13.6 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Νίκος Δένδιας: Η ΕΑΒ έχει τεχνολογίες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους

ΑρχικήΕλλάδαΝίκος Δένδιας: Η ΕΑΒ έχει τεχνολογίες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους

Στην ΕΑΒ βρέθηκαν τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 26 Απριλίου 2024, στο studio του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr) στη ΔΕΘ και στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη και Νίκο Φιλιππίδη, στο πλαίσιο της Έκθεσης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Καινοτομία και την Τεχνολογία Beyond 2024, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

“Η ΕΑΒ για την Ελληνική Αεροπορία είναι απαραίτητη, είναι η ραχοκοκαλιά της. Χρειάζεται η Ελληνική Αεροπορία μια ελληνική αεροπορική βιομηχανία. Πρέπει να σας πω ότι βρέθηκαν μέσα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία τεχνολογίες και δυνατότητες οι οποίες εάν εξελιχθούν μπορεί να μας εκπλήξουν όλους, αλλά πρέπει να μπουν σε ένα σύστημα“, είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

“Υπήρχε πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα. Λειτουργούσε σαν μια νησίδα, που υπήρχαν έξυπνοι άνθρωποι, που κάνανε εξαιρετικές σκέψεις, που είχαν εξαιρετικές ιδέες πρωτοτύπων, τα οποία όμως ποτέ δεν παρήχθησαν και τα οποία ποτέ δεν δοκιμάστηκαν, που είναι ακόμα χειρότερο. Αυτά, λοιπόν, η νέα Διοίκηση τα παίρνει και τα παρουσιάζει στο Υπουργείο Άμυνας. Εμείς αποδέκτες είμαστε, εμείς εννοώ το Υπουργείο Άμυνας είμαστε αποδέκτες. Αλλά όταν βλέπουμε ελληνικό μυαλό που να έχει παράξει μια πρωτότυπη καινοτόμα λύση, εμείς θα τη δοκιμάσουμε“, πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Προτεραιότητα ΥΠΕΘΑ τα anti-drones συστήματα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι, το κόστος για την απόκτηση ενός αντιαεροπορικού και ενός αντι-drone θόλου θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ.

“Το τα λύνω όλα αύριο το πρωί, σημαίνει πάω και αγοράζω απ’ έξω. Όμως, σας λέω ότι οι χρόνοι αυτοί είναι υπέρ αρκετοί. Το IRON DOME φτιάχτηκε στο Ισραήλ σε πέντε χρόνια. Και εμείς έχουμε εν τη γενέσει τεχνολογία. Δηλαδή, στην τεχνολογία αυτό λέγεται readiness level. Σε ποιο επίπεδο είναι υπαρκτή και σε ποιο επίπεδο πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν. Το readiness level που υπάρχει σε πολλά από αυτά που σας λέω, είναι εξαιρετικά υψηλό. Στην Ελλάδα, δεν μιλάμε για αγορά απ’ έξω.”

Προτεραιότητα του ΥΠΕΘΑ, μεταξύ της ανάπτυξης/απόκτησης drones και anti-drones συστημάτων, είναι τα anti-drones συστήματα και ταυτόχρονα δίνεται βαρύτητα και στην προστασία των αρμάτων μάχης από επιθέσεις drones.

“Συστήματα προστασίας αρμάτων. Το άρμα, ένα μηχάνημα πάρα πολύ επιβλητικό. Το βλέπετε επί της παρελάσεως περνάει. Αυτό το φοβερό πράγμα μπορεί να το καταστρέψει ένα drone που κάνει 100 ευρώ. Εάν δεν έχει το ίδιο το άρμα προστασία”, είπε ο ΥΕΘΑ Δένδιας.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα