13.6 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Μηταράκης από Πακιστάν: Νομιμοποίηση και 5ετής βίζα στους Πακιστανούς

ΑρχικήΕλλάδαΜηταράκης από Πακιστάν: Νομιμοποίηση και 5ετής βίζα στους Πακιστανούς

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συνάντησε στις 7 Φεβρουαρίου 2022 τον Αγιούμπ Αφρίντι (Ayub Afridi), σύμβουλο του Πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, για τους Πακιστανούς στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πακιστάν, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είπε ότι η Ελλάδα έχει θέσει αυστηρό συνοριακό έλεγχο και έχει μειώσει την παράνομη μετανάστευση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η επίσημη ανακοίνωση του Πακιστάν, το επαναλαμβάνουμε, αναφέρει και τα παρακάτω:

“Στόχος της νέας πολιτικής της Ελλάδας θα είναι η παροχή βίζας για 5 χρόνια. Κάθε χρόνο ο μετανάστης μπορεί να μείνει στην Ελλάδα για 9 μήνες και να περάσει τους υπόλοιπους στην πατρίδα του.

Οι τρεις μεγάλοι στόχοι της πολιτικής είναι:

(1) Έκδοση νέων θεωρήσεων βίζα μέσω νόμιμων διαύλων
(2) Νομιμοποίηση λαθρομεταναστών
(3) Εξάλειψη του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η νόμιμη μετανάστευση θα αυξήσει τα έσοδα για το Πακιστάν και θα προωθήσει την Pakistan International Airline για απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα.

Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει περισσότερους από 60.000 εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους Πακιστανούς και οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία μετανάστευσης και ως εκ τούτου κατανοούν το αμοιβαίο συναίσθημα. Η Ελλάδα είχε μετανάστες και από την Ευρώπη, όπως η Ουκρανία, η Αλβανία και η Τουρκία. Δυστυχώς, η Ελλάδα και το Πακιστάν δεν είχαν ισχυρή επικοινωνία σχετικά με τη μετανάστευση στο παρελθόν και, ως εκ τούτου, οι Πακιστανοί στην Ελλάδα υπέφεραν εξαιτίας αυτού.

Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τους Πακιστανούς στο εξωτερικό Αγιούμπ Αφρίντι, είπε στον Υπουργό Νότη Μηταράκη, ότι το Πακιστάν δημιουργεί μια βάση δεδομένων για να παρέχει στις χώρες εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους.

Επιπλέον ότι, ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα δανείων με ευνοϊκούς όρους για Πακιστανούς μετανάστες.

Ο Αγιούμπ Αφρίντι είπε επίσης ότι το λαθρεμπόριο και η εμπορία ανθρώπων προωθούν επίσης τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος, το οποίο το Πακιστάν αγωνίζεται επί του παρόντος να εξαλείψει. Είπε ότι το Πακιστάν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει Έλληνες τουρίστες.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι θα είναι μια καλή πρωτοβουλία για το Πακιστάν να γίνει εταίρος στη μετανάστευση παρέχοντας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μέσω νόμιμων διαύλων. Είπε ότι μια επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική είναι να διασφαλίσει ότι αυτοί οι μετανάστες μια μέρα θα επιστρέψουν στη χώρα και θα φέρουν πίσω τις επενδύσεις.”

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Πακιστάν

Ελλάδα και Πακιστάν υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάσχεση της ροής λαθρομεταναστών από το Πακιστάν και την παροχή ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα μέσω νόμιμων διαύλων μετανάστευσης και ισχυρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Όπως διαφαίνεται και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πακιστάν στο εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Πακιστάν, δεν γίνεται μνεία για επαναπροωθήσεις παράνομα εισερχομένων Πακιστανών.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του Υπ. Μετανάστευσης ανέφερε:

“Θα συζητηθούν τρόποι αποθάρρυνσης της παράνομης μετανάστευσης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας στο ζήτημα των επιστροφών όσων δεν διαμένουν νόμιμα στην Ευρώπη.” Σημειώστε ότι το Ελληνικό Υπουργείο δεν νοιαζόταν για τα του οίκου του αλλά τα της Ευρώπης.

Συνάντηση Μηταράκη με Ιμράν Χαν

Αργότερα ο Μηταράκης, αφού πήρε “κουβά” όπως διαβάσατε, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ιμράν Χαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το Πακιστάν στους συνεταιριστικούς δεσμούς του με την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη για αυξημένη συνεργασία σε ποικίλα πεδία συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης.

Ο Ιμράν Χαν δήλωσε ότι οι παράνομες οικονομικές ροές από τις αναπτυσσόμενες χώρες προς τις ανεπτυγμένες χώρες εξάντλησαν τους πόρους των αναπτυσσόμενων εθνών και το φαινόμενο εκδηλώθηκε επίσης στη δημιουργία ζητημάτων όπως η παράνομη μετανάστευση.

Ο Ιμράν Χαν υπογράμμισε ότι, ενώ ανακόπτουν τις παράνομες οικονομικές ροές, πρέπει επίσης να βρεθούν τρόποι για τη θέσπιση οδών για τη νόμιμη μετανάστευση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιμράν Χαν εκτίμησε την πρωτοβουλία της Ελλάδας να δημιουργήσει νόμιμους διαύλους μετανάστευσης που θα ανοίγουν λεωφόρους για πακιστανική εξειδικευμένη εργασία.

Ο υπουργός Μηταράκης τόνισε τη σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Πακιστάν και των τακτικών διμερών συναλλαγών. Μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και την πρόσκλησή στον Ιμράν Χαν να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο υπουργός Μηταράκης εκτίμησε τον παραγωγικό ρόλο της πακιστανικής κοινότητας στην οικονομία της Ελλάδας και σκιαγράφησε επίσης το προτεινόμενο σχέδιο για νόμιμους διαύλους μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης…

Η επίσημη ανακοίνωση του Πακιστάν:

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα