Μάθετε πότε είναι η Μεγάλη Εβδομάδα 2025 στο Ορθόδοξο Πάσχα. Τι γιορτάζουμε κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η πιο κατανυκτική περίοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αποτελεί προετοιμασία για την Ανάσταση του Χριστού. Κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έχει το δικό της ιδιαίτερο θρησκευτικό και υμνολογικό περιεχόμενο.
Η Μεγάλη Εβδομάδα 2025 είναι από τη Δευτέρα 14 έως την Κυριακή 20 Απριλίου.
Επειδή το πρώτο τροπάριο που ψάλλεται τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι το κατανυκτικότατο: “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…”, εμπνευσμένο από την παραβολή των δέκα Παρθένων, οι Ακολουθίες της Μεγάλης Δευτέρας, της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης λέγονται “Ακολουθίες του Νυμφίου”.
Ας δούμε αναλυτικά τι γιορτάζουμε κάθε μέρα:
Μεγάλη Δευτέρα – Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος και η Άκαρπη Συκιά
Η Μεγάλη Δευτέρα (14 Απριλίου 2025) είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου και στην άκαρπη συκιά, την οποία καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. Ο Ιωσήφ, 11ος υιός του Ιακώβ, προεικονίζει με την περιπέτειά του πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο από τα αδέλφια του τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του. Η ιστορία του Ιωσήφ υπογραμμίζει την αρετή και την πίστη, ενώ η άκαρπη συκιά συμβολίζει την άκαρπη ζωή χωρίς καλά έργα.
Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ενώ το βράδυ ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου με το τροπάριο “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…”.
Μεγάλη Τρίτη – Οι Δέκα Παρθένες και τα Τάλαντα
Η Μεγάλη Τρίτη (15 Απριλίου 2025) είναι αφιερωμένη σε δύο σημαντικές παραβολές: των Δέκα Παρθένων και των Ταλάντων. Η παραβολή των Δέκα Παρθένων μας υπενθυμίζει την ανάγκη της πνευματικής ετοιμότητας, ενώ η παραβολή των Ταλάντων διδάσκει τη σημασία της καλλιέργειας των χαρισμάτων μας.
Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, κατά την Ακολουθία του Νυμφίου, ψάλλεται το κατανυκτικό τροπάριο της Κασσιανής: “Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…”.
Τονίζεται ότι, πόρνη δεν ήταν η Κασσιανή, η ποιήτρια, αλλά η ηρωίδα του ποιήματός της, η γυναίκα δηλ. που άλειψε με μύρα τον Κύριο.
Μεγάλη Τετάρτη – Το Ιερό Ευχέλαιο και η Αμαρτωλή Γυναίκα
Η Μεγάλη Τετάρτη (16 Απριλίου 2025) είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας (πόρνη) που, μετανιωμένη, άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο. Η πράξη της δείχνει την αγάπη και την ταπείνωση, ενώ την ίδια μέρα τελείται και το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στους ναούς.
Την ημέρα αυτή επιτελούμε ανάμνηση και άλλων δύο γεγονότων. Της συγκλήσεως του Συνεδρίου των Ιουδαίων για καταδίκη του Χριστού και της αναχωρήσεως του Ιούδα προς τους Αρχιερείς με τους οποίους συμφώνησε την προδοσία. Για τον λόγο αυτό καθιερώθηκε η νηστεία της Τετάρτης).
Μεγάλη Πέμπτη – Μυστικός Δείπνος και Προδοσία
Την Μεγάλη Πέμπτη (17 Απριλίου 2025) τιμούμε τέσσερα γεγονότα: τον Ιερό Νιπτήρα, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή στο Όρος των Ελαιών και την Προδοσία του Ιούδα. Η ημέρα αυτή υπογραμμίζει την ταπείνωση του Χριστού και την παράδοση της Θείας Κοινωνίας.
Την Μεγάλη Πέμπτη, τελείται η Ακολουθία των Παθών, διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια και γίνεται η τελετή της Σταύρωσης του Χριστού.
Τα δώδεκα Ευαγγέλια είναι οι δώδεκα σχετικές με το Πάθος του Κυρίου περικοπές, από τις περιγραφές των τεσσάρων Ευαγγελιστών. Μεταξύ πέμπτου και έκτου Ευαγγελίου, λιτανεύεται εντός του Ναού ο Εσταυρωμένος και τοποθετείται στο μέσο για προσκύνηση.
Μεγάλη Παρασκευή – Σταύρωση και Αποκαθήλωση
Η Μεγάλη Παρασκευή (18 Απριλίου 2025) είναι ημέρα απόλυτης νηστείας και αργίας, αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Το πρωί γίνεται η Αποκαθήλωση, ενώ το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Επιταφίου με περιφορά.
Μεγάλο Σάββατο – Ταφή και Εις Άδου Κάθοδος
Το Μεγάλο Σάββατο (19 Απριλίου 2025) είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Κάθοδό Του στον Άδη.
Το πρωί τελείται ο Εσπερινός της Ανάστασης και το βράδυ πραγματοποιείται η Ακολουθία της Αναστάσεως με το αναστάσιμο μήνυμα “Χριστός Ανέστη!”.
Κυριακή του Πάσχα – Η Ανάσταση του Κυρίου
Η Κυριακή του Πάσχα (20 Απριλίου 2025) είναι η κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας και γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού, η νίκη της ζωής επί του θανάτου.
Την Κυριακή του Πάσχα ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης και ακούγεται το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο “ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια τω Σαββάτω των θυρών κεκλεισμένων”, σε πολλές γλώσσες.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!
Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας “Χριστός Ανέστη” και απαντώντας “Αληθώς Ανέστη”.