Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός hMPV προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό και οι ερωτήσεις για ενδεχόμενη επερχόμενη καραντίνα (λοκντάουν) πληθαίνουν. Ποια είναι η τελευταία ενημέρωση από ΕΟΔΥ και ΠΟΥ;
Ένας 71χρονος και η 60χρονη σύζυγός του, νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Ο άνδρας έχει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου». Η κόρη τους είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, όπου η κατάσταση με τον ιό είναι κρίσιμη, με μίνι καραντίνα (lockdown) στη Γουχάν λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Η σύζυγος του 71χρονου, παρά τα πρώτα θετικά τεστ, διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Α.
Η Κίνα βιώνει μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων hMPV (Human MetaPneumoVirus), με τα νοσοκομεία να δέχονται πίεση. Σε μόλις δέκα ημέρες, τα κρούσματα αυξήθηκαν, γεγονός που οδήγησε σε περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανάφερε (7/1) ότι, “με βάση στοιχεία που δημοσίευσε η Κίνα, που καλύπτουν την περίοδο έως τις 29 Δεκεμβρίου 2024, οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι ανιχνεύσεις εποχικής γρίπης, ρινοϊού, RSV και hMPV, ιδιαίτερα στις βόρειες επαρχίες της Κίνας, έχουν επίσης αυξηθεί.”
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε (8/1) ότι, “σύμφωνα με ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές.”
Ο ΕΟΔΥ δήλωσε επίσης, ότι τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης (σσ του 71χρονου) δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα.
“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα (σσ του 71χρονου), ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα“, τονίζει ο ΕΟΔΥ και σημειώνει ότι “με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα (σσ 8/1), δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό”.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του μεταπνευμονοϊού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.
Ο ΠΟΥ συμβουλεύει, με την από 7 Ιανουαρίου ανακοίνωσή του, “με βάση την τρέχουσα εκτίμηση κινδύνου, να μην υπάρχουν περιορισμοί ταξιδιού ή εμπορίου που σχετίζονται με τις τρέχουσες τάσεις στις οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις”.
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για ενδεχόμενο επιβολής lockdown (καραντίνα) λόγω του μεταπνευμονοϊού στην Ελλάδα και τον κόσμο. Την ίδια ώρα, χρήστες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρουν ανησυχία και αντιδρούν αρνητικά στην ιδέα μιας νέας καραντίνας, όπως με τον κορονοϊό, ενώ άλλοι κάνουν χιούμορ.