσία των 152 πρωτοετών Σπουδαστών Τάξεως ΣΣΕ-26 “Αντιστράτηγος Τάσος Μάρκου” στην έδρα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής.

Στην ορκωμοσία των Ευελπίδων παρευρέθηκαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΓΕΕΦ και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, εν ενεργεία και εν αποστρατεία ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων.

Συνολικά ορκίστηκαν 152 Ευέλπιδες. Συγκεκριμένα, 126 από την Ελλάδα και 26 από την Κύπρο.

Στα πλαίσια της συνεργασίας με άλλες χώρες ορκίστηκαν επίσης 2 από την Τυνησία, 1 από την Αρμενία, 1 από την Αλβανία, 1 από το Μαυροβούνιο, 1 από την Μολδαβία και 1 από τη Σενεγάλη.

Δείτε τις φωτογραφίες από την ορκωμοσία πρωτοετών Ευελπίδων 2022 που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου 1828 ιδρύθηκε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Δείτε το ιστορικό αφιέρωμα podcast.

Το βίντεο από την ορκωμοσία πρωτοετών Ευελπίδων Τάξεως ΣΣΕ 2026 “Αντιστράτηγος Τάσος Μάρκου”:

Ο Αντιστράτηγος Τάσος Μάρκου γεννήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου την 17 Σεπτεμβρίου 1936. Διετέλεσε μέλος των Ομάδων Κρούσεως της ΕΟΚΑ. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στις 26 Σεπτεμβρίου 1956. Ως Εύελπις ΙΙας, αναχώρησε μυστικά για την Κύπρο και εντάχθηκε ξανά στον αγώνα ως Τομεάρχης στην περιοχή Κυθραίας.

Στις 22 Απριλίου 1959 επέστρεψε στη Σχολή, από όπου και αποφοίτησε στις 29 Ιουλίου 1959 ως Ανθυπολοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως το 1961 οπότε και επέστρεψε στην Κύπρο ως Λοχαγός του νεοσύστατου Κυπριακού Στρατού, υπεύθυνος για την ασφάλεια και την άμυνα του Προεδρικού Μεγάρου.

Κατά την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, Ταγματάρχης πλέον, αμύνθηκε αποφασιστικά ως επικεφαλής του 305 ΤΠΖ με τα ίχνη του να χάνονται τον Αύγουστο του 1974 και η τύχη του να αγνοείται μέχρι σήμερα. Προήχθη επ’ ανδραγαθία σε Αντιστράτηγο και του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας, η δε προτομή του κοσμεί την Αίθουσα «ΚΥΠΡΟΣ» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα