10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

Κινεζικά “αστυνομικά τμήματα” στην Ελλάδα

ΑρχικήΕλλάδαΚινεζικά "αστυνομικά τμήματα" στην Ελλάδα

Κινεζική αστυνομία και κινεζικά “αστυνομικά τμήματα” στην Ελλάδα.

Κρυφά κινεζικά “αστυνομικά τμήματα” στην Ευρώπη και την Ελλάδα επικαλείται ότι υπάρχουν η οργάνωση Safeguard Defenders.

Η οργάνωση Safeguard Defenders

Η οργάνωση Safeguard Defenders είναι μια ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ιδρύθηκε στα τέλη του 2016 και όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της “αναλαμβάνει και υποστηρίζει τοπικές δραστηριότητες πεδίου που συμβάλλουν στην προστασία των βασικών δικαιωμάτων, προάγουν το κράτος δικαίου και ενισχύουν την ικανότητα της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένες από τις πιο εχθρικές περιβάλλοντα στην Ασία.”

Το γραφείο της ΜΚΟ Safeguard Defenders είναι στη Μαδρίτη, Ισπανία, και τηρείται η ανωνυμία για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και συνεργατών της για λόγους ασφαλείας.

Έκθεση της Safeguard Defenders

Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 η Safeguard Defenders δημοσίευσε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία “τοπικές αρχές Δημόσιας Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ίδρυσαν τουλάχιστον 102 «Κινεζικά Υπερπόντια Κέντρα Αστυνομικών Υπηρεσιών» σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο”, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σκοπός αυτών των κινεζικών “αστυνομικών τμημάτων” στις διάφορες χώρες, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι οι επιχειρήσεις “πειθούς για επιστροφή” στην Κίνα, των Κινέζων πολιτών που ζουν σε αυτές τις χώρες. Ως μέσα πειθούς η οργάνωση απαριθμεί την παρενόχληση, απειλή, εκφοβισμό και εξαναγκασμό.

Σύμφωνα με την έκθεση της Safeguard Defenders στην Αθήνα υπάρχει “αποκαλυφθείς σταθμός” [1] ο οποίος είναι παράρτημα του αστυνομικού τμήματος της πόλης Φουτσόου (Fuzhou)[2] στην νοτιοανατολική Κίνα,η οποία είναι πρωτεύουσα και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στην επαρχία Φουτσιάν.

[1] Patrol and Persuade A follow-up investigation to 110 Overseas, σελ 6, Πίνακας 1. Κατάλογος των δικαιοδοσιών της κινεζικής αστυνομίας και τοποθεσία των κέντρων αστυνομικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, αρχείο pdf στο safeguarddefenders.com
[2] 110 OVERSEAS Chinese Transnational Policing Gone Wild, σελ 13, αρχείο pdf στο safeguarddefenders.com

“Κινεζική αστυνομία” στην Αθήνα

Στις 18 Ιανουαρίου 2023 ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργό Εξωτερικών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με το παράρτημα της “κινεζικής αστυνομίας” στην Αθήνα, καταθέτοντας ως αναφορά το άρθρο του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 26 Δεκεμβρίου 2022.

Απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών στην απάντησή του αναφέρει ότι “ευθύς μόλις ενημερώθηκε για τις καταγγελίες της εδρεύουσας στην Ισπανία ΜΚΟ, περί λειτουργίας των λεγόμενων “υπερπόντιων αστυνομικών σταθμών” (overseas police stations) της Κίνας σε διάφορες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, προέβη σε συντονισμό με τα καθ’ ύλη αρμόδια Υπουργεία και φορείς στις δέουσες ενέργειες.”

Το Υπουργείο Εξωτερικών όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, ενημερώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία ότι δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη / λειτουργία “υπερπόντιου κινεζικού αστυνομικού σταθμού” στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα