Ο Τούρκος Καραγκιόζης χρησιμοποιήθηκε ευρέως για να μεταδοθούν οι ιδέες του Μουσταφά Κεμάλ κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία της Ελλάδας που κατέληξε στην Καταστροφή το 1922.
Η εφημερίδα Karagöz, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο θέατρο σκιών, ιδρύθηκε από τον Αλί Φουάτ Μπέη και το πρώτο τεύχος της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου 1908. Ενώ αρχικά εκδίδονταν δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη, αργότερα άρχισε να δημοσιεύεται μία φορά την εβδομάδα. Μετά τον θάνατο του Αλί Φουάτ Μπέη, αγοράστηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Μουσταφά Κεμάλ.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την πρώτη “γελοιογραφία” που αναφέρεται στην είσοδο του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Δύο στρατιώτες υπό το βλέμμα του Μουσταφά Κεμάλ ρίχνουν οστά Ελλήνων στη βάρκα του Καραγκιόζ.
Ο “γελοιογράφος” αποτυπώνει τους άοπλους πολίτες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους που πνίγηκαν ή πετάχθηκαν νεκροί/τραυματισμένοι στη θάλασσα της Σμύρνης ως νεκροκεφαλές. Για να δείξει ότι πρόκειται για Έλληνες ένας σκελετός φοράει φουστανέλα -μάλλον θέλει να απεικονίσει Εύζωνα. Στο βάθος δεξιά, διακρίνεται ο Πύργος του Ρολογιού της Σμύρνης, στην Πλατεία Κονακίου, με υψωμένη την τουρκική σημαία.
Ο Γαζή Πασάς λέει: “Έλα Καραγκιόζ(η), να σε δω. Πηγαίνετε τους στην ανοιχτή θάλασσα για να μην μολύνουν τη θάλασσα της Σμύρνης.”
Ο Καραγκιόζ(ης) απαντάει: “Ευχαριστώ Πασά, μην ανησυχείς, έχω ήδη υποσχεθεί στους καρχαρίες μια γιορτή. Χάρη σε εσάς, θα εκπληρώσω την υπόσχεσή μου!”
Η “γελοιογραφία” η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Karagöz στις 13/9/1922 καταγράφει την πραγματικότητα: Έλληνες ρίχθηκαν στη θάλασσα στην Μικρασιατική Καταστροφή και δε πνίγηκαν γιατί συνωστίστηκαν στην προκυμαία της Σμύρνης. Για αυτό άλλωστε στην Τουρκία λένε “ο στρατός έσπρωξε τον εχθρό στη θάλασσα”.
Έρευνα: Glaux (Γλαυξ)