19.7 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 2024: Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα...

ΕΦ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ: Απέκτησε ανεμογεννήτρια, δωρεά της εταιρείας ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ

Το ΕΦ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ απέκτησε αυτόνομο υβριδικό σύστημα...

19 Απριλίου: Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

ΑρχικήΕλλάδα19 Απριλίου: Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Η 19η Απριλίου έχει θεσπίσει ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης από το 2008.

Ο λόρδος Βύρων και η Ημέρα Φιλελληνισμού

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του λόρδου Βύρωνα που άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι, καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 (ΦΕΚ 191/Α/19.9.2008) ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Ο λόρδος Βύρων (George Gordon Byron, 6th Baron Byron), έχοντας βοηθήσει ενεργητικά τον αγώνα της ελευθερίας των Ελλήνων, αναδείχτηκε σε σύμβολο του Φιλελληνισμού και στον κατεξοχήν ρομαντικό ήρωα. Από αρχαιολάτρης, περιηγούμενος τις ελληνικές περιοχές ήδη προεπαναστατικά και εμπνεόμενος από την Ελλάδα κορυφαία ποιητικά έργα –όπως την Κατάρα της Αθηνάς (1810), το Προσκύνημα του Childe Harold (1812) και τον Γκιαούρ (1813)– υιοθέτησε ένθερμα το αίτημα της Ελληνικής Επανάστασης και Παλιγγενεσίας, και πρωταγωνίστησε στο φιλελληνικό κίνημα, σφραγίζοντάς το με τον θάνατό του στο μαχόμενο Μεσολόγγι.

Το Φιλελληνικό Ρεύμα της Ελληνικής Επανάστασης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλελληνισμού, το ΓΕΕΘΑ ετοίμασε ένα podcast προκειμένου να τιμήσει την προσφορά των Φιλελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821, που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τους αγώνες υπέρ του δίκαιου και της ελευθερίας.

Το podcast του ΓΕΕΘΑ έχει τον τίτλο «Το Φιλελληνικό Ρεύμα της Ελληνικής Επανάστασης» και αναδεικνύει μέσα από ιστορικές μαρτυρίες τον μεγάλο ενθουσιασμό που προκάλεσε διεθνώς η Εθνεγερσία του 1821, κινητοποιώντας πλήθος ανθρώπων να αφήσουν τις Πατρίδες τους και να συστρατευτούν με τους Επαναστατημένους Έλληνες στον δίκαιο αγώνα τους για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Στην ηχογράφηση του αφιερώματος αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Καλπακίδης απαγγέλλοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα ιστορικά τεκμήρια.

Η Έκθεση “Αντικρίζοντας την Ελευθερία!”

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά τους Φιλέλληνες στα πρόσωπα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αγαπούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, των ανθρώπων που προωθούν τις αξίες του ελληνικού πνεύματος. Ταυτόχρονα εξάρει την αξία της Διεθνούς Αλληλεγγύης προς τα δίκαια αιτήματα των λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Η Έκθεση “Αντικρίζοντας την Ελευθερία!” Εικόνα (screenshot): www.antikrizontas-tin-eleftheria.gr

Στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» παρουσιάζονται μια ειδική θεματική ενότητα για τον Βύρωνα και συνολικά 17 βυρωνικά τεκμήρια (χειρόγραφα, βιβλία, έργα τέχνης), ενώ από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 είχε παρουσιαστεί ο εμβληματικός πίνακας του Ludovico Lipparini με τον «Όρκο του Βύρωνα στο Μεσολόγγι», για πρώτη και μοναδική φορά σε έκθεση.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά στην έκθεση πατώντας εδώ: https://www.antikrizontas-tin-eleftheria.gr/eikoniki-periigisi/

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα