20.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Πέθανε ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος – Θρήνος στον Ποντιακό Ελληνισμό

ΑρχικήΕλλάδαΠέθανε ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος - Θρήνος στον Ποντιακό Ελληνισμό

Πέθανε ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος ο οποίος διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά.

Εκοιμήθη σήμερα, Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου θα ψαλεί την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στις 5.30 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Δράμας ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

Μητροπολίτης Δράμας Παύλος: Βιογραφικό – Τα βιβλία για τον Πόντο

Βιογραφικό

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος (κατά κόσμον Αλέξανδρος) Αποστολίδης, γεννήθηκε στη Βέροια της Μακεδονίας το έτος 1963.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του απεφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το έτος 1988, κατέστη διπλωματούχος (Master) το 1995 και Διδάκτωρ της Θεολογίας του αυτού Πανεπιστημίου το 2002.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και Πρεσβύτερος το 1988 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Βεροίας κύρο Παύλο. Διετέλεσε Εφημέριος εν Βεροία και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά επί δεκαπέντε έτη και α´ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.

Συνέγραψε άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, πραγματοποίησε ομιλίες – διαλέξεις και έλαβε μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη και χειροτονήθηκε τον Οκτώβριο 2005.

Από την μαρτυρική Γη του Πόντου

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες του Μητροπολίτου Δράμας γεννήθηκαν στην μαρτυρική γη του Πόντου.

Από την οικογένεια του πατέρα του από την περιοχή του Τουρτουνίου, μια ορεινή περιοχή μεταξύ Τραπεζούντας και Αργυρούπολης και από την οικογένεια της μητέρα του από την Κρώμνη.

Κατοικούσαν τα τελευταία χρόνια στην Τραπεζούντα, μάλιστα η προγιαγιά του ήταν της οικογενείας Ματθαίου Κωφίδη, ο οποίος ήταν βουλευτής της περιφερείας Τραπεζούντος στην Οθωμανική Βουλή και ο οποίος απαγχονίσθηκε στην Αμάσεια του Πόντου στις 8 Σεπτεμβρίου του 1921.

Τα βιβλία για τον Πόντο

Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος προσέφερε στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού συγγράφοντας πέραν των άλλων 4 βιβλία:

  • Ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος Φιλιππίδης 1913-1923
  • Η Μητρόπολις Ροδοπόλεως. Το ζήτημα των εξαρχιών του Πόντου.
  • Η Σίμικλη της Χαλδίας
  • Ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά της Χαλδίας

Αξιόλογες είναι και οι επανεκδόσεις ιστορικών βιβλίων για τον Πόντο από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, με την πρόνοια του Μητροπολίτου:

  • Ιστορία της ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής μονής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου Ζαβουλών ή Βαζελών, Αρχιμανδρίτης Παναρέτος Κ. Τοπαλίδης. Τραπεζούντα 1909.
  • Ο Πόντος ανά τους αιώνας, Αρχιμανδρίτης Παναρέτος Κ. Τοπαλίδης. Δράμα 1929.
  • Ιστορία της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Χουτουρά της κατά την Χαλδίαν, Γεώργιος – Κάνις Κανδυλάπτης

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον Μητροπολίτη Δράμας να τραγουδάει στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, μετά την Αρχιερατική Λειτουργία στις 15 Αυγούστου 2010, το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι για τη “Σουμέλα την Παναΐα”.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα