Η ΝΙΚΗ κατηγορεί τον ΥΦΕΘΑ Κεφαλογιάννη ότι “ψεύδεται και αντιφάσκει” στην απάντησή του για το Στεφανοβίκειο και τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ.
Αυτό το αναφέρει το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ στο σχολιασμό του, για τις απαντήσεις που έλαβε από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη στην ερώτηση του Βουλευτή της Γεώργιου Ρούντα, σχετικά με τις “καταστροφές λόγω των πλημμυρών στο αεροδρόμιο στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο” στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΥΠΕΘΑ.
“Ο υφυπουργός ενώ στην πρωτολογία του αναφέρει πως το Στεφανοβίκειο είναι άκρως επιχειρησιακό, στη δευτερολογία του επισημαίνει ότι θα έχουμε πλήρη γνώση όταν θα υποχωρήσει το πλημμυρικό φαινόμενο. Εμείς διερωτόμαστε αυτή τη στιγμή υπάρχει στρατιωτικό προσωπικό που εργάζεται στη βάση;”, αναφέρει η ΝΙΚΗ.
“Για άλλη μία φορά σε περίοδο ειρήνης, το «επιτελικό κράτος» παραπαίει. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε πώς θα διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της χώρας όταν πλησιάσει εχθρική απειλή”, καταλήγει η ΝΙΚΗ.
Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας (Κ’ Περίοδος-Συνεδρίαση ΛΑ’) της Βουλής των Ελλήνων, την 2 Οκτωβρίου 2023:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): …Εισερχόμαστε τώρα στη συζήτηση της έκτης με αριθμό 165/24-9-2023 επίκαιρης ερώτησης πρώτου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νίκη» κ. Γεωργίου Ρούντα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Καταστροφές λόγω των πλημμυρών στο αεροδρόμιο στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο». Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΝΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας από την καταιγίδα που έφερε το κωδικό όνομα «Ντάνιελ», οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν μια τεραστίων διαστάσεων καταστροφή, καθώς πλημμύρισαν οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου ελικοπτέρων του Στεφανοβίκειο.
Όπως διαπιστώθηκε από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο αριθμός ελικοπτέρων φαίνεται να εγκλωβίστηκε για σημαντικό χρονικό διάστημα σε λιμνάζοντα ύδατα και ενδεχομένως υπέστη φθορές που δεν έχουν εισέτι αξιολογηθεί πλήρως και έχουν προκαλέσει προβλήματα στην επιχειρησιακή ικανότητα των πτητικών μέσων, των εγκαταστάσεων, αλλά και των αποθηκευμένων ανταλλακτικών. Στο χρονικό διάστημα που παρήλθε από την καταιγίδα, νέες φωτογραφίες με δορυφορικές εικόνες του αεροδρομίου παρουσιάζουν την περιοχή πλήρως σκεπασμένη από ύδατα εντός μιας μεγάλης λίμνης, της λίμνης Κάρλα.
Διακρίνονται μόνο οι στέγες κάποιων κτηρίων της βάσης. Δυστυχώς όπως αντιλαμβανόμαστε το αεροδρόμιο ελικοπτέρων του ΓΕΣ είναι ολοκληρωτικά καλυμμένο από νερό, η στάθμη του οποίου διαρκώς ανεβαίνει. Παραμένουν εισέτι αναπάντητα τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με πιθανό εγκλωβισμό ελικοπτέρων τεράστιας επιχειρησιακής και οικονομικής αξίας και απαιτείται η ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού, τόσο για το επίπεδο έγκαιρης πρόληψης και λήψης μέτρων για την αποφυγή του κινδύνου που όφειλε να γνωρίζει το ΓΕΣ και ειδικά η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού εκ της αποστολής της, όσο και για τον ακριβή κατάλογο ζημιών, οικονομικού κόστους και των επιπτώσεων στις επιχειρησιακές αποστολές.
Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντικό στην εξασφάλιση της άμυνας της χώρας από εξωτερικούς εχθρούς, όσο και στην υποστήριξη σε περίοδο φυσικών καταστροφών.
Ερωτάσθε, κατόπιν αυτών κύριε Υπουργέ: Εφόσον υπήρχε ενημέρωση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για ακραία καιρικά φαινόμενα και αφού γνώριζε η Κυβέρνηση -και άρα το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΣ και η ΔΑΣ- ότι η περιοχή, η λίμνη Κάρλα, είναι ταμιευτήρας ύδατος, τι προληπτικά μέτρα ελήφθησαν για την προστασία του αεροδρομίου, των ελικοπτέρων και των ευπαθών υλικών; Υπήρχαν σχέδια έκτακτης εκκένωσης και μετεγκατάστασης λόγω θεομηνίας;
Και δεύτερον, έχοντας ως δεδομένο το μέγεθος των καταστροφών στο αεροδρόμιο, καθόσον όπως προκύπτει από αεροφωτογραφίες στο διαδίκτυο όλη η περιοχή είναι μία λίμνη, να μας πείτε αν και πότε το αεροδρόμιο θα ξαναλειτουργήσει και το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Προκαταβολικά, κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας, γιατί πραγματικά μου δίνετε την ευκαιρία να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα πράγματι για το περιστατικό στο οποίο αναφέρεστε και εύλογα ερωτήματα τα οποία -εντός και εκτός εισαγωγικών- δημιουργήθηκαν από αυτήν την κατάσταση την οποία περιγράψατε.
Συνεπώς, θα προχωρήσω ευθέως στην ουσία των ερωτημάτων σας και θα σας πω ότι από την πρώτη στιγμή που είχαμε την ειδοποίηση για την επερχόμενη κακοκαιρία, για την κακοκαιρία «Ντάνιελ», οι αρμόδιες διευθύνσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού ενημέρωσαν άμεσα την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και διέταξαν την άμεση μεταφορά μέσων και υλικών σε ασφαλή τοποθεσία εντός του αεροδρομίου. Κατά τη μεταφορά τους μάλιστα ακολουθήθηκαν όλες οι πάγιες υφιστάμενες και ισχύουσες διατάξεις περί ασφάλειας, τόσο υλικού όσο και εγκαταστάσεων.
Και να πω εδώ πέρα παραθετικά ότι σε κάθε χώρο όπου υπάρχει στρατιωτική υπηρεσία ή μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχει και το αντίστοιχο σχέδιο ασφαλείας του στρατοπέδου, στο οποίο μάλιστα περιλαμβάνονται σαφείς κανόνες όσον αφορά την ασφάλεια και βεβαίως και τα σενάρια εκπαίδευσης προσωπικού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ήταν και το συγκεκριμένο περιστατικό.
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα αυστηρά πρωτόκολλα, ακολουθήθηκαν και αντίστοιχες ενέργειες. Μεταφέρθηκαν -είμαι σαφής σε αυτό- όλα τα λειτουργικά ελικόπτερα, τα οποία είναι σε χρήση και επιχειρησιακά, ως άμεσης προτεραιότητας και σημασίας ενέργεια. Συνεπώς αυτό το πράγμα έγινε.
Τελευταία μετακινήθηκαν αυτά τα οποία είδαμε και σε φωτογραφίες, τα Χιούι, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ανενεργά επίσημα, λόγω παλαιότητας εξήντα ετών και τα οποία έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία προ πολλών ετών. Αυτά είναι –επαναλαμβάνω- τα ελικόπτερα τα οποία απεικονίζονται στις φωτογραφίες τις οποίες είδαμε και στον Τύπο.
Θέλω, λοιπόν, να καταστήσω σαφές ότι το αεροδρόμιο Στεφανοβίκειο παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα ελικόπτερα τα οποία είναι εν ενεργεία, θα είναι ασφαλή και βεβαίως, εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μεταστάθμευσης και σε άλλες βάσεις ή περιοχή, αν η δυναμική αυτών των φαινομένων επιβάλλει τέτοιες καταστάσεις. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι στη δευτερολογία μου θα μπορώ να υπεισέλθω σε παραπάνω λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις αν χρειαστεί από τον κύριο συνάδελφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για και τη δευτερολογία σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΝΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε που είστε σήμερα εδώ για να μας απαντήσετε. Πάντως, μπορεί να υπήρχαν, βέβαια, σχέδια, όπως λέτε, η πράξη αποδεικνύει το αντίθετο. Πρώτον, δεν μας ενημερώσατε, δεν μας απαντήσατε για το πότε θα ξαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο και δεύτερον, για το μέγεθος της οικονομικής ζημίας.
Μπορεί να λέτε ότι μετεγκαταστάθησαν τα ελικόπτερα ή μεταφέρθηκαν, αλλά η πραγματικότητα μας αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Ξέρετε, αποδεικνύεται ότι ό,τι έγινε στις φωτιές, το ίδιο έγινε και στις πλημμύρες. Δεν υπήρχε σχέδιο πρόληψης.
Δεν μετεγκαταστάθησαν αμέσως σε εντελώς διαφορετικό χώρο, γιατί πλημμύρισε η βάση και ό,τι έγινε στην Αγχίαλο έγινε και εδώ. Στην Αγχίαλο μπήκε η φωτιά μέσα, ανατινάχθηκαν τα πυρομαχικά και αναγκάστηκαν τα αεροπλάνα να φύγουν από τη βάση και το κυριότερο ετέθη σε κίνδυνο η ζωή των στελεχών.
Εδώ η πλημμύρα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η βάση πλημμύρισε. Δεν γέμισε απλά νερό, πλημμύρισε τελείως, έγινε λίμνη. Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αυτό. Και αν όλα αυτά συμβαίνουν σε περίοδο ειρήνης, πώς θα διαφυλάξετε την ακεραιότητα της χώρας;
Εν τω μεταξύ, το περίεργο είναι ότι μαζί με όλες τις απελθούσες κυβερνήσεις, συνεχίζετε να διατηρείτε μία βάση ενός στρατιωτικού αεροδρομίου σε μία περιοχή που είναι φυσικός ταμιευτήρας ύδατος και ορίστε, λοιπόν, τι έγινε. Γνωρίζατε πολύ καλά από πριν ότι επρόκειτο να έρθουν ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν κάνατε απολύτως τίποτα, αφήσατε το αεροδρόμιο στην τύχη του. Προκύπτει από την πραγματικότητα αυτό που σας λέω.
Προφανώς, δίνετε την εντύπωση ότι δεν έγινε κάτι, ότι το ζήτημα είναι μικρής αξίας, αλλά πολύ καλά το γνωρίζετε, να σας το επισημάνουμε κι εμείς, ότι εκεί υπήρχαν ελικόπτερα πολύ μεγάλης επιχειρησιακής αξίας και ετοιμότητας και φυσικά, πολύ υψηλής αξίας πολεμικό υλικό, το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί.
Επίσης, υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα στο διαδίκτυο τα οποία λένε ότι η οικονομική ζημιά είναι πολύ μεγάλη και επίσης, πολύ μεγάλη ζημιά υπέστη το στρατόπεδο σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτά πρέπει να τα διαψεύσετε με κάποιον τρόπο, αν δεν είναι αλήθεια, με αποδείξεις. Ειδάλλως, αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο καταλαβαίνετε πόσο έχει εκτεθεί η χώρα μας.
Το σίγουρο είναι ότι το επιτελικό κράτος, το οποίο μονίμως ευαγγελίζεστε, είναι μια ουτοπία, δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Και μάλλον, όπως διαφαίνεται, θα προσπαθήσετε να εμπλέξετε τις Ένοπλες Δυνάμεις με την Πολιτική Προστασία ή μάλλον να αντικαταστήσετε πλήρως την Πολιτική Προστασία από τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί προφανώς δεν υπάρχει Πολιτική Προστασία.
Ξέρετε, είναι πολύ επικίνδυνη η διοίκηση που κάνατε, γιατί γνωρίζατε ότι θα έρθει φυσική καταστροφή. Οφείλατε να κάνετε κάτι και δεν το κάνατε. Δεν λάβετε μέτρα πρόληψης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα στρατόπεδα και στη μία περίπτωση και στην άλλη καταστράφηκαν παντελώς -δεν μας είπατε πότε θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα- και ότι κινδύνεψαν οι ζωές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι, ευτυχώς, και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο, ότι καθημερινά αγωνίζονται με εξαιρετικά υψηλό φρόνημα και αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσία και ίσως με μοναδικό μεγάλο εμπόδιο την εσφαλμένη διοίκηση την οποία ασκείτε. Παραδεχτείτε το. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, για τη δευτερολογία σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε συνάδελφε, και στην πρωτολογία μου σας κατέστησα σαφές ότι το στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο παραμένει επιχειρησιακό. Το επαναλαμβάνω, λοιπόν, και τώρα. Όμως, θα επαναλάβω ότι ελήφθησαν όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου τα επιχειρησιακά και σε εν ενεργεία συστήματα, ελικόπτερα και όχι μόνο, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο εντός του αεροδρομίου και βεβαίως, ελήφθησαν όλες οι ενέργειες προκειμένου και το προσωπικό, αλλά και το στρατιωτικό υλικό εντός του αεροδρομίου να μεταφερθεί με ασφάλεια.
Συνεπώς, υλοποιήθηκε έγκαιρα το σχέδιο το οποίο είχε η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και μάλιστα με τρόπο που στην ουσία να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το επιχειρησιακό της έργο και υπό τις νέες προσωρινές θέσεις.
Τώρα, όσον αφορά στην πλήρη επαναλειτουργία και στο μέγεθος της οικονομικής ζημίας, αυτή τη στιγμή δεν δύναται κανείς να σας πει με απόλυτη ασφάλεια πότε θα γίνει, γιατί περιμένουμε την υποχώρηση των υδάτων. Νομίζω ότι αυτό θα μπορεί να γίνει τις επόμενες ημέρες.
Και να σας δώσω μερικές διευκρινήσεις ακόμα, για να έχετε και μια πληρότητα όσον αφορά στην κατάσταση. Όσον αφορά στα Απάτσι, αυτό το τόσο σημαντικό μέσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, και κάποιες φωτογραφίες τις οποίες έσπευσαν κάποιοι καλοπροαίρετοι να εκμεταλλευτούν, αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο ήταν υπό μεταφορά τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Συνεπώς, αυτά δεν έχουν την παραμικρή ζημία όσον αφορά στη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο.
Τώρα, στον τομέα του αμυντικού υλικού όπως καταλαβαίνετε δεν δύναμαι αυτή τη στιγμή, ειδικά σε μια δημόσια συνεδρίαση, να σας πω με λεπτομέρειες ποιες ακριβώς είναι και αν υπάρχουν ζημιές. Το έχω πει κατ’ επανάληψη ότι μπορεί να γίνει μια ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών, όπου εκεί με πιο μεγάλη ελευθερία μπορεί να γίνει πλήρης ενημέρωση των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Όσον αφορά στην πλήρη επαναλειτουργία του αεροδρομίου, σας επαναλαμβάνω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επανεξεταστεί, εφόσον βεβαιωθούν, βεβαίως, οι στρατιωτικές αρχές ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του.
Θέλω, όμως, να διαβεβαιώσω μέσω της ερώτησή σας και εσάς και όλον τον ελληνικό λαό, ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματικά, σε καθημερινή βάση προβαίνουν σε εκπαιδεύσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και των στρατιωτικών υποδομών, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και βεβαίως, διαθέτουν και την εμπειρία και την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι ειδικά σε περιπτώσεις κλιματικής κρίσης βλέπουμε το πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω και να σας πω ότι προφανώς, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα υποκαταστήσουν τον ρόλο της πολιτικής ηγεσίας, αλλά δεν νομίζω ότι κανείς θα διαφωνήσει ότι πρέπει να έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο όπου κληθούν, προκειμένου να βοηθήσουμε ζωές, περιουσίες, όπως συνέβη πρόσφατα και στη Θεσσαλία. Θα σας πω μόνο ότι πάνω από δυόμισι χιλιάδες συμπολίτες μας στην ουσία διεσώθησαν μέσα από τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είδατε τις γέφυρες, επίσης, που έστησε το μηχανικό του στρατού προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές και πολλές άλλες από τις ενέργειες που κάναμε προκειμένου σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό να επέλθει ξανά η καθημερινότητα. Συνεπώς, θα έλεγα ότι ο ρόλος και η σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών είναι κεντρικός χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ποτέ ότι θα υποκαταστήσουμε την πολιτική προστασία, η οποία στην τελική έχει και τον συντονισμό όλων αυτών των ενεργειών. Σας ευχαριστώ πολύ.