12.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Κατασκοπεία στην Ρόδο: SOCMINT του γραμματέα σε Αξιωματικό της ΕΛΑΣ

ΕλλάδαΚατασκοπεία στην Ρόδο: SOCMINT του γραμματέα σε Αξιωματικό της ΕΛΑΣ

Σε ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζανίτη για τον ANT1 παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία για την υπόθεση κατασκοπείας στην Ρόδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2020, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ανδρών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Ο ένας εκ των δύο εργαζόταν ως μάγειρας σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο άλλος εργάζεται ως γραμματέας σε Τουρκικό Προξενείο στη Ρόδο.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζανίτη, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί στη Ρόδο, βρέθηκε στο στόχαστρο του γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου μέσω παρακολούθησης της δραστηριότητας του στα Social Media.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε στην κατοχή του γραμματέα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) από ανάρτηση του Αξιωματικού της ΕΛΑΣ που περιείχε φωτογραφία του ίδιου με φόντο πλοίο του λιμενικού.

Από ότι θα προσέξατε γράψαμε με έντονη γραφή (bold) 3 στοιχεία: στιγμιότυπο οθόνης, ανάρτηση και φόντο. Γιατί αυτά; Ας τα πάρουμε ένα-ένα ξεκινώντας από το τελευταίο…

Φόντο. Τις περισσότερες φορές οι “κρυμμένες” πληροφορίες σε μια φωτογραφία κρύβονται στο φόντο. Ένα βουνό, μια πινακίδα, ένα χαρακτηριστικό σημείο που μπορεί να μας οδηγήσει να βρούμε τον τόπο, τον χρόνο και άλλα στοιχεία.

Για το φόντο μιας φωτογραφίας έχουμε αναφερθεί, όχι εκτενώς, σε 2 αναρτήσεις:

α. Στην ανάρτηση “Τι δεν μας άρεσε στις φωτογραφίες από την επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ στο Δ’ ΣΣ” όπου γράψαμε για τα χαρακτηριστικά σημεία στο υπόβαθρο (φόντο) που οδηγούν στον γεωεντοπισμό της εγκατάστασης.

β. Στην ανάρτηση “Επιχείρηση Τουρκίας κατά του PKK στο Βόρειο Ιράκ” όπου γράψαμε για την τηλεόραση με ζωντανή ροή ειδήσεων, που οδηγεί στην ώρα λήψης της φωτογραφίας.

Εάν ο αστυνομικός ήθελε ως φόντο το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, δεν μπορούμε να γράψουμε κάτι. Εάν όμως δεν το ήθελε, άθελά του έδωσε πληροφορίες.

Ανάρτηση. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι μια τεράστια δεξαμενή με πληροφορίες. Η συνεχώς αυξανόμενη και συχνά αλόγιστη χρήση τους από άτομα ενδιαφέροντος, οδήγησε τον τομέα συλλογής πληροφοριών από ανοικτές πηγές (OSINT) να δημιουργήσει ένα “παιδί” του που θα ασχολείται μόνο με την συλλογή πληροφοριών από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αυτό είναι το SOCMINT.

Αν δεν ξέρετε τί είναι SOCMINT διαβάστε εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε γιατί πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τί αναρτάτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διαβάστε εδώ.

Στιγμιότυπο οθόνης (screenshot). Ας μαντέψουμε γιατί ο γραμματέας “τράβηξε” screenshot και δεν “κατέβασε” τη συγκεκριμένη φωτογραφία…

Πρώτη περίπτωση είναι να μην γνώριζε πώς “κατεβαίνει” μια φωτογραφία. Η πιθανότητα άγνοιας αυξάνεται, εάν έψαχνε το προφίλ του αστυνομικού από κινητό (όπου δεν υπάρχει το “δεξί κλικ” και “αποθήκευση ως…”).

Δεύτερη περίπτωση και πιο πιθανή για εμάς, είναι να είχε εκπαιδευτεί και να γνώριζε ότι το “κατέβασμα” της φωτογραφίας έχει λιγότερες πληροφορίες από την αποτύπωση σε screenshot της ανάρτησης, όπου πέρα από την φωτογραφία του σκάφους, αποτυπώνεται το όνομα χρήστη (για μελλοντικό “σκανάρισμα”), η ημερομηνία και η ώρα ανάρτησης, η ενδεχόμενη επισήμανση της περιοχής (tag location) και άλλων χρηστών (tag person) που θα αποτελέσουν μελλοντικό στόχο και άλλα πολλά.

Πληροφοριακά, όταν μια φωτογραφία με medata “ανεβαίνει” στο facebook, τα metadata σβήνονται αυτόματα για λόγους ασφαλείας. Ο λόγος δεν είναι γιατί έχει μεταδεδομένα γεωγραφικού προσδιορισμού αλλά γιατί μπορεί να έχει κρυμμένο μήνυμα ή κακόβουλο κώδικα.

Αυτά.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζανίτη εδώ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα