Σύγχυση με τις ανακοινώσεις για τον θάνατο των Ελλήνων στη Λιβύη από το Υπουργείο Εξωτερικών και το ΓΕΕΘΑ.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε ενώ ερωτήματα δημιουργούνται για τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος.
Παρουσιάζοντας το χρονικό των επίσημων ανακοινώσεων, θα θέτουμε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμοδίους.
Σε ποιο αεροδρόμιο προσγειώθηκε το αεροσκάφος C-130
Ένα αρχικό ερώτημα είναι, σε ποιο αεροδρόμιο προσγειώθηκε το αεροσκάφος C-130; Στο αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ ή στο αεροδρόμιο στη Βεγγάζη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών; Υπήρξε αλλαγή στο σχέδιο πτήσης και εάν ναι για ποιο λόγο;
Στην παρακάτω εικόνα από το Google Earth μπορείτε να δείτε πού είναι τα δύο αεροδρόμια και πού είναι η πόλη Ντέρνα, τελικός προορισμός της αποστολής:
Η κατάσταση υγείας των Στρατιωτικών
Η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για το ατύχημα ανέφερε ότι “σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.”
Ποιες είναι οι αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας που δεν ήξεραν ότι υπάρχουν νεκροί (ή τουλάχιστον αρχικά σοβαρά τραυματίες) αλλά αντιθέτως ενημέρωναν ότι οι Έλληνες Στρατιωτικοί (στελέχη) έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς και όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής; Ποια είναι αυτά τα νοσοκομεία; (σσ. το ερώτημα για τα νοσοκομεία θα μας απασχολήσει και παρακάτω). Οι τραυματίες ήταν σοβαρά τραυματισμένοι και κατέληξαν στο νοσοκομείο;
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, δεν ανέφερε την κατάσταση υγείας των μελών της αποστολής που αποτελούνταν από 19 άτομα (16 Στελέχη και 3 πολίτες ως διερμηνείς), όπως προκύπτει από την φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε απλά ότι, υπήρξε “αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασης στην πόλη Ντέρνα“ και διαβεβαίωνε την ετοιμότητα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βεγγάζη “για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της” σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι, την αποστολή συνόδευσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, Πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση. Όταν το ΥΠΕΞ γράφει στην ανακοίνωσή του “συνόδευσε”, τί εννοεί; Ο Πρόξενος ήταν στο ίδιο λεωφορείο με τα μέλη της αποστολής; Κινούνταν με όχημα του Προξενείου; Ποια η κατάσταση της υγείας του; Πού βρίσκεται αυτή την στιγμή;
Όταν έγινε γνωστό το ατύχημα από ξένα ΜΜΕ ακολούθησε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με την οποία “τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται“. Από ποιον/ποιους έμαθε την πληροφορία; Πώς αγνοούνται θύματα τροχαίου ατυχήματος; Δεν ξέρουμε σε ποιο νοσοκομείο διακομίσθηκαν; Αν και νωρίτερα, οι “αρμόδιες διπλωματικές αρχές” ενημέρωναν ότι “όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής”; Ή μήπως απανθρακώθηκαν;
Το τροχαίο ατύχημα
Όσον αφορά στο τροχαίο ατύχημα, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ούτε το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πού έγινε το τροχαίο ατύχημα, παρά μόνο ότι συγκρούστηκε το λεωφορείο με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Από όσο διακρίνεται στο βίντεο, το λεωφορείο είναι στη δεξιά πλευρά του δρόμου και το άλλο όχημα εκτιμάται ότι έπεσε επάνω του. Έπεσε επειδή έκανε λάθος ο οδηγός του (αντικανονική προσπέραση) ή το έκανε επίτηδες; Σημειώνεται ότι, η οδήγηση στη Λιβύη είναι στη δεξιά πλευρά του δρόμου, όπως και σε εμάς.
Εικόνες από το σημείο του τροχαίου ατυχήματος (το βίντεο εδώ):
Τα ξένα ΜΜΕ, κυρίως αραβικά, αναφέρουν ότι το ατύχημα έγινε μεταξύ των πόλεων Marawah και Gandula (δείτε την παραπάνω εικόνα με τον χάρτη). Αν ισχύει κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι το αεροσκάφος C-130 προσγειώθηκε στη Βεγγάζη. Το αντικρουόμενο των ανακοινώσεων σχετικά με το αεροδρόμιο προσγείωσης το αναφέραμε και παραπάνω.
Με αφορμή τη φωτογραφία της ελληνικής αποστολής μπροστά στο C-130, γιατί οι Στρατιωτικοί φοράνε στρατιωτικά ρούχα και όχι πολιτικά, αν όχι στολή όπως οι διασώστες; Στρατιωτική βοήθεια στάλθηκε στη Λιβύη ή ανθρωπιστική; Ελπίζουμε, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς έχουν (περιποιημένο) μούσι, η εν λόγω στρατιωτική αμφίεση να ήταν μόνο για λόγους φωτογράφισης. Update: δυστυχώς η ελπίδα μας “πέθανε”, φορούσαν στρατιωτική στολή όπως φαίνεται στο βίντεο από το νοσοκομείο.
Σε αυτό το σημείο θέλουμε να αναδείξουμε μια λεπτομέρεια. Ο λογαριασμός που ανέβασε το βίντεο στο facebook, στην αρχική περιγραφή της ανάρτησης είχε αναφέρει ότι ήταν “τουρκική ομάδας διάσωσης” (7:40 μμ τοπική ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια τροποποίησε την περιγραφή και έγραψε ότι ήταν “ελληνική ομάδα διάσωσης” (7:44 μμ τοπική ώρα Ελλάδας).
Δείτε παρακάτω το σχετικό στιγμιότυπο (screenshot):
Και ένα τελευταίο ερώτημα και το σημαντικότερο για εμάς, ποιος ήταν αρμόδιος για την επιχείρηση, το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας; Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος;
Εμείς ξέρουμε ότι, ένας διατάζει και όχι πολλοί!
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός, Νίκος Δένδιας πού είναι στην όλη υπόθεση;
Εάν φθάσαμε στο σημείο να ενημερωνόμαστε για αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό από ξένα ΜΜΕ και όχι από τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας, κάτι φταίει…