12.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: 5 συμβουλές για να αποφύγετε τις διαδικτυακές ρομαντικές απάτες

ΕλλάδαΗμέρα του Αγίου Βαλεντίνου: 5 συμβουλές για να αποφύγετε τις διαδικτυακές ρομαντικές απάτες

Καθώς πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, απατεώνες κάθε είδους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη μοναξιά κάποιων ανθρώπων για να τους εκβιάσουν και να ζητήσουν χρήματα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να τις αποφύγετε και τι να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε έναν από αυτούς τους απατεώνες.

Μόνο το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC – Federal Trade Commission), τα θύματα ερωτικών απατών έχασαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από 460 εκατομμύρια ευρώ), περισσότερα από κάθε άλλο είδος απάτης.

Λειτουργούν μέσω κοινωνικών δικτύων ή ιστοσελίδων και εφαρμογών γνωριμιών, μελετώντας το προφίλ των θυμάτων τους για να ταιριάζουν καλύτερα με αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί η απάτη…

Απάτη και εκβιασμός

Η απάτη αποπλάνησης ξεκινά πάντα με τον ίδιο τρόπο: ένα μήνυμα που αποστέλλεται μέσω κοινωνικών δικτύων ή μιας εφαρμογής γνωριμιών. Οι απατεώνες δημιουργούν πολλά προφίλ για τον εαυτό τους, με φωτογραφίες και δεδομένα που έχουν κλαπεί από άλλα άτομα στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια στέλνουν ερωτικά μηνύματα για να έρθουν σε επαφή και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του συνομιλητή τους.

Μόλις δημιουργηθεί η σχέση, χρησιμοποιούν δύο μέσα για να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα: απάτες ή εκβιασμό.

Απάτη. Γίνεται με την αναφορά οικονομικών δυσκολιών για να ωθήσει το θύμα να κάνει μεταφορά χρημάτων γρήγορα. Μπορεί να είναι η βοήθεια ενός άρρωστου αγαπημένου προσώπου, τα έξοδα ταξιδιού, οι απλήρωτοι λογαριασμοί ή η αντιμετώπιση μιας περιόδου ανεργίας. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να προσφερθούν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα. Σκεπτόμενοι να βοηθήσουν, οι εγκλωβισμένοι κάνουν στη συνέχεια μεταφορές που μπορούν γρήγορα να φτάσουν σε εντυπωσιακά ποσά, με τα αιτήματα για χρήματα να γίνονται όλο και πιο συχνά.

Εκβιασμός. Ξεκινάει με την υποβολή ολοένα και πιο προσωπικών ερωτήσεων στο θύμα μέχρι μια πιθανή βντεοκλήση ή την αποστολή φωτογραφιών με σεξουαλικό περιεχόμενο. Μόλις καταγραφούν οι εικόνες, οι απατεώνες εκβιάζουν, απειλώντας να δημοσιοποιήσουν το βίντεο, την φωτογραφία ή την συνομιλία εάν δεν λάβουν τα ποσά που ζητούν.

Πώς να εντοπίσετε έναν απατεώνα

Είναι γενικά δυνατό να προστατευτείτε από αυτό το είδος απάτης με μερικά καλά αντανακλαστικά. Πρώτα απ ‘όλα, καλό είναι να μην αποδεχτείτε ποτέ αίτημα φιλίας στα κοινωνικά δίκτυα από κάποιον που δεν γνωρίζετε.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να συνομιλήσετε με έναν άγνωστο στο διαδίκτυο, ακολουθούν πέντε συμβουλές για να το κάνετε, προστατεύοντας τον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο:

Προσοχή στο προφίλ. Το προφίλ ενός λογαριασμού πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε. Κάποιος του οποίου το πρόσωπο δεν μπορείτε να δείτε στο κοινωνικό δίκτυο ή στην εφαρμογή γνωριμιών μπορεί να είναι απατεώνας. Ομοίως, εάν η εικόνα προφίλ υπάρχει, αλλά πολύ ελκυστική, μπορεί να σας δώσει μια υποψία.

Για να το καταλάβετε και να προσδιορίσετε εάν το άτομο είναι υπαρκτό, μπορείτε να κάνετε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων στο Διαδίκτυο για να επαληθεύσετε ότι η φωτογραφία δεν εμφανίζεται σε άλλα προφίλ αλλού. Εκτός από μια πολύ ελκυστική φωτογραφία, τα ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο έχουν συνήθως λίγες φωτογραφίες τους και λίγους φίλους στα κοινωνικά δίκτυα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξετε ακόμα και εάν η φωτογραφία είναι μοναδική, δεν βρήκατε δηλ. άλλη όμοια στο διαδίκτυο, καθόσον η μοναδικότητά της μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει δημιουργηθεί με εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Παλιότερα γράψαμε ένα σχετικό άρθρο το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ.

Στρατιωτικοί σε αποστολή. Μεταξύ των πιο χρησιμοποιούμενων από τους απατεώνες επάγγελμα είναι ότι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που τους επιτρέπει να δικαιολογούν μεγάλες απουσίες στο εξωτερικό. Επιπλέον, αυτό τους δίνει καλές δικαιολογίες για να ζητήσουν χρήματα: να έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο για να συνεχίσουν την επαφή ή ακόμα και να αγοράσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο για να έρθουν να σας δουν.

Ταχεία έκφραση συναισθημάτων. Ένας άλλος τρόπος για να εντοπίσετε έναν απατεώνα είναι ότι όλα πάνε πολύ γρήγορα. Σας κάνει γρήγορα φλογερές δηλώσεις, μιλάει για γάμο και κοινή ζωή μετά από λίγες μέρες κ.λπ. Ο χρόνος είναι χρήμα, και όσο πιο γρήγορα σας εκβιάσει τόσο πιο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει σε νέο θύμα.

Αίτηση χρημάτων. Αυτό θα πρέπει να σας υποψιάσει αμέσως. Οποιοσδήποτε που έχετε γνωρίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μια διαδικτυακή εφαρμογή, σας ζητά χρήματα είναι ύποπτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται η διακοπή όλων των συνομιλιών και ο αποκλεισμός του προφίλ για μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτό, ακόμα κι αν το άτομο σας πει ότι συμφωνεί να σας συναντήσει προσωπικά για να αποδείξει την καλή του πίστη.

Αποστολή φωτογραφιών. Να αποφεύγεται πάση θυσία την αποστολή φωτογραφιών. Ακριβώς όπως τα αιτήματα για χρήματα, προσέξτε κάθε αίτημα για μια “πικάντικη” φωτογραφία ή οποιαδήποτε συνομιλία βίντεο που θα σας ενθαρρύνει να ξεγυμνωθείτε ή να έχετε σεξουαλική χροιά στην φωνή. Ο απατεώνας βασίζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης με το θύμα του για να το ωθήσει να συμμετάσχει σε κλήσεις στις οποίες δεν θα είχε δώσει ποτέ τη συγκατάθεσή του σε κανονικές στιγμές. Και μόλις καταγραφούν οι εικόνες, είναι πολύ αργά: ο απατεώνας έχει όλο τον απαραίτητο υλικό για να σας εκβιάσει.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα