Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ εκφράζει τις ανησυχίες του για το νομοσχέδιο που αφορά στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 10.000 εν ενεργεία και εν αποστρατεία Στρατιωτικούς, αποφοίτους διαφόρων σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Οικονομικών, Νομικής, Ψυχολογίας), καταγγέλλει ότι ενώ κατά τη διάρκεια συνάντησης (16/11) με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, υπήρξε αρχική συμφωνία σε αρκετά σημεία, η επακόλουθη νομοθεσία αποκλίνει σημαντικά από αυτές τις συζητήσεις.
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενο κύμα παραιτήσεων Στρατιωτικών Ιατρών κυρίως, που θα φέρει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ με τίτλο “Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις”, καθώς υπάρχει “σε εξέλιξη τεράστιο κλίμα ανασφάλειας και αναβρασμού μεταξύ των Υγειονομικών που υπηρετούν στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία“.
Κύριες Προτάσεις για Νομοθετικές Αλλαγές
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ ζητά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει προσωπικά ώστε να εξασφαλιστούν λογικές τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν αυτό υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως:
- Ισότιμη αμοιβή: Ίσες ή παρόμοιες αμοιβές σε σχέση με αυτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
- Αποζημίωση για εφημερίες: Πλήρης αποζημίωση για εφημερίες χωρίς περιορισμούς στο χρηματικό ποσό ή στον αριθμό των εφημεριών που εκτελούνται, απολύτως όμοια με το ΕΣΥ.
- Κατάργηση μέτρου υποχρεωτικής παραμονής: Κατάργηση μέτρων σχετικά με τον υποχρεωτικό χρόνο υπηρεσίας των Στρατιωτικών Ιατρών μετά την ειδικότητα.
- Κατάργηση μετακινήσεων: Απαλοιφή της διάταξης που θεσπίζει τις υποχρεωτικές μετακινήσεις Στρατιωτικών Ιατρών από την Μονάδα που υπηρετούν, ακόμα και για ενίσχυση του ΕΣΥ, με συνοπτική διαδικασία και μάλιστα από τα αποδυναμωμένα ήδη Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν προβλέπεται θεσμικά για τους ιατρούς του ΕΣΥ προς ενίσχυση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, εκτός των έκτακτων εθνικών συνθηκών (πχ επιστράτευση).
- Ελεύθερη άσκηση ιδιωτικού έργου: Να επιτραπεί στους αποφοίτους Νομικών και Οικονομικών σπουδών του ΑΠΘ να ασκούν ιδιωτική δραστηριότητα όπως ισχύει για τους υγειονομικούς.
Αναλυτικά, η ανοικτή επιστολή του Συνδέσμου Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ):
“Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Εκφράζουμε την απόγνωσή μας ως Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ, εκπροσωπώντας περίπου 10.000 επιστήμονες, αξιωματικούς εν ενεργεία (εε) και εν αποστρατεία (εα), των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφοίτους αντιστοίχων Σχολών του ΑΠΘ, (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Οικονομικών, Νομικής, Ψυχολογίας), που δεν εισακούστηκαν, οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας στην επεξεργασία του σχεδίου νόμου που ρυθμίζει θέματα υγειονομικού, σχετικά με την λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και την εν γένει νοσηλεία και περίθαλψη 400.000 περίπου χιλιάδων στρατιωτικών, εε και εα, και των οικογενειών τους ανά την επικράτεια.
Τις αναλυτικές προτάσεις μας κ. πρωθυπουργέ τις εκφράσαμε γραπτά και προφορικά κατά την συνάντησή μας στις 16 Νοεμβρίου 2024 με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη και ενώ υπήρξε σύγκλιση απόψεων και ανάλογες υποσχέσεις, με έκπληξη είδαμε το σχέδιο νόμου να δημοσιοποιείται λίγες μέρες μετά με μεγάλες αποκλίσεις από τα υπεσχημένα.
Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχει σήμερα σε εξέλιξη τεράστιο κλίμα ανασφάλειας και αναβρασμού μεταξύ των υγειονομικών που υπηρετούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία της επικράτειας με επικείμενο κύμα παραιτήσεων ιατρών κυρίως που βεβαιότατα θα οδηγήσει τα φημισμένα στρατιωτικά μας νοσοκομεία σε συρρίκνωση και επιστημονική υποβάθμιση, πέραν του ότι ένα κλίμα ανασφάλειας διαχέεται ευρύτατα από τον Έβρο στην Κρήτη για το χαμηλό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης σε όλα τα στελέχη των ΕΔ και των οικογενειών τους με ότι αυτό συνεπάγεται για το αξιόμαχο των ΕΔ.
Με γνώμονα τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης στα στρ. νοσοκομεία και την περαιτέρω επιστημονική τους αναβάθμιση και επειδή φημολογείται ευρύτατα ότι σκόπιμα επιδιώκεται η συρρίκνωση των στρ. νοσοκομείων για άγνωστους σε μας λόγους, ζητούμε από σας κ. Πρωθυπουργέ να παρέμβετε προσωπικά έτσι ώστε να υπερισχύσει η σύνεση και να βελτιωθούν οι αρνητικές ρυθμίσεις στο υπόψη νομοσχέδιο, πριν αυτό αναρτηθεί σε επίσημη δημόσια διαβούλευση, που αν παρ΄ ελπίδα διατηρηθούν θα έχουν και τεράστιο πολιτικό κόστος.
Δεν είναι ώρα να σας αναφέρουμε το πλήθος των προτάσεων μας τις οποίες άλλωστε έχουμε ήδη υποβάλει αρμοδίως. Όμως επιτέλους οι αρμόδιοι αυτοί θα πρέπει να ακούσουν και τη δική μας φωνή, φωνή που βασίζεται στην εμπειρία, στην τεκμηρίωση, στη θεσμική μας υπόσταση ως Σύνδεσμος, και όσο δεν είναι ακόμη αργά να αποτραπεί το κύμα παραιτήσεων εν ενεργεία στελεχών υγειονομικού προσωπικού από τις ΕΔ.
Βασική αρχή που πρέπει σίγουρα να ισχύσει στο σχέδιο νόμου για τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι αυτή της ισονομίας με τα αντιστοίχως βασικά ισχύοντα στο ΕΣΥ που είναι:
-ίσες ή παρόμοιες αμοιβές, μισθών-νυχτερινών κ.α.
-πλήρης αποζημίωση εφημεριών χωρίς πλαφόν σε χρηματικό ύψος και στον αριθμό των εκτελούμενων εφημεριών στα Στρατ. Νοσοκομεία και ΑΠΟΛΥΤΩΣ όμοια με τα ισχύοντα στο ΕΣΥ για τις εφημερίες.
-απαλοιφή όσων διατάξεων προβλέπουν «αστυνομικά» ή κατασταλτικά μέτρα τύπου τιμωρίας που αφορούν τον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής των στρατιωτικών ιατρών – οδοντιάτρων κλπ στην ενεργό υπηρεσία που περιλαμβάνουν τα χρόνια της λήψης ειδικότητας.
Δηλ. ένας πολίτης ιατρός που προσλαμβάνεται στο ΕΣΥ δεν υποχρεούται (και ορθώς) να παραμείνει στο ΕΣΥ με βάση τα χρόνια διάρκειας της ειδικότητας σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ ο Στρατ. Ιατρός που έλαβε την ίδια ειδικότητα στο ίδιο δημόσιο νοσοκομείο και πχ για 6 χρόνια δεσμεύεται να παραμείνει στις ΕΔ για άλλα 12 χρόνια (το διπλάσιο του χρόνου ειδικότητας) και αν αποχωρήσει πρόωρα ισχύουν εξοντωτικά πρόστιμα-τιμωρία, κάτι που έχει ήδη εκπέσει νομικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
-απαλοιφή της διάταξης που θεσπίζει ΜΕ ΝΟΜΟ (!) τις υποχρεωτικές εν γένει μετακινήσεις στρατιωτικών ιατρών από την Μονάδα που υπηρετούν, ακόμα και για ενίσχυση του ΕΣΥ, με συνοπτική διαδικασία και μάλιστα από τα αποδυναμωμένα ήδη στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν προβλέπεται θεσμικά για τους ιατρούς του ΕΣΥ προς ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων, εκτός των έκτακτων εθνικών συνθηκών (πχ επιστράτευση).
Τέλος, ως Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ ζητούμε, λόγω των πενιχρών αμοιβών των πτυχιούχων Νομικών και Οικονομικών σπουδών του ΑΠΘ , αξιωματικών αποφοίτων της ΣΣΑΣ, να προβλεφθεί και γι΄ αυτούς η ελεύθερη άσκηση ιδιωτικού έργου, όπως ισχύει για τους υγειονομικούς.
Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας κ. Πρωθυπουργέ πριν να είναι αργά.
Με Εκτίμηση, Για το ΔΣ:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αρχίατρος ε.α. Καρδιολόγος Πατσουράκος Φώτιος Α’ Αντιπρόεδρος ΙΣΑ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Υποπτέραρχος ε.α. (ΟΙΚ) Πάσχου Αθανάσιος πρώην Δκτης Νοσ. ΕΣΥ”