13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Καθαρά Δευτέρα 2024: Γιατί τρώμε λαγάνα

ΑρχικήΕλλάδαΚαθαρά Δευτέρα 2024: Γιατί τρώμε λαγάνα

Μάθετε γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα.

Φέτος, η Καθαρά Δευτέρα “πέφτει” στις 18 Μαρτίου 2024.

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

Η λαγάνα είναι άρτος χωρίς προζύμι ή αλλιώς άζυμος άρτος. Η αρχαία λέξη είναι λάγανον, που σημαίνει πλατιά λεπτή πίτα, και η ονομασία της προέρχεται από το ρήμα λαγαίω δηλ. χαλαρώνω.

Η λαγάνα, το καθιερωμένο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, είναι πατροπαράδοτο πεπλατυσμένο, ωοειδές άζυμο ψωμί, με πολύ σουσάμι στην επιφάνειά του. Η λαγάνα ήταν γνωστή στην ελληνική αρχαιότητα και ενίοτε αναφερόταν και σαν “πόπανα”.

Έτσι, ο Αριστοφάνης αναφέρει “πόπανα πέττεται” (Αχαρνής, 871), ενώ ο Αθήναιος στο έργο του Δειπνοσοφισταί (Βιβλίο Γ’,74) γράφει ότι τη λαγάνα αναφέρει ο Αριστοφάνης στις Εκκλησιάζουσες (ένα κείμενο που όμως δεν έχει διασωθεί εκεί): “λάγανον τούτο ελαφρόν τ᾽ εστί και άτροφον, και μάλλον αυτού έτι η επανθρακίς καλουμένη. μνημονεύει δε του μεν Αριστοφάνης εν Εκκλησιαζούσαις φάσκων λάγανα πέττεται”.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο διήγημά του Ο Κακόμης, γράφει: “Εστρώνετο επάνω εις τον σοφάν σταυροπόδι, σιμά στο “κεπένι” του φούρνου, έπαιρνε μισό ψωμί ή κατά προτίμησιν δύο λαγάνες, έτρωγεν όλον το γιουβέτσι, έπινε μισήν οκάν κρασί, και “το έπαιρνε δίπλα”..”.

Το έθιμο της λαγάνας διατρέχει τους αιώνες και στους νεότερους χρόνους την τρώμε την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της νηστείας του Πάσχα, της Σαρακοστής.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα