19.7 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 2024: Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα...

Υπουργείο Παιδείας: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα σχολική χρονιά 2022-2023

ΑρχικήΕλλάδαΥπουργείο Παιδείας: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα σχολική χρονιά 2022-2023

Τα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, με καινοτομίες και αλλαγές για την σχολική χρονιά 2022-2023.

Ενδεικτικά, το ωράριο του ολοήμερου σχολείου επεκτείνεται, δημιουργείται ο θεσμός του Παιδαγωγικού Συμβούλου – Μέντορα και του Ενδοσχολικού Συντονιστή ενώ έρχονται οι Εκπαιδευτικοί όμιλοι.

Ολοήμερο σχολείο

Το ωράριο στο ολοήμερο σχολείο επεκτείνεται από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ..

Για το ολοήμερο σχολείο, στο οποίο η εγγραφή γίνεται χωρίς κριτήρια, έχουν γίνει 3.200 προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να αναβαθμιστεί το περιεχόμενο του, με νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με περισσότερες δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά (δημιουργική γραφή, εικαστικά κ.ά.) με περισσότερες παροχές από τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.

Η εφαρμογή θα γίνει στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, νηπιαγωγεία και δημοτικά (περίπου 5.000).

Δείτε τη λίστα με τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία από εδώ.

Οι αλλαγές στις σχολικές αίθουσες

Στη φετινή σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται στα σχολεία διαδραστικοί πίνακες, σετ ρομποτικής και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών.

Παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας

Με τη νέα σχολική χρονιά έρχεται μαζί ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας. Ο ρόλος του είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου.

Ενδοσχολικός Συντονιστής

Παράλληλα ο Ενδοσχολικός Συντονιστής θα συντονίζει και θα υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, καθώς και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης.

Εκπαιδευτικοί όμιλοι

Οι Εκπαιδευτικοί όμιλοι θα υπάρχουν μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος, με αντικείμενα και δράσεις όπως δημιουργική απασχόληση, αθλητισμός, ομαδικά αθλήματα, παραδοσιακοί/μοντέρνοι χοροί, χοροκινητική έκφραση, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων, εκπαιδευτική ρομποτική, επιστημονικές κατασκευές – πειράματα.

Οι μεταρρυθμίσεις που τίθενται σε ισχύ

Στη νέα σχολική χρονιά θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Νηπιαγωγείο θα εγγράφονται παιδιά από τα την ηλικία των 4 ετών και η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση υλοποιείται σε όλη τη χώρα.

Στο Νηπιαγωγείο θα διδάσκονται Αγγλικά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, δίνεται σε κάθε παιδί η ευκαιρία να διευρύνει τα γλωσσικά του εφόδια από πολύ νωρίς.

Θα υπάρξουν Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων, με στόχο την ενίσχυση των εγκάρσιων δεξιοτήτων και βασικών ικανοτήτων των μαθητών. Ενδεικτικά: οδική ασφάλεια, ρομποτική αλλαγή, κλιματική αλλαγή, σεξουαλική αγωγή, επιχειρηματικότητα, εθελοντισμός κ.ά.

Όσον αφορά στα Λύκεια, φέτος θα λειτουργήσουν 24 Πρότυπα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα.

Θα υπάρξει επίσης ενισχυτική διδασκαλία για τα Ειδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα (Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Αρμονία, Ακουστική Ικανότητα, Μουσική Αντίληψη/Γνώση). Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη και προετοιμασία των υποψηφίων για να συμμετάσχουν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει. Το σύνολο των μαθημάτων αυτών δεν διδασκόταν στο παρελθόν στα δημόσια σχολεία.

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος θα συνεχιστεί και φέτος με την αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και τις διαγνωστικές εξετάσεις PISA. Ξεκινάει επίσης η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ως ανατροφοδοτική διαδικασία με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα